Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V zimě dáváme přednost hřejivým a sytým pokrmům, přesto po vánočních svátcích toužíme spíše po odlehčené stravě. Saláty si proto můžeme připravit i s teplou zeleninou a luštěninami. Poradíme, co se dává do salátů a jak připravit chutnou zálivku.

Leden bývá vždy ve znamení odlehčené stravy, a to nejčastěji v podobě salátů. Obohatit je můžeme často o sezónní potraviny, které se dají tepelně upravit, salát se pak stane sytějším. Naše desatero vám poradí, z jakých surovin si můžete zimní saláty připravit.

1

Jaké druhy salátů využíváme?

Na běžný zeleninový salát vybíráme převážně listovou zeleninu, a to hlávkový salát, ledový salát, lehce pikantní rukolu, polníček a není výjimkou také čínské zelí. Tato zelenina je velmi chutná, dá salátům pěknou barvu a svěžest.

2

Jakou další zeleninu přidáváme?

Do zeleninového salátu můžeme nakrájet ostatní zeleninu, a to rajčata, okurky, papriku, ředkvičky, kedluben, mrkev, vše podle sezónnosti potravin. Zeleninu si můžeme také ozdobně vykrájet pomocí vykrajovátek nebo škrabkou na pásky.

3

Jakou teplou zeleninu přidáváme?

V zimním salátu chutná báječně pečená či restovaná zelenina, kterou stačí ochutit solí a bylinkami. Výborná je dýně, batáty, řepa, cibule, ale i cuketa, lilek, žampiony či papriky. Připravit je můžeme jednoduše v troubě nebo je orestujeme na pánvi.

4

Jaké zálivky využíváme do salátů?

Dobře chuťově vyvážená zálivka by se měla skládat z několika základních složek, a to je olej, sůl, dále kyselá složka ( citrónová/ limetová šťáva), sladká složka (med, sirup, cukr) a emulgující složka - běžně jí bývá hořčice nebo také med. Nejčastěji připravujeme tyto zálivky: medovo - hořčičnou, jogurtovo - bylinkovou, caesar zálivku s ančovičkami nebo velmi oblíbený a rychlý na přípravu vinaigrette.

5

Jaké luštěniny využíváme do salátů?

Vynikajícím doplňkem v zimních salátech jsou luštěniny, které nám salát obohatí o důležité bílkoviny a vlákninu. Nejčastěji využíváme různé druhy čočky - červená, zelená, dále jsou skvělou salátovou variantou fazole a méně známá cizrna.

6

Jak obiloviny využíváme do salátů?

Obiloviny jsou báječným doplňkem pro zimní saláty díky své výživové hodnotě a také pro svoji jednoduchou tepelnou úpravu. Obiloviny dopředu uvaříme a necháme vychladnout. Nejčastěji využíváme jáhly, pohanku, kuskus, bulgur, méně známý čirok a také quinou.

7

Jaké těstoviny využíváme do salátů?

Těstovinový salát je jedním z nejvíce oblíbených a připravit jej můžeme z různých druhů těstovin - ideální jsou vrtulky, na kterých se dobře uchytí dresink či zálivka. Salát promícháváme s dresinkem z majonézyjogurtovým dresinkem nebo s klasickou salátovou zálivkou vinaigrette (olej, citrusová šťáva, med, sůl, pepř).

8

Jaké sýry přidáváme do salátů?

Hlavní součástí salátů bývá často sýr, neboť tímto spojením proměníme obyčejnou misku salátu v něco výjimečného. Nejčastěji sáhneme po balkánském sýru, mozzarelle, parmezánu, kozím sýru nebo po méně známém sýru haloumi.

9

Jaké maso a ryby využíváme do salátů?

Každý salát bychom měli doplnit důležitou bílkovinou, proto většinou sáhneme po kuřecím mase, které je chuťově neutrální a lehké. K salátům se také báječně hodí ryby, a to zejména losos, treska, tuňák, nebo také z mořských plodů krevety.

10

Jaká semínka využíváme do salátů?

Semínka nám nabízí velké benefity, obsahují totiž velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů, navíc nám báječně saláty dochutí. Do salátů si můžeme přidat semínka sezamová, dýňová, slunečnicová, lněná, či méně známá semínka chia.

Pojďte si vyzkoušet také tento báječný a jednoduchý těstovinový salát podle videoreceptu, který se hodí na lehkou večeři nebo jako svačina do práce. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky