Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Avokádové brownies
Zdroj: Toprecepty

Klasické čokoládové brownies patří mezi nejoblíbenější dezerty dětí i všech čokoholiků. Nadměrná konzumace však nesvědčí zdraví ani jedné skupiny a zároveň jí kvůli neodolatelné chuti nelze zabránit. Zdravější brownies z avokáda si však můžeme dopřát bez výčitek i častěji.

Původ čokoládových brownies

Kolébkou vláčného extra čokoládového dezertu jsou Spojené státy americké, ovšem o vzniku vůbec prvního receptu na hříšně lahodné brownies se vedou nekončící debaty. Nejpravděpodobnější verze původu dezertu vypráví o bohaté paničce Bertě Palmerové ze Chicaga, která požádala svého vrchního cukráře hotelu The Palmer House o vytvoření dezertu, který by chutí a konzistencí připomínal dort, ale vešel se do obědové krabičky. První brownies si tak zřejmě vychutnaly bohaté návštěvnice kolumbijské výstavy konané roku 1893.

Základem čokoládových brownies jsou mouka, cukr, máslo, vejce a čokoláda a tyto ingredience se doplňují o další chutě, jako například mleté ořechy, čerstvé ovoce, vanilku, rozinky atd. Už hlavní suroviny napovídají, že se nejedná zrovna o nejzdravější dezert. Naštěstí však existují varianty, ve kterých lze vynechat přidaný rafinovaný cukr, lepek i máslo. Děti díky nim navíc dostanou v dezertu i vitamíny, minerální látky a prospěšné tuky navíc.

Zdravější avokádové brownies

Jak už jsme zmínili, zdravější avokádové brownies se obejdou bez másla, které hravě nahradí právě zralé avokádo obsahující velké množství prospěšných rostlinných tuků. Portál healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, uvádí prospěšnost obsažených mono-nenasycených mastných kyselin především v podpoře zdraví srdce a základních tělesných funkcí. Navíc konzumuje-li se s mírou, nehrozí ani přes vysoký podíl tuků přibývání na váze.

Další položkou, která dělá avokádové brownies zdravější a stravitelnější, je použití malého množství kokosové mouky místo klasické pšeničné. Absence lepku však způsobí, že povrch brownies nebude tak křupavý, jako je tomu u tradičního receptu.

A třetí položkou, kterou lze nahradit za pro děti a dietáře vhodnější, je bílý rafinovaný cukr. Místo něj lze použít med, agávový sirup nebo jiné oblíbené sladidlo. Zcela bez cukru přítomností čokolády sice nebude, ale zvolíte-li kvalitní čokoládu, eliminujete jeho přítomnost na minimum.  

Recept na avokádové brownies

Klasické čokoládové brownies může mít buď vlhčí, krémovější konzistenci uprostřed dezertu, nebo sušší způsobenou delším pečením. Avokádové brownies díky absenci mouky bude blíže první variantě.

Na menší plech o rozměrech asi 30 x 20 cm budete potřebovat 125 g kvalitní hořké čokolády, 2 zralá avokáda, 3 vejce, 3 lžíce tekutého medu, 1 lžíci kokosové mouky, ½ lžičky kypřícího prášku, ½ lžičky jedlé sody, 1 špetku soli, 2 lžíce holandského kakaa a 1 lžíci kokosového tuku. Přidat lze i 1 lžičku vanilkového extraktu podle chutí strávníků. Jak na to?

Čokoládu nechte rozpustit společně s kokosovým tukem ve vodní lázni a nechte pár minut chladnout. Avokáda, vejce, med a sůl rozmixujte a přimíchejte do čokolády. Kdyby byla čokoláda příliš horká, vejce by se v ní mohla srazit. Zvlášť smíchejte kokosovou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a kakao a tuto směs po částech přimíchejte k té čokoládové. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 25 minut. Chcete-li docílit tužšího středu, přidejte ještě 5 – 10 minut navíc. Hotové avokádové brownies nechte vychladnout na mřížce i s pečicím papírem.

Brownies lze vytvořit i z červené řepy, která dezertu dodá nejen prospěšné látky navíc, ale také zajímavou výraznou barvu.

Zdroje informací:

ushistoryscene.com
healthline.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více