Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbové nočky či halušky na cibulce: Rozpuštěná slanina dodá jedinečnou chuť a haluškovač lze snadno nahradit
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pokud chceme dobrý oběd a máme doma zásobu hub, můžeme si přichystat houbové nočky halušky na cibulce. Podle našeho receptu se to určitě podaří snadno a rychle. A výsledkem budete příjemně překvapeni.

Jaký je rozdíl mezi noky a haluškami

Noky a halušky vypadají lákavě, ale možná se obáváte jejich přípravy. Ale to je zbytečné. Výroba obou druhů jídla není těžká. Jak noky, tak i halušky vaříme ve vodě. Většinou je podáváme s dalšími ingrediencemi jako přílohu. Můžeme z nich ale přichystat i samostatné jídlo. Mezi haluškami a noky je ale trochu rozdíl, který spočívá hlavně ve velikosti.

Jak se připravují halušky

Halušky se obvykle připravují z bramborového těsta a jsou menší než noky. Jsou typickou součástí slovenské kuchyně. Velmi často je podáváme z brynzou. Na jejich výrobu potřebujeme haluškovač, což je vlastně struhadlo na halušky.

Obejdeme se ovšem i bez něj. Pomohou dvě malé lžičky namáčené do studené vody, kterými tvoříme kousky. Další možnost je připravit halušky za pomoci prkénka. Stačí na něj dát kousek těsta, položit ho na kraj hrnce s vroucí vodou a nožem odškrabovat malé nočky, které se hned začnou vařit.

Jak se chystají noky

Noky chystáme z mouky, brambor, vajec a případně dalších přísad. Bývají větší než halušky a jejich povrch je hladší a lesklejší. Noky tvarujeme tak, že těsto nejdříve vyválíme do válečků zhruba o síle prstu, pak je nakrájíme na kousky o délce asi dva centimetry. Typickou podobu noků získáme tak, že jednotlivé kousky lehce převalíme přes vidličku. Existují ale i speciální tvořítka na noky. Noky pocházejí z italské kuchyně, ale připravují se i v dalších, především evropských, kuchyních.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit houbové nočky/halušky na cibulce

Na tento pokrm budete potřebovat: na nočky: 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku mléka, 1 vejce a sůl. Dále: 2 hrsti sušených hub, 1 velkou cibuli, 1–2 stroužky česneku, 50 g uzené slaniny, kousek sádla, čerstvě mletý pepř, mletý kmín, 5 cm pórku a petrželku.

Jak na to? Nejdříve dejte do většího hrnce vařit houby, mletý kmín a sůl. Vařte 10–15 minut. Mezitím do mísy dejte mouky, mléko, rozklepnuté vejce a vymíchejte vláčné těsto. Nemělo by být ani husté ani řídké. Na pár minut ho odložte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, slaninu nakrájejte na kostičky, pórek na tenká kolečka.

Na pánev dejte sádlo a slaninu a nechte ji vyškvařit, pak přidejte cibuli a později i prolisovaný česnek. Restujte vše dozlatova a dokřupava, těsně před koncem přidejte nakrájený pórek a už jen krátce orestujte.

Nočky tvořte pomocí haluškovače (nebo dvou lžiček) do vařící vody s houbami. Až vyplavou, nechte je minutku vařit. Děrovanou naběračkou vytahujte nočky s houbami a vhazujte je do pánve s cibulovou směsí. Vše v pánvi smíchejte, dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně solí. Vmíchejte petrželku a můžete podávat. Zbylý vývar z hub můžete využít třeba na zeleninovou polévku s kápáním.

Náš tip: Připravit si můžete také hráškové noky se zeleninou a parmazánem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více