Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobrota z jednoho pekáčku: Květákový nákyp s těstovinami a kuřecím masem je ideálním jídlem pro celou rodinu
Zdroj: Toprecepty.cz, aisha

Květák se do našich končin dostal už 16. století ze Středomoří a brzy se probojoval na jídelní výsluní, protože jeho využití je opravdu široké. Kromě polévky a smažených květákových růžiček se z něj často připravují různé nákypy.

Nákypy ze zeleniny a „co dům dal“

Zeleninové nákypy jsou oblíbené nejen u nás. Často jde o pokrmy typu „co dům dal“, kde se kromě zeleniny a vajec zužitkují různé zbytky. Květákový nákyp se obvykle připravuje s uzeným masem a slaninou, ale výjimkou není ani mleté maso (hovězí, vepřové, drůbeží či mix) nebo zbylé maso vařené či pečené.

Ti, co maso zrovna nemusí, si mohou květákový nákup dochutit tofu, nadrobno nakrájeným balkánským sýrem či nivou, nebo ke květáku přidat ještě další zeleninu – hrášek, fazolky, nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu, kousek dýně nebo na kolečka nakrájený pórek. Pokrm tak získá výraznější chuť. A samotný květák lze nahradit nebo zkombinovat s brokolicí.

Sníh z vaječných bílků nákyp nadýchá

Hutnost pokrmu většinou dodá houska (rohlíky a veka) namočené v mléku nebo strouhanka, ale přidat se dá zbylá rýže nebo uvařené těstoviny. Někdo dokonce využije i vařené brambory nebo bramborovou kaši. Fantazii se v tomto případě meze nekladou.

Do nákypů patří vejce, které drží hmotu pohromadě. Je samozřejmě možné je jen lehce rozšlehat v mléce a nalít do směsi. Mnohem efektivnější je oddělit žloutky od bílků a žloutky našlehat s mlékem, z bílků vyšlehat tuhý sníh a ten přidat až na závěr. Nákyp pak bude báječně vláčný a úžasně nadýchaný.

Koření podle chuti a nálady

Pokud jde o koření, kromě soli a pepře je do nákypů vhodný strouhaný muškátový oříšek. Stačí ho opravdu jen špetka, aby jeho intenzivní chuť a vůně nepřebila chutě ostatních ingrediencí. Lžička směsi provensálského koření nebo středomořského mixu (můžete si sami namíchat například z bazalky, oregana, tymiánu, estragonu apod.) dodá pokrmu jihoevropský šmrnc.

Květákový nákyp s kuřecím masem

Připravte si : 1 větší květák (cca 900 g), máslo nebo rostlinný  olej na smažení a na vymazání pekáče, 3 vejce, 600 g  kuřecího masa (nejlépe vykostěné stehenní řízky), 250 g těstovinové rýže, cca 150 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, pažitku nebo čerstvou petrželka na ozdobu.

  1. Těstovinovou rýži uvařte podle návodu na obalu, sceďte a propláchněte studenou vodou.
  2. Kuřecí plátky z obou stran prudce opečte na másle nebo na oleji, osolte, opepřete.
  3. Květák rozeberte na růžičky a krátce (2–3 minuty) povařte v osolené vroucí vodě. Vyndejte ho a nechte vychladnout.
  4. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, dejte do větší mísy, květákové růžičky pokrájejte na menší kusy a přidejte do mísy, pak nasypte těstovinovou rýži a vše smíchejte. Vejce rozklepněte, žloutky promíchejte s mlékem a přidejte ke směsi, bílky dejte stranou a ušlehejte z nich sníh a přimíchejte. Trochu osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku. Pekáč vymažte máslem nebo olejem a rovnoměrně do něj rozložte směs.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
  6. Podávejte sypané čerstvou pažitkou, jako příloha jsou ideální vařené brambory.

Náš tip: Skvělý nákyp lze připravit i z cukety. Inspirovat se můžete naším videoreceptem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více