Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se jedlo na Vánoce v Americe? V 17. století byla v oblibě labuť nebo jeseter, na jídelníčku už tehdy byl pečený krocan
Zdroj: Wikimedia Commons, GetArchive, Public Domain

Vánoční svátky v USA vždy stály trochu v pozadí za tradičním listopadovým Dnem díkůvzdání. A zatímco v tomto případě byl a je jídelníček v mnoha rodinách podobný, vánoční tradice včetně menu se vždy dodržovaly podle národnosti. Na čem si v průběhu staletí Američané o Vánocích pochutnávali?

První přistěhovalci Vánoce zakazovali

Spolu s novými osadníky přišly do Ameriky také zvyky a tradice z různých zemí. Z Anglie do Bostonu připlula počátkem 17. století skupina lidí, kteří si říkali poutníci nebo také puritáni. Ti tento v Anglii už běžný a známý křesťanský svátek v Bostonu dokonce zakázali.

Vánoce ale postupně začaly dobývat další části kontinentu. V 19. století šlo o přebírání nejen anglických zvyků. Zimní svátky si v duchu svých tradic užívali třeba Italové nebo Španělé. Na druhou stranu je zcela ignorovali například Číňané nebo Židé. Federálním svátkem byly Vánoce vyhlášeny až v roce 1870.

A nás zajímá, jaké pokrmy byly na vánočním stole.

Krocan jako oblíbená klasika

V amerických kuchařkách z konce 18. a počátku 19. století nenajdeme vánoční menu. Informace o vánočních večeřích pocházejí především z časopisů či dopisů a dalších privátních zdrojů. Ty shromáždil web foodtimeline.org a díky němu tak máme přehled o štědrovečerním a vánočním jídelníčku.

Už na konci 17. století se objevovala na stole známá klasika, která je za velkou louží populární i dnes, tedy pečený krocan, hovězí pečínka se šťouchanými bramborami či kaší, pudink a ovocné želé. Některé jídla zase naopak časem ze svátečního menu vymizela, a to například pečená labuť nebo jeseter.

Přichází vaječný likér a zelenina

Jak plynuly roky, začalo se objevovat stále více i dnes o Vánocích využívaných surovin a připravovaných pokrmů. V druhé polovině 18. století už se běžně servíruje virginská šunka, na stole je koláč plněný mletým masem a nejen dámy si pochutnávají na vaječném likéru. 

Ve 40. letech 19. století začínají být v oblibě také různá zeleninová jídla. A tak se masové a drůbeží pokrmy prokládají a doplňují bramborovou kaší nebo vařeným či dušeným tuřínem a celerem nebo jinou zeleninou, která je právě k dispozici.

Na programu byla i lacinější jídla

Zároveň však najdeme i spoustu skromnějších jídel, z nichž mnohé jsou tu dodnes, a to včetně pečené husy nebo jorkšírského pudinku, který ale s pudinkem nemá nic společného, protože jde o zapečené těsto.

Na gastronomický piedestal se dostala i růžičková kapusta, francouzský hrášek a pastinák. Krocan se pekl s kaštanovou nádivkou a brusinkové želé bylo oblíbenou sladkou tečkou.

Zajímavé je, že pečený krocan, ať už s kaštanovou nádivkou nebo bez ní, zůstal v čele oblíbených vánočních jídel. Stejně jako před skoro čtyřmi sty lety i letos bude zdobit sváteční vánoční stůl mnoha Američanů. Tradice je tradice!

Náš tip: Nevejde se vám do trouby celá krůta? Upečte si jen krůtí stehno podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací: 

foodtimeline.org: Food Timeline>historic American Christmas dinner menus

washingtonpost.com: The hidden history of Christmas dinner

chronicallyvintage.com: Historic American Christmas dinners to inspire your own menu this year

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více