Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roubované stromy známe všichni, ale vyzkoušeli jste už pěstovat roubovanou zeleninu? Kdo ji jednou vyzkouší, rád si tuto možnost znovu zopakuje. Pěstování této zeleniny přináší řadu výhod a má také určité zvláštnosti.

Sazenice roubované zeleniny koupíme v některých zahradnictvích. Vyšší cena je jedinou nevýhodou, ale úroda je skvělá. Pokud máte ve skleníku či fóliovníku méně prostoru, pomůže vám ho roubovaná zelenina efektivně využít. Výhodou je nejen bohatá a kvalitní úroda, ale také prodloužené období sklizně. Populární jsou především roubované okurky, jako podnož se pro ně používá tykev fíkolistá.

Jak pěstovat roubovanou zeleninu

Spojením kvalitní podnože a úrodného roubu vznikají vitální a zdravé rostliny, jejichž pěstování má některá specifika:

  1. Důležité je nezahrnovat místo roubování zeminou. Když toto místo zahrneme a dovolíme mu pouštět kořínky, rostlina ztratí výhodu silné a kvalitní podnože.
  2. Každá plodová zelenina potřebuje výživnou půdu, dostatek vláhy a přiměřenou teplotu. Pak bude vydatně plodit. Pro silné kořeny roubovaných rostlin to platí ještě ve vyšší míře, nároky na živiny jsou vysoké. Přesto tyto vitální rostliny zvládnou i vláhové výkyvy.
  3. Všechny roubované rostliny mají silný kořenový systém, což oceníme např. u rajčat. Běžně neroubovaná rajčata pěstujeme jen na jeden výhon, protože více výhonů by kořen stěží vyživil. Ale roubovaná rajčata se silným kořenem můžeme vést dokonce na tři výhony, rostliny budou robustnější a úroda mnohem vyšší. Dá se říct - tři rostliny za cenu jedné.

Roubování okurek můžeme vyzkoušet i sami, ale jednodušší je naroubovanou rostlinu koupit. Už proto, že sazenic nebudeme potřebovat mnoho. Cena je sice vyšší než u běžných sazenic, ale nákup se vyplatí. Do samostatného roubování se obvykle pouští jen zahrádkáři, kteří rádi experimentují. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více