Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na rychlý oběd do 10 minut? Špagetová hnízda jsou šťavnatá, levná a skvěle zasytí!
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Taky občas neodhadnete množství při vaření těstovin a ty pak zbydou? Nevadí, mám pro vás dnes dva tipy, jak z těchto zbytků udělat druhý den parádní jídlo! A ještě skoro bez práce. Stačit vám bude jen pár surovin a jedna pánvička.

Rychlá večeře za pár korun

Těstoviny jsou vděčná surovina pro studenty, začátečníky v kuchyni, ale i pro všechny, kteří po práci spěchají a potřebují nakrmit sebe či rodinu rychle a bez větší námahy. Jenže, ač existují různá šikovná udělátka na měření množství těstovin (zejména z u špaget), málokdo z nás je používá a většinou zkrátka dáme do hrnce něco odhadem.

U nás doma se pak často stává, že byl odhad nadsazený a těstoviny zbydou. Ideální v tomto případě je, nemíchat je všechny s omáčkou a nechat okapané a případně propláchnuté těstoviny na další den. Pak se z nich dá jak lusknutím prstu připravit rychlý oběd nebo večeře

Špagetová hnízda 

Na jednu poměrně vydatnou porci budete potřebovat: 220 g uvařených a vychladlých špaget, 2 vejce, asi 50 g pastrami špeku nebo anglické slaniny, pár lístků medvědího česneku, sůl, pepř a olej na smažení.

Jak na to? Špek nebo slaninu nakrájejte na kostičky a opražte v pánvi dokřupava. Nechte vychladnout a pak smíchejte se špagetami. Směs osolte a opepřete a přimíchejte jedno vejce a nasekaný medvědí česnek. Směs vlijte na pánev s rozehřátým olejem a uprostřed udělejte místo. 

Pánev přikryjte a pečte špagety na mírném ohni asi 5 minut. Poté pánev odkryjte a do otvoru vklepněte vajíčko. Dopečte společně. 

Špagetová hnízda podávejte s kyselou okurkou nebo se salátem.

Moje tipy: 

  • Tímto způsobem můžete připravit i šunkofleky z pánve. Smíchejte uvařené vychladlé flíčky s vejci a slaninou či uzeným a pečte v pánvi při nízké teplotě pod pokličkou, dokud těstovinová směs neztuhne. Na 200 g uvařených fleků v tomto případě použijte asi 3 vejce a 150 g slaniny nebo uzeného, které předem nakrájejte na kostičky a osmažte.
  • Pokud chcete trochu víc šťavnatější a sytější jídlo, dejte na porci špaget vajíčka dvě a jedno ještě doprostřed. Ale špagety pak budou už tvořit s vajíčky kompaktnější celek a jídlo nebude tolik připomínat hnízdo. 
  • Ke špagetám lze přidat libovolné bylinky, kromě medvědího česneku třeba i kopřivy nebo špenát. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více