Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nebojte se vajec! 5 benefitů, které vám jejich každodenní konzumace přinese
Zdroj: Hannah Tasker, Unsplash.com

Vajíčka jsou v českých kuchyních velmi oblíbená. Nejenže jsou chutná, ale zároveň velmi snadná a rychlá na přípravu, přičemž vynikajících receptů je nespočet. Kromě toho jsou vajíčka bohatým zdrojem proteinů a vlákniny, a to je také důvod, proč bychom si je měli dávat zejména k snídani, nebo k obědu.

Vejce jsou blahodárná pro naše celkové zdraví, neboť dále obsahují vitamíny B12, D a B6, bílkoviny a železo. Zde jsou některé z pozitivních vlivů konzumace vajíček na naše zdraví:

1. Zdravé oči

Vajíčka jsou plná silných antioxidantů a navíc obsahují lutein a zeaxanthin. Tyto látky pomáhají chránit oči před UV zářením a snižují riziko šedého zákalu.

2. Konec bolestem hlavy

Vajíčka jsou vynikající volbou při akutní bolesti hlavy či jiném psychickém či fyzickém zdravotním problému. Obsahují totiž širokou škálu základních živin, a tak našemu tělu dodají to, co právě potřebuje. Navíc skvěle zasytí a snižují tak chutě na sladké, slané či tučné, které při zdravotních komplikacích můžete mít.

3. Pro dietu

Vajíčka můžete začlenit i do svého redukčního jídelníčku. Jedno vejce obsahuje totiž jen asi 70 kalorií, což je výborná hodnota. Vajíčka také můžete různě upravovat a kombinovat - například se zeleninou.

4. Posila pro mozek

Vejce jsou výborným zdrojem cholinu, živiny, která je rozhodující při vývoji mozku. Konzumace vajec tak zlepšuje funkce mozku a paměti a snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

5. Bohatý zdroj bílkovin

Vejce mají vysoký obsah bílkovin, a proto je ideální je jíst zejména v dopoledních hodinách. Protein hraje důležitou roli při kontrole hladiny cholesterolu a v prevenci vzniku závažných onemocnění, včetně chorob srdce. Mezi další výhody patří snížení rizika vzniku osteoporózy a podpora dlouhověkosti.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie