Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Americký Sad cake neboli „smutný" dort voní oříšky a díky snadnému hrníčkovému receptu je připraven za chvilku
Zdroj: Wikimedia Commons, By Mattie Hagedorn - Flickr: Vegan Pecan Blondies, CC BY-SA 2.0

Na první pohled vám možná trochu připomene brownies ve světlé variantě, tedy vlastně blondies. Sad cake je však trochu jiný. Jeho příprava je snadná, vystačíte si při pečení s pouhými třemi ingrediencemi, a navíc vás dostane příjemnou oříškovou příchutí. 

Trochu smutný koláč

Sad cake v překladu znamená smutný koláč a možná i tak trochu smutně působí. Název však není odvozen od jeho nevýrazného vzhledu, ale podle toho, jak se proměňuje v průběhu přípravy.

Výrazem sad se totiž v angličtině označují i hutné nevykynuté, zkrátka nenadýchané koláče. Takové moučníky, které se během pečení sice zvednou, ale po vychladnutí splasknou. Díky tomu se na koláči vytvoří praskliny pro něj typické. 

Americký koláč ze starých kuchařek

Sad cake je takovým tradiční retro koláčem. Jde o recept ze starých amerických kuchařek, na který se možná trochu pozapomnělo, mnohé americké hospodyňky jej ale dodnes rády pečou, když je chuť na sladké, ale času zoufale málo.

V originále je Sad cake vlastně koláč z polotovaru, konkrétně z v Americe oblíbené pečicí směsi Bisquick, kterou prodává společnost General Mills pod značkou Betty Crocker.

Tato směs mouky, tuku (hydrogenovaného rostlinného oleje), cukru a kypřicího prášku pochází již ze třicátých letech minulého století. Tehdy byla vynalezena jako geniální směs na rychlou přípravu sušenek a inspirací pro její vznik byly sušenky podávané ve vlaku. Její slogan dokonce zněl „za 90 sekund od vybalení do trouby" a díky snadnému použití se z ní posléze začaly připravovat i koláče, palačinky, těsto na pizzu nebo i knedlíky.

Protože se u nás tato směs neprodává, dá se případně nahradit jinou podobnou směsí nebo si ji můžete sami snadno namixovat z jednoho šálku mouky, 1 a ½ lžičky kypřicího prášku, ½ lžičky soli a 2 a ½ lžíce oleje nebo rozehřátého másla. 

Hutný, sladký a karamelový

Právě tato pečicí směs neboli baking mix je základem pro přípravu smutného koláče a kromě ní už na něj potřebujete jen cukr a vejce. Když pak všechny ingredience smícháte, nalijete do formy a upečete, vznikne vynikající jednoduchý a hříšně sladký moučník, který možná nevypadá úplně dokonale, ale má zajímavou tak trochu žvýkací a lepkavou konzistenci a příjemnou karamelovou a máslovou chuť.

Uvnitř je pak těsto vlhké a na povrchu krásně lesklé a křupavé podobně jako u brownies, respektive blondies. Snadno si pak tento koláč můžete maličko vylepšit. Obvykle mu trochu jinou chuť dodává strouhaný kokos, čokoládové čočky nebo ořechy (nejčastěji pekany). 

Recept na pravý americký Sad cake

Pokud rádi zkoušíte nové recepty, ale dáváte přednost podobným rychlovkám, můžete si smutný" koláč připravit podle následujícího receptu. Vzhledem k tomu, kolik se do něj dává cukru, si můžete být jisti, že po jeho ochutnání rozhodně smutní nebudete. 

Budete potřebovat: 2 šálky hnědého cukru, ½ šálku krystalového cukru, 1 šálek rozpuštěného másla, 2 šálky hladké mouky, 3 lžičky kypřicího prášku, 4 vejce a 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (lze použít i vlašské nebo arašídy)

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. V míse promíchejte cukry, přilijte rozpuštěné máslo a vše dobře promíchejte, nejlépe elektrickým šlehačem. 
  2. Pak do směsi postupně a za stálého šlehání přidávejte vejce jedno po druhém. Nakonec do směsi přisypejte mouku, kypřicí prášek a pekanové ořechy a míchejte, dokud nevznikne těsto. To pak nalijte do máslem vymazané formy o rozměrech 22 x 33 cm a pečte 40-45 minut.
  3. Hotový koláč nechte dobře vychladnout, pak jej nakrájejte na kostičky a podávejte. 
Náš tip: Podobnou konzistenci jako Sad cake má i další slavný americký moučník brownies. Ten si snadno můžete upéct podle našeho video receptu. 
Zdroje informací: 
Foodsofengland.co.uk: Sad Cakes


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více