Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu opět ukázal, že k výrobě dokonalého moučníku není třeba mnoho ingrediencí. Na skotské máslové sušenky shortbread potřeboval pouze čtyři, přitom vytvořil dokonalé sladkosti.

Bez vanilky to nejde

Vanilka, druhé nejdražší koření na světě, je nezbytnou součástí mnoha tradičních receptů. Patří k nim také skotské sušenky shortbread, v překladu „krátký chleba“. Ten má svůj původ ve skotských horách, kde se pasou krávy produkující mléko, které je pak zpracováno na máslo, klíčovou ingredienci tohoto sladkého pečiva.

Důležitá je však i vanilka. „Pokud však nemáme lusk, můžeme ho nahradit vanilkovým cukrem s pravou vanilkou,“ vysvětlila divákům moderátorka Tereza Bebarová. 

Speciální mouka

Další nezbytnou složkou pro výrobu skotských sušenek je mouka na křehké pečivo. „Je jinak upravená při mletí a je ideální na drobné tvary, jako je čajové pečivo. Zkrátka všude tam, kde budete potřebovat vyvalovat a vykrajovat," vysvětluje zkušený cukrář Josef Maršálek.

Podle Bebarové je těsto na shortbread něco na způsob lineckého těsta. „Jen do lineckého se přidávají vejce,“ dodal Maršálek.

Příprava křehkého těsta

Cukrář zároveň vysvětlil, že existují dva základní způsoby přípravy křehkého těsta. „Buď začněte s máslem a cukrem a utřete je dohromady, pak přidáte mouku a tekutiny. Nebo můžete těsto udělat jako drobenku a pak přidat tekutiny,“ radí Maršálek. Tak či tak, klíčem k úspěchu jsou kvalitní suroviny a pečlivé zpracování těsta.

Máslové sušenky shortbread

Na výrobu chutných a jemných sušenek budete potřebovat: 200 g másla, 100 g cukru krupice, 300 g hladké mouky na křehké těsto, 3 g soli a vanilkový lusk.

Jak na to?

  1. Vanilkový lusk rozřízneme a špičkou nože z něj vyjmeme zrníčka.
  2. Máslo nakrájíme do mísy na menší kousky, k nimž přidáme vanilková zrníčka.
  3. Přisypeme cukr a sůl a necháme v kuchyňském robotu důkladně utřít do hladké pěny. Poté přidáme mouku a necháme minutu v robotu zamíchat.
  4. Těsto rozdělíme na dvě půlky a z každé vytvoříme váleček o průměru zhruba 4 centimetry. Válečky vyválíme v krystalovém cukru.
  5. Z válečků nakrájíme asi centimetrové plátky.
  6. Na plech si připravíme pečicí papír, na který pokládáme kolečka dále od sebe, protože během pečení se lehce „rozjedou“.
  7. Plech vložíme do trouby předehřáté na 150-160 °C horkovzduch. Pečeme do lehce zlatavé barvy a hlavně dokřupava.

Rady slavného cukráře:

  • Třetina mouky by se dala nahradit kukuřičným škrobem a sušenky by byly ještě jemnější.
  • Do těsta můžete přidávat velké kousky ořechů, kůru z citrónu, levanduli nebo čokoládu.
  • Obalovat se sušenky nemusí pouze v cukru, ale třeba v ořeších, máku nebo v nahrubo nastrouhané čokoládě.

Jak probíhalo natáčení Buchet na ráno, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Máslové sušenky

Ukázat 7 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více