Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Cikánský krém se dělával jako levnější náhrada pařížské šlehačky. V dortech a moučnících skvěle funguje dodnes
Zdroj: Toprecepty

Cikánský krém možná neznáte, ale když zmíníme jeho podobnost s pařížskou šlehačkou, bude vám vše hned jasnější. Jak se náplně liší, jak si připravit cikánský krém a co jím nazdobit?

Co je cikánský krém

Různými cukrářskými náplněmi, neboli krémy, se zákusky, dorty či řezy zdobí léta. Krém má za úkol moučník nejen zkrášlit, ale také vylepšit jeho chuť, dodat suchému piškotu jemnost, provlhčit korpus a podobně. Dnes už mnohým tento název nic neřekne, ale cikánský krém byl dříve známý cukrářský pojem. Tento krém se připravoval ze smetany ke šlehání, cukru a čokoládové polevy. A právě poleva je tím, čím se cikánský krém liší od pařížské šlehačky. Do ¨té totiž patří kakao, případně pravá čokoláda. 

Cikánský krém tak byl levnější variací, přičemž cukrářky si cenily i jeho dobrých vlastností. Správně připravený krém má totiž hladkou konzistenci, neroztéká se a voní i chutná po čokoládě. Cenově je přitom příznivější. 

Jak připravit cikánský krém

Na tento krém budete potřebovat: 500 ml 33% smetany ke šlehání, 40 g cukru krupice a 100 g kakaové polevy. Jak na to? Do kastrolu se silným dnem nalijte smetanu, přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Když se z tekutiny začne kouřit, vložte nalámanou kakaovou polevu. Dobře vše promíchejte metličkou na šlehání, nechte projít varem a pak nechte vychladnout. Až směs vychladne, dejte ji v zakryté nádobě do lednice a nechte ji tam přes noc. Druhý den vyndejte krém z lednice, vložte ho do vysoké misky a dobře náplň vyšlehejte.

Jak využít cikánský krém

Po vyšlehání je třeba hned krémem nazdobit dezerty a co nejdříve podávat. Cikánský krém se tradičně používal k plnění dezertů z pálené hmoty (odpalované těsto), jako jsou věnečky, větrníky, ale také třeba banánky. Hodí se ale také pro plnění dortů, řezů i rolád. 

Náš tip: Připravte si věnečky podle tohoto videoreceptu a nazdobte je třeba právě cikánským krémem.
 
Zdroje informací:
Výuková opora pro obor vzdělání cukrář, Hana Hejlová, bakalářská práce, MUNI, 2016

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více