Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na zelí a černém pivu: Šťavnaté masíčko má vypečenou kůrčičku a pikantní chuť piva, zelí je potřeba nejdřív upravit
Zdroj: Toprecepty, Kroupovka

Kuře patří mezi nejoblíbenější pokrmy. Jeho příprava je rychlá a snadná. Nemusí ale pokaždé být jen na kmínu či sypané směsí koření nebo plněné nádivkou. Kuře na zelí a černém pivu je skvělou volbou, jak ho připravit zase trochu jinak. A určitě budete příjemně překvapeni.

Jak upéct kuře se zelím

Kuře se dá přichystat na nespočet variant. Kuře se můžeme připravit se zelím, a to na několik způsobů. Můžeme ho upravit podobně jako kachnu, tedy upéct kuře zvlášť a zelí zvlášť. Druhou variantou je rozporcovat kuře a na rozprostřené zelí ho rozložit. Třetí možnost spočívá v tom, že vezmeme celé kuře, zelí dáme pod něj i dovnitř a takto vše upečeme v pekáčku. 

Jak připravit kuře na pivu

Kuře na pivu nepatří mezi nejčastější úpravy tohoto masa, ale dá se vybrat z několika variant. Mezi oblíbené patří třeba příprava v troubě na plechovce piva. Přichystat si kuře na pivu můžeme také s množstvím cibule, se slaninou a rozinkami.

Nakonec tu máme i dnešní recept, kdy kuře propojíme s černým pivem a kysaným zelím. 

Jak ochutit kuře

Před pečením můžeme kuře pouze osolit, poprášit paprikou a pokmínovat. Můžeme  ale využít různé směsi na pečené kuře. Jednou z nich je Zlaté kuře. Tato směs může obsahovat kromě sladké a pálivé papriky i sušenou cibuli a česnek, dále pepř, kari, rozmarýn, a kmín. Bude tak chuťově mnohem pestřejší.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit kuře na zelí a černém pivu

Na čtyři porce budete potřebovat: 1 kuře, 250 ml černého piva, sáček kysaného zelí, 100 g slaniny, 1 paprikovou klobásu, cukr, sůl, kmín, koření Zlaté kuře (volitelné), lžíci másla a solamyl.

Jak na to? Slaninu a klobásu nakrájejte nadrobno. Na pánev bez tuku dejte slaninu a klobásku, opékejte a po chvíli do vypečeného tuku přidejte polovinu sáčku kysaného zelí. Osolte dle chuti, přidejte trochu cukru a kmín. Promíchejte a duste. Po 10 minutách odstavte z plotny. Nechte částečně zchladnout. Pak naplňte směsí vnitřek kuřete.

Troubu předehřejte na 200 °C. Na pekáč dejte druhou polovinu zelí. Kuře osolte, pokmínujte, místo soli můžete použít koření Zlaté kuře. Kuře dokonale uzavřete špejlí nebo kovovým špízkem, dejte na na pekáč a podlijte ho skleničkou piva. Přiklopte druhým pekáčkem nebo zakryjte alobalem. Dejte do trouby a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny.

Pak sundejte poklop a lžicí másla potřete celé kuře a dopečte ho, aby získalo červenou kůrčičku. Když je kuře upečené, vyndejte ho a do zelí přilijte 100 ml vody, ve které předem rozmíchejte lžíci solamylu. Vmíchejte tekutinu do zelí, kuře vložte zpátky druhou (opečenou) stranou a dejte do trouby na 10 minut.

Před podáváním ochutnejte zelí a přisolte nebo přislaďte podle chuti. Kuře rozporcujte a podávejte s bramborem a zelím. Hodí se ale i bramborový knedlík

Náš tip: Připravte si kuře na zelí podle tohoto videoreceptu: 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více