Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polský královský salát:  Řapíkatý celer v kombinaci s vařenými vejci a kousky kompotovaného ananasu chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, varilamysickakasicku

Léto je čas jako stvořený pro saláty. I ti nejvíc zapřisáhlí odpůrci zeleniny je berou na milost a pro ty, kteří je mají v oblibě, se stávají základem jídelníčku. Třeba polský royal salát zachutná oběma skupinám. Je plný zeleniny, ale dostatečně zasytí díky majonéze, šunce a vajíčku.

Celer a ananas - dokonalá kombinace

Polský královský salát patří do skupiny vydatnějších salátů. Polsky zní jeho název sałatka królewska a nezískal ho jen tak nadarmo. Jde o salát vskutku bohatý, na jehož přípravu potřebujete spoustu různých surovin. Pokud máte rádi v salátu lehce nasládlou chuť, je tato polská specialita určená přímo pro vás. Kromě různých druhů zeleniny totiž obsahuje i kousky ananasu, díky nimž salát získá netradiční šmrnc, přičemž nasládlá chuť ananasu se dobře snoubí s celerem, který je nejdůležitější zeleninovou ingrediencí. A pokud zrovna nepatříte k příznivcům této aromatické zeleniny, můžeme vás ujistit, že v této formě si ji určitě oblíbíte. 

Jaký celer do salátu?

Královský salát je vynikající samotný, můžete jej ale podávat i jako přílohu ke grilovanému masu. Jde o rychlou a lehkou večeři ideální do horkých dnů, ale i vynikající jídlo třeba na piknik. Nyní v létě je do něj ideální křupavý řapíkatý celer. V originálním receptu je však celer sterilovaný v sladkokyselém nálevu – tedy celer bulvový nakrájený na proužky. S tím řapíkatým je ale salát přece jen o trochu lepší, a navíc tento celer salát i barevně oživí. 

Šunku lze v salátu nahradit tuňákem z konzervy. Někdy se do něj navíc přidávají i červené fazole z konzervy nebo nastrouhaný či na kostičky nakrájený tvrdí sýr. Jako dresink se do salátu přidává majonéza, můžete ji ale naředit trochou jogurtu, případně ji nahradit zakysanou smetanou. O to víc se salát bude hodit pro letní dny. A pokud byste chtěli výraznější chuť zálivky, můžete ji ochutit hořčicí.  

Recept na polský královský salát

Předností salátu je velmi rychlá příprava. Předtím, než jej budete servírovat, jej ale dejte na pár minut do ledničky. Nejlépe totiž chutná ledově vychlazený. A jak tedy zní recept na tuto polskou specialitu

Budete potřebovat: 3 stonky řapíkatého celeru, 1 pórek, pouze bílá část, 4 jarní cibulky, 1 plechovku ananasu – kostky, 1 plechovku kukuřice, 1 šálek šunky nakrájené na kostičky, 3 vejce uvařená natvrdo, ¼ šálku majonézy, ¼ šálku bílého jogurtu a sůl a pepř podle chuti. 

  1. Celer omyjte, oloupejte dlouhá vlákna a nakrájejte ho nadrobno. Pórek nebo cibulky omyjte, očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Celer a pórek vložte do cedníku a ponořte na 2 minuty do vroucí vody. Vyjměte a propláchněte studenou vodou.
  2. Ananas a kukuřici slijte a nechte okapat. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vše dejte do mísy společně s nakrájenou šunkou a přidejte celer a pórek. 
  3. Majonézu prošlehejte s jogurtem, přidejte do salátu, dobře promíchejte, osolte a opepřete. Salát dejte vychladit do lednice a pak podávejte třeba s čerstvým pečivem. 

Náš tip: Máte-li rádi řapíkatý celer, můžete zkusit i tento salát s římským salátem podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více