

Čokoládový "retro" dort
Suroviny
- Korpus :
- 5 vajec
- 150 g cukru
- 120 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 5 lžic oleje
- sůl
- Krém :
- 400 ml smetany ke šlehání
- 200 g hořké čokolády
- 200 g másla
- 1-2 PL cukru moučka
- Dále na ozdobu jsem použila šlehačku, koktejlové třešně, čoko fleky
Postup přípravy receptu
U tohoto korpusu je velice důležité šlehání, jelikož je bez kypřícího prášku, sníh musí být opravdu pevný.
Postup dodržujte, jinak se korpus nepovede. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky a sůl (malá špetka) ušleháme na vysoké otáčky v tuhý sníh. Po částech (na 3x ) přidáme cukr a opět šleháme cca 5 minut.
V jiné míse si ušleháme žloutky s olejem, které postupně přilijeme do sněhu a vše šleháme na nízké otáčky. Nakonec opatrně přimícháme mouku s kakaem. Sníh obracíme velice opatrně, aby se nepolámal. Nalijeme do formy nebo na plech, pečeme na 150 °C cca 35-40 min podle trouby. Nepoužívejte horkovzduch!Smetanu nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu, odstavíme a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Necháme vychladit, nejlépe do druhého dne.
Druhý den šleháme. Přidáme cukr a máslo. Máslo do krému přidáváme změklé po částech. Důkladně vyšleháme.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 257 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Čokoládový "retro" dort
-
Vyzerá krásne a podľa použitých surovín je aj veľmi dobrá. S akým priemerom ste použili tortovú formu?