Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborný rychlý jablečný štrúdl bez kynutí: Nadýchané těsto a šťavnatá náplň tvoří dohromady dokonalou dvojici
Zdroj: Toprecepty, Jaromira18

Jablka a závin jsou pro podzim v české kuchyni velmi typické. Jak na nejlepší jablečný závin? Variant tohoto dezertu je hned několik. Přichystejte si lahodný moučník se šťavnatou náplní.

Který jablečný závin je nejlepší

Jablečné záviny patří mezi naše tradiční dezerty a jejich variant je tak mnoho. Můžeme si připravit jednoduchý závin z koupeného listového těsta a je tak hotový během čtvrthodiny - jen dát do trouby.

Listové těsto se dá přichystat i doma, i když je značně pracné. Na přípravu závinu musí být studené, aby dobře lístkovalo. Variantou je i falešné listové těsto, které krásně lístkuje. Mezi další možnosti, jak si přichystat dobrý jablečný závin, je ten z křehkého těsta, které také potěší lecjaký mlsný jazýček. Může se ale jednat i o závin kynutý, a mezi klasické patří pochopitelně závin z taženého těsta.   

Jak přichystat jablečnou náplň do závinu

Na závin se hodí jablka s výraznou, mírně kyselou chutí. Oblíbenou odrůdou je třeba Šampion, Granny Smith, ale třeba máte nějakou jinou osvědčenou. Ještě lepší chuť budou mít, když je po nastrouhání na plátky mírně posypeme cukrem (krupicí, ale třeba i třtinovým) a skořicí a necháme je tak pár minut. Pokud máme sladší jablka, můžeme je dokyselit troškou citronové šťávy, případně přidat citronovou kůru. 

Do náplně se také hodí hrozinky. Lepší jsou předem namočené v rumu. Když ale pospícháme, můžeme je jen propláchnout horkou vodou. V obou případech se navlhčí, a pak budou chutnější.   

Do závinu se pak přidávají také namleté nebo pokrájené vlašské ořechy. Variantou je také strouhaný kokos nebo mleté piškoty, které třeba příliš vodnatou náplň hezky zahustí.

Co vylepší závin s jablky

Spousta variant, spousta chutí. Stačí si mezi nimi vybrat, protože každá je výborná díky něčemu jinému. 

Aby náplň neprosakovala, je třeba pod ní dát něco, co pohltí nadbytečnou vlhkost. Čím tedy posypat rozválené těsto? Hodí se již zmíněné mleté piškoty, dále ořechová mouka, pražený kokos, ale i strouhanka. Vynikající je nastrouhaný tvrdý perník.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak na nadýchaný jablečný závin bez kynutí

Na přípravu jedné šišky budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 125 g másla, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce mléka, 1 lžíci cukru krupice a 10 g kvasnic. Na náplň: strouhanku, 2 velká jablka, skořici, cukr krupici, velkou hrst rozinek naložených v rumu, velkou hrst nasekaných ořechů. Na dokončení: 1 vejce a mleté ořechy

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Rozinky sceďte a nechte okapat. Do mísy nasypte mouku a vanilkový cukr. Máslo nastrouhejte nahrubo. Do hrnečku nalijte vlahé mléko, přidejte cukr krupici a rozdrobte kvasnice. Promíchejte. Vše nalijte do mísy. Rozklepněte do ní také vejce a vše zpracujte do těsta. Z takto připraveného těsta udělejte kouli.

Kouli rozválejte na obdélník a posypte ho strouhankou. Přeneste ho na pečicí papír. Jablka oloupejte a nastrouhejte na plátky. Rozložte je podél dlouhé strany. Posypte je skořicí, slitými rozinkami a namletými ořechy. Znovu můžete dát i strouhanku. Závin srolujte opatrně, a po celé délce jej lehce pomačkejte, abyste vytlačili vzduch. Konce uzavřete. 

Závin potřete rozšlehaným vejcem a můžete i posypat namletými ořechy. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova. Trvá to zhruba 35 minut. Závin nechte vychladnout, můžete ho ještě poprášit moučkovým cukrem a nakrájet. Pokud byste chtěli mít závin s naznačenými řezy, inspirujte se tímto tipem.

Náš tip: Připravte si závin z listového těsta podle tohoto videoreceptu: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více