Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krtkův dort ve skleničce bude hvězdou každé oslavy nebo rodinné akce.
Zdroj: pexels / artinfood

Krtkův dort se stal hitem ihned, co se jeho polotovarová verze objevila v českých obchodech. Sladkost, která ohromila především děti, protože svým tvarem připomínala krtinec, který mají ti nejmenší spojený s populárním animovaným seriálem, tak brzy zdomácněla. Nyní se připravuje i v méně tradiční, skleničkové formě.

Krabicová verze

Přestože si mnoho lidí myslí, že „krtkáč“ je českého původu, není tomu tak. Populární Maulwurfkuchen pochází od našich německých sousedů, kteří ho často připravují třeba pro dětské narozeninové oslavy.

Není jasné, kdy byl tento dort představen poprvé, ale v 90. letech 20. století byl v Německu neobyčejně populární. Důvodem byl vznik hotových dortových směsí, které se tehdy staly velmi oblíbenými i u nás. Jejich výhodou byla jednoduchost přípravy, protože všechny suché ingredience byly zabaleny v sáčcích a podle typu dortu stačilo přidat smetanu, máslo, vejce, ovoce či mléko.

Domácí je lepší

Postupem času ovšem většina domácích kuchařů a pekařů od kupování polotovaru ustoupila a začala dorty včetně toho krtkova připravovat raději z kvalitních surovin a vlastními silami. Navíc domácí verze nabízí možnost si dort upravit podle vlastních preferencí, například ho připravit bezlepkově, méně tučně nebo s jiným ovocem, než je banán. Jak dokazuje instagramový profil zdrave_s_vercou, dá se krtkův dort připravit i v takzvané skleničkové verzi.

Dezert ve skleničce je hit

Právě skleničkové dezerty zažívají poslední roky opravdový „boom“. Ačkoliv je koncept těchto sladkých dobrot známý dlouhou dobu, moderní kuchaři a cukráři ho pořád inovují a s použitím nových technik a ingrediencí vznikají stále nové a originální recepty. Ne náhodou se skleničkové dezerty staly i jednou z výzev před nedávném skončené třetí řady show Peče celá země.

Mezi nejčastěji servírované dezerty ve skleničce bezpochyby patří třeba cheesecake, panna cotta, tiramisu, granola s jogurtem a ovocem, ale krtkův dort jim může velmi úspěšně šlapat na paty.

Krtkův dort ve skleničce

Na přípravu populárního dezertu budete potřebovat: Na korpus 125 g mletých ovesných vloček, 2 lžičky kypřicího prášku, 1 lžíci kakaa, 85 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla, 1 vejce a 1 lžíci medu. Na náplň 500 g odtučněného tvarohu, 250 g zakysané smetany, 1 lžíci medu, 25 g nastrouhané hořké čokolády a 1 velký banán.

Jak na to?

  1. Do zapékací mísy nasypte ovesné vločky, přidejte kypřicí prášek a kakao a vše metlou promíchejte.
  2. Přidejte med, vejce, mléko a rozpuštěné máslo, opět metlou důkladně zamíchejte.
  3. Dejte péct do předem předehřáté trouby na 180°C na zhruba 20 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout.
  4. Mezitím si připravte náplň. Do mísy dejte tvaroh, zakysanou smetanu, med, čokoládu a metlou dobře promíchejte.
  5. Upečený korpus rozdrobte pomocí lžíce.
  6. Do skleničky dejte na dno rozdrobený korpus, podél stěn po celém obvodu vložte na kolečka nakrájený banán.
  7. Doprostřed skleničky dáme lžící náplň, kterou naplníme skleničku téměř po okraj. Nahoru nasypeme dalších několik lžic rozdrobeného korpusu.

Náš tip: Oblíbený krtkův dort si podle našeho videoreceptu můžete připravit i ve verzi na plech:

Zdroj informací:

mydinner.co.uk - Authentic Maulwurfkuchen (German Mole Cake)

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více