Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Horké počasí není zrovna dvakrát ideální pro pojídání guláše se šesti. V létě si přes den spíš dopřejeme přírodně upravený řízek či něco z grilu a k tomu nějaký salát. Anebo jenom ten salát. Přinášíme tipy na syté a svěží obědové saláty, které rozhodně nejsou jen pro králíky.

Vídeňský bramborový

Ačkoliv recept na štědrovečerního kapra s bramborovým salátem jako přílohou se v českém tisku poprvé objevil v magazínu Měsíc už ve 30. letech 20. století, až vánoční číslo Vlasty z roku 1949 označilo bramborový salát za nedílnou součást české štědrovečerní tabule. Ten salát, který jíme v prosinci, ale v letních vedrech zrovna nenadchne. Tučný sýr, salám a majonéza? Na svátky skvělé, ale ve 30 stupních nic moc. Bramborový salát nicméně není ryze českým vynálezem a existuje řada jeho variant. V horku si patrně nejvíc oblíbíte Vídeňský bramborový salát, který je lehký, svěží, navíc jednoduchý a rychlý. Potřebujete na něj jen vařené salátové brambory, nakládané okurky, jarní cibulku, pár lžic jablečného octa a oleje, sůl a pepř a vývar. Můžete, ale nemusíte k němu při servírování přidat čerstvé listy baby špenátu nebo polníčku. Vídeňák je skvělou přílohou k jakémukoliv masu. Náš tip! Když do něj přidáte ještě vařný hrášek a orestované uzené tofu, už to sice nebude tak docela vídeňský bramborový salát, ale jídlo rázem poslouží jako hlavní chod.

 
Vizuálně efektní možností, která se hezky hodí třeba na holčičí narozeninové oslavy nebo párty pro nastávající maminky, je odebrat z receptu na Vídeňák vývar a ocet a naopak do něj přidat strouhanou vařenou červenou řepu. Ta salátu dodá zase trochu jiný šmak, především ale krásně růžovou barvu. Pro větší výživnost je možné přidat také vařenou mrkev nakrájenou na kostičky. Každou slečnu i paní jistě potěší, že tento salát je nesmírně dietní a zdravý.
 

Odlehčený těstovinový

Těstovinový salát je taková letní klasika, ale i ten se dá udělat buď vydatně, nebo odlehčeně. Někdo do něj dává majonézu a točený salám, což je samozřejmě vynikající, ale ne zrovna fit. Zkuste majonézu vyměnit za jogurt nebo olivový olej s citronovou šťávou a točeňák zase za tuňáka ve vlastní šťávě či kousky grilovaného lososa. Přidejte čerstvý kopr a úžasně svěží jídlo je na světě. Výhodou je, že všechny uvedené kombinace spolu fungují navzájem, takže si můžete vybrat podle sebe. Pokud byste to chtěli ještě zdravější, můžete si udělat těstovinový salát na čínský způsob a bez lepku, tedy s pomocí rýžových nudlí či těstovin.

Máte rádi tuňáka, ale nechcete nebo nemůžete jíst těstoviny? A co takhle trochu exotiky? Tuniský salát mechwia nabízí jak tuňáka, tak pečené papriky, vařená vejce a k tomu ještě pikantní chuť pálivé pasty harissy. Po této orientální lahůdce rozhodně hlad mít nebudete.

Přílohový zeleninový

Když chcete salát jíst jako hlavní jídlo k obědu, musíte v něm vždy mít nějaké bílkoviny a tuky, abyste za půl hodiny neměli znovu hlad. K základu z čerstvých rajčat, salátové okurky a například papriky tak vždy přidejte nějaký protein (třeba vařené vejce) a tuk (třeba oříšky nebo semínka). Skvělý je čerstvý kozí sýr, který v sobě má obojí. Navíc dobře ladí s vlašskými ořechy a sušenými brusinkami, které salátu dodají nádech francouzského luxusu. Má-li ale váš salát sloužit jen jako příloha, držte se naopak toho, aby byl co nejjednodušší a spíš si vyhrajte se zálivkou. Výborná je medovo-hořčičná. Prostě smíchejte dijonskou hořčici s medem a kapkou olivového oleje a dobře rozmíchejte metličkou.

V létě se samozřejmě skvěle hodí i světově proslulá legenda, sálat Caesar. Je to s ním trochu ošemetné - české restaurace pod tímto názvem totiž někdy servírují i pokrmy, které s originálním receptem nemají nic moc společného. Pokud si ho chcete připravit opravdu správně, naučímee vás to. Mrkněte sem:

 
Tak co myslíte? Tyhle lahůdky stojí za vyzkoušení, no ne?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více