Jak na Sacherův dort podle Josefa Maršálka? Nejdůležitější je kvalitní máslo a trpělivost při výrobě polevy, zdůraznil slavný cukrář
18. 6. 2023 Ostatní
Nejznámější čokoládový dort Sacher se stal jedním z témat dalšího dílu Buchet po ránu. Cukrář Josef Maršálek divákům pořadu ukázal, jak jednoduché je vyrobit korpus, i připomněl, na co si dát pozor při práci s polevou. Zároveň přiznal, že sám ještě magii obdivovaného dortu nenalezl.
Tajný recept na jednoduchý dort
Maršálek si tentokrát jako téma vybral Rakousko-Uherko a jeho kuchyni. Bylo tedy zcela jasné, že neopomene skvost této gastronomie, který milují lidé po celém světě a jehož složení je přísně utajováno. Moderátorka „Buchet po ránu“ Tereza Bebarová se na oplátku pochlubila tím, že Sacher byl prvním dortem, který v životě pekla. Jak sama přiznala, je totiž jednoduchý.
Mohlo by vás zajímat
Magie „obyčejného“ piškotu
Populární cukrář to potvrdil a přiznal, že na dortu má nejraději šlehačku, která ho zdobí. „Nic proti Sacheru nemám, ale neobjevil jsem jeho magii. Je to základní třený piškot, proložený meruňkovým džemem a na něm je sladká cukrová kakaovo-čokoládová poleva,“ překvapil Maršálek.
Za vším hledej příběh
Zároveň vysvětlil, že ani zkušený cukrář nepozná, jaká je přesná receptura. „Na první dobrou řeknu, že je tam kakao nebo čokoláda, džem, je tam cukr i mouka. Nedají se však poznat poměry,“ vysvětlil. Popularitu dortu vidí Maršálek za příběhem, který je s ním spojen. „Učeň něco zamíchal, dostalo se to na stůl knížete Metternicha a bylo hotovo,“ sdělil cukrář.
Sacherova třená hmota
Na výrobu korpusu na čokoládový dort budete potřebovat: 180 g hladké dortové mouky, 180 g másla, 150 g cukru moučka, 1 g soli, 4 g prášku do pečiva, 20 g rumu, 180 g hořké čokolády, 6 vajec velikosti M.
Jak na to?
- Do mísy vložíme máslo, zasypeme ho cukrem a zamícháme. Postupně přidáváme žloutky. Bílky si necháme v nádobě, v níž z nich vyšleháme sníh.
- V rendlíku si rozpustíme čokoládu a přidáme ji do mísy s máslem, žloutky a cukrem.
- Přisypeme sůl a prášek do pečiva, přilijeme rum. Následně přidáme mouku.
- Směs mícháme a zároveň přidáváme zhruba třetinu našlehaného sněhu. Při dalším míchání přidáme i zbytek sněhu.
- Připravíme si kulatou formu, jejíž dno vyložíme pečicím papírem. Nevymazáváme.
- Hmotu přelijeme do formy a rozetřeme ji do krajů. Chceme dosáhnout nižšího středu a vyšších okrajů.
- Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme 35 minut. Troubu zbytečně neotvíráme, před vytažením vyzkoušíme propečení špejlí.
- Upečený korpus necháme vychladnout. Odřízneme ho od krajů formy, na které je přilepený, potom teprve můžeme formu otevřít. Korpus zbavíme pečicího papíru.
- Dortovým nožem rozdělíme korpus na třetiny.
- První potřeme meruňkovým džemem, přiložíme druhý díl a také ho potřeme džemem. Stejně to uděláme i s vrchní částí korpusu.
Poleva na Sacherův dort
Čokoládová poleva je jednou z důležitých součástí oblíbeného dezertu. Na její přípravu si nachystáme: 150 g hořké čokolády, 100 g vody a 200 g cukru krupice.
Jak na to?
- Do hrnce nasypeme cukr a přilijeme vodu. Směs přivedeme k varu a vaříme při 103-104 °C.
- Uvařený cukr, který poznáme podle jeho vláčné konzistence, naléváme tenkým pramínkem do misky s čokoládou a zároveň mícháme.
- Hotovou polevu naléváme na korpus (položený například na mřížce) a roztíráme.
- Dort nemusíme dávat do lednice, stačí mu pokojová teplota.
- Zdobíme šlehačkou a ovocem, například rybízem. Servírujeme na nahřátý talířek, krájíme horkým nožem.
Tipy slavného cukráře:
- Používáme vždy kvalitní máslo, jeho chuť totiž podle Maršálka nikdy ničím nenahradíme. „Když to v pekárně voní, hledejte za tím vždy máslo,“ říká cukrář.
- Moučkový cukr používáme do třené hmoty proto, že například krystalový by se nestačil během míchání rozpustit.
- Sníh zpevníme lžičkou cukru. Použijeme moučkový, abychom si nekomplikovali práci, lepší by však byl krupicový.
- Piškoty a korpusy z dortové hladké mouky jsou nadýchanější.
- Pokud nám vznikne takzvaný „muffinový top“ (korpus má navrchu vypoulený tvar), je to tím, že se příliš hrubě zachází s bílky nebo bylo těsto špatně rozetřené ve formě. Hmota také mohla oschnout dřív, než šla do trouby.
- Místo meruňkového džemu lze použít například malinový nebo rybízový. Poté už se ovšem nejedná o originální Sacher dort.
- Pokud bychom při výrobě polevy cukrovou vodu nalili do misky najednou, může se poleva srazit, nebo se spálí čokoláda.
Jak probíhala příprava Sacherova čokoládového dortu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)