Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co jedl Ježíš? Ryby a chleba s olivovým olejem zapíjel červeným vínem, pít čistou vodu bylo nebezpečné
Zdroj: Pexels, Florian Chefaim, Free to use

Vánoce jsou především pro děti spojené s dárky od Ježíška. A ačkoli říkáme, že se Ježíš Kristus narodil 24. prosince, podle historiků to není pravda a jeho narození posouvají do podzimních měsíců. Pojďme se ale podívat na to, jak se asi Ježíš stravoval.

Na prvním místě chléb

Co Ježíš zřejmě nejvíce jedl? Rychlá a krátká odpověď zní: hodně chleba. Chléb byl základem typické každodenní stravy v řecko-římském světě prvního století, doplněný omezeným množstvím místního ovoce a zeleniny, oleje a soli.

Chléb v Galileji prvního století byl vyroben z pšeničné nebo ječné mouky. Nejprve bylo třeba obilí rozemlít na mouku za pomoci kamenného ručního mlýna, kterému se říkalo quern (jde o u nás známý mlýnský kámen čili žernov). K založení kvásku se už tehdy používaly zbytky těsta z předchozí várky.

Namočený do olivového oleje i se sýrem

Do některých chlebů se přidávaly i různé přísady, například olivový olej, sůl a med. Chléb se pekl v malých hliněných pecích s kupolí. Podobné pece, nazývané tabun, se na Blízkém východě dodnes používají.

Chléb se konzumoval namočený v olivovém oleji, k němu se zakusovaly olivy nebo přidávaly vařené luštěniny. Poměrně běžný byl v Galileji v té době také sýr, který se často konzumoval společně s chlebem, k dostání byly i datle a med.

Pravidelně jedl ryby

Existují důvody, proč je vysoce pravděpodobné, že Ježíš pravidelně jedl ryby. Především někteří Ježíšovi učedníci byli rybáři. A putování přivedlo Ježíše do oblastí, kde bylo dostatek čerstvých ryb na lov i ke koupi.

Protože se svými učedníky přeplul Galilejské moře na lodi, není těžké si představit, že se učedníci po cestě pokusili chytit pár ryb. Ryby tak mohly být pro Ježíše běžným pokrmem.

Zřejmě se stravoval košer

Jako Žid Ježíš určitě dodržoval židovské stravovací zákony. (Jinými slovy, dnes by si vybíral potraviny v košer obchodech.) Víme, že starověcí Izraelité jedli jehněčí a kozí maso, ale maso bylo pro Ježíše pravděpodobně spíše jen výjimečnou pochoutkou než každodenní hlavní stravou.

Dá se předpokládat, že bílkoviny získával konzumací luštěnin, jako jsou fazole nebo čočka, ochucenými česnekem a bylinkami. Zřejmě jedl i vejce, a to od slepic, hus, holubů i malých divokých ptáků.

Pít vodu bylo riskantní

Nejběžnějšími nápoji v Ježíšově době byly víno a voda. Pít samotnou vodu však bylo dost riskantní.

V Palestině v prvním století však bylo těžké sehnat čistou vodu. Přírodní zdroje vody byly kontaminované mj. mrtvými zvířaty. Už tehdy si lidé uvědomovali, že znečištěná voda může zabíjet.

Jedním z běžných řešení bylo spolehnout se na antiseptické vlastnosti vína, které se často přidávalo do vody. Ale myšlenka, že Ježíš pil hodně vína, není pochopitelně populární např. mezi dietology.

Víno s vodou, nebo snad voda s vínem?

Staří Řekové a Římané si víno před pitím vždy ředili vodou. Dá se to ale říct i tak, že do vody přilévali víno. Židovský Talmud naznačuje, že staří Izraelité dělali totéž. Ježíš tedy pravděpodobně vypil hodně zředěného vína.

Zředěný však neznamená bez alkoholu. Biblické důkazy naznačují, že víno, které Ježíš pil, bylo alkoholické, nešlo jen o šťávu vymačkanou z hroznů.

Většina vína vyrobeného ve Svaté zemi během starověku byla vína červená, plná a silná. K dispozici mohl ale mít Ježíš i bílá vína, například bílé víno dabouki vyrobené z jedné z nejstarších odrůd ve Svaté zemi.

Náš tip: Ježíš zřejmě jedl hodně ryb. Chutnal by mu tedy i grilovaný pstruh na másle a česneku podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací: 

churchtimes.co.uk: So, what did Jesus eat?

www.faithward.org: What Did Jesus Eat?

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více