Co jedl Ježíš? Ryby a chleba s olivovým olejem zapíjel červeným vínem, pít čistou vodu bylo nebezpečné
23. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Vánoce jsou především pro děti spojené s dárky od Ježíška. A ačkoli říkáme, že se Ježíš Kristus narodil 24. prosince, podle historiků to není pravda a jeho narození posouvají do podzimních měsíců. Pojďme se ale podívat na to, jak se asi Ježíš stravoval.
Na prvním místě chléb
Co Ježíš zřejmě nejvíce jedl? Rychlá a krátká odpověď zní: hodně chleba. Chléb byl základem typické každodenní stravy v řecko-římském světě prvního století, doplněný omezeným množstvím místního ovoce a zeleniny, oleje a soli.
Chléb v Galileji prvního století byl vyroben z pšeničné nebo ječné mouky. Nejprve bylo třeba obilí rozemlít na mouku za pomoci kamenného ručního mlýna, kterému se říkalo quern (jde o u nás známý mlýnský kámen čili žernov). K založení kvásku se už tehdy používaly zbytky těsta z předchozí várky.
Mohlo by vás zajímat
Namočený do olivového oleje i se sýrem
Do některých chlebů se přidávaly i různé přísady, například olivový olej, sůl a med. Chléb se pekl v malých hliněných pecích s kupolí. Podobné pece, nazývané tabun, se na Blízkém východě dodnes používají.
Chléb se konzumoval namočený v olivovém oleji, k němu se zakusovaly olivy nebo přidávaly vařené luštěniny. Poměrně běžný byl v Galileji v té době také sýr, který se často konzumoval společně s chlebem, k dostání byly i datle a med.
Mohlo by vás zajímat
Pravidelně jedl ryby
Existují důvody, proč je vysoce pravděpodobné, že Ježíš pravidelně jedl ryby. Především někteří Ježíšovi učedníci byli rybáři. A putování přivedlo Ježíše do oblastí, kde bylo dostatek čerstvých ryb na lov i ke koupi.
Protože se svými učedníky přeplul Galilejské moře na lodi, není těžké si představit, že se učedníci po cestě pokusili chytit pár ryb. Ryby tak mohly být pro Ježíše běžným pokrmem.
Mohlo by vás zajímat
Zřejmě se stravoval košer
Jako Žid Ježíš určitě dodržoval židovské stravovací zákony. (Jinými slovy, dnes by si vybíral potraviny v košer obchodech.) Víme, že starověcí Izraelité jedli jehněčí a kozí maso, ale maso bylo pro Ježíše pravděpodobně spíše jen výjimečnou pochoutkou než každodenní hlavní stravou.
Dá se předpokládat, že bílkoviny získával konzumací luštěnin, jako jsou fazole nebo čočka, ochucenými česnekem a bylinkami. Zřejmě jedl i vejce, a to od slepic, hus, holubů i malých divokých ptáků.
Mohlo by vás zajímat
Pít vodu bylo riskantní
Nejběžnějšími nápoji v Ježíšově době byly víno a voda. Pít samotnou vodu však bylo dost riskantní.
V Palestině v prvním století však bylo těžké sehnat čistou vodu. Přírodní zdroje vody byly kontaminované mj. mrtvými zvířaty. Už tehdy si lidé uvědomovali, že znečištěná voda může zabíjet.
Jedním z běžných řešení bylo spolehnout se na antiseptické vlastnosti vína, které se často přidávalo do vody. Ale myšlenka, že Ježíš pil hodně vína, není pochopitelně populární např. mezi dietology.
Mohlo by vás zajímat
Víno s vodou, nebo snad voda s vínem?
Staří Řekové a Římané si víno před pitím vždy ředili vodou. Dá se to ale říct i tak, že do vody přilévali víno. Židovský Talmud naznačuje, že staří Izraelité dělali totéž. Ježíš tedy pravděpodobně vypil hodně zředěného vína.
Zředěný však neznamená bez alkoholu. Biblické důkazy naznačují, že víno, které Ježíš pil, bylo alkoholické, nešlo jen o šťávu vymačkanou z hroznů.
Většina vína vyrobeného ve Svaté zemi během starověku byla vína červená, plná a silná. K dispozici mohl ale mít Ježíš i bílá vína, například bílé víno dabouki vyrobené z jedné z nejstarších odrůd ve Svaté zemi.
Náš tip: Ježíš zřejmě jedl hodně ryb. Chutnal by mu tedy i grilovaný pstruh na másle a česneku podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
churchtimes.co.uk: So, what did Jesus eat?
www.faithward.org: What Did Jesus Eat?
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více