Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové noky
Zdroj: Unsplash, Stefan Schauberger

Bramborové noky jsou oblíbené jako příloha i hlavní jídlo se smetanovou nebo rajčatovou omáčkou. Přidáte-li do základního těsta ingredienci navíc, dostanou noky krásnou barvu i chuť navíc, které můžete libovolně obměňovat.

Základní těsto na noky

Těsto na bramborové noky je složeno z pouhých 4 ingrediencí – brambor, mouky, vejce a soli. Výběr brambor a mouky rozhoduje o výsledné konzistenci. Použitím brambor varného typu C a hladké mouky docílíte měkkých noků, které budou díky vyššímu obsahu škrobu v bramborách držet při sobě. Mouku lze použít jak klasickou pšeničnou, tak i kukuřičnou nebo některou variantu bezlepkové.

Na 4 porce budete potřebovat 500 g brambor varného typu C, 200 g hladké mouky, 1 vejce a větší špetku soli. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě a ještě horké oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte. Nechte vychladnout a smíchejte s moukou, vejcem a solí. Rukama rychle vypracujte těsto. Pokud se těsto lepí na ruce, přidejte trochu mouky. Z těsta vyválejte tenké válečky, které nakrájejte na noky a každý lehce přimáčkněte vidličkou, abyste vytvořili typické vroubky. Noky ihned uvařte ve vroucí vodě 3 – 5 minut podle velikosti. Hotové jsou, jakmile vyplavou na hladinu. Scezené a okapané noky lze opéct na troše oleje dozlatova, čímž získají ještě lepší chuť.

Barevné noky

Pestrobarevné nočky budou obzvlášť děti milovat. Jak docílit různých barev aniž byste použili potravinářské barvivo? Do základního těsta přidejte zeleninu, která ho obarví a při zpracování přidejte trochu mouky, aby těsto drželo při sobě. Je důležité ze zeleniny dostat co nejvíce přebytečné vody, aby se noky při vaření nerozpadly. A s jakými barvami můžete experimentovat?

  • Zelená: Na zeleno obarví noky hrst listového špenátu, který nejdříve nechte na pánvi s trochou oleje zvadnout a následně ho vychladlý rozmixujte na kaši, kterou přidejte do základního těsta. Špenát obsahuje hodně vody, kterou před rozmixováním rukama vymačkejte. Pro ještě lepší chuť ke špenátu přidejte malý stroužek prolisovaného česneku. Zelené barvy docílíte i přidáním kapustového prášku, který lze zakoupit ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou nebo na internetu.
  • Oranžová: Výbornou chuť dodá nokům dýně hokkaido, kterou nejprve i se slupkou nakrájejte na menší kousky, smíchejte s trochou soli a olivovým olejem a upečte doměkka asi 30 minut. Následně dýni rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte a přidejte do těsta na noky. Oranžovou barvu získáte také přidáním vařené rozmixované mrkve nebo lžíce rajského protlaku. Hnědo-oranžová barva noků vznikne, pokud část brambor nahradíte batáty.
  • Žlutá: Krásně žlutou barvu získáte přidáním půl lžičky šafránu do základního těsta. Nenechte se zmást červenooranžovou barvou šafránu. Po kontaktu s vlhkým těstem se z něj uvolní sytě žluté barvivo. Žluté noky s nádechem oranžové získáte přidáním kurkumy.
  • Růžová a červená: Na červenou a její různé odstíny použijte uvařenou červenou řepu, kterou před přidáním do těsta opět rozmixujte na kaši. Na růžové noky bude stačit malé množství. Při přípravě si dejte pozor na to, že barvivo z červené řepy se těžko odstraňuje z rukou i povrchů. Chcete-li předejít obarvení, zakryjte pracovní plochu potravinovou fólií a použijte jednorázové kuchyňské rukavice.
  • Černá: Jedinou možností, jak docílit sytě černé barvy noků, je použití sépiového barviva, které je k dostání kromě e-shopů v prodejnách s italskými specialitami.

S čím podávat pestrobarevné noky?

Noky si skvěle rozumí se smetanovými omáčkami, do kterých lze přidat orestované kuřecí maso, špenát, houby nebo různé druhy sýrů. Chuťově jsou velmi podobné haluškám, takže je můžete podávat se stejnými ingrediencemi, například s podušeným zelím, vyškvařenou slaninou, brynzou nebo uzeným masem. Noky lze také zapékat stejným způsobem jako těstoviny, nebo použít jako přílohu k jakémukoli druhu masa.

Zdroje informací:

tastemade.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie