Domácí krtkův dort ve skleničce: Kromě ovesných vloček a banánu stačí jen pár ingrediencí a dezert chutná božsky
6. 4. 2024 Vaření
Krtkův dort se stal hitem ihned, co se jeho polotovarová verze objevila v českých obchodech. Sladkost, která ohromila především děti, protože svým tvarem připomínala krtinec, který mají ti nejmenší spojený s populárním animovaným seriálem, tak brzy zdomácněla. Nyní se připravuje i v méně tradiční, skleničkové formě.
Krabicová verze
Přestože si mnoho lidí myslí, že „krtkáč“ je českého původu, není tomu tak. Populární Maulwurfkuchen pochází od našich německých sousedů, kteří ho často připravují třeba pro dětské narozeninové oslavy.
Není jasné, kdy byl tento dort představen poprvé, ale v 90. letech 20. století byl v Německu neobyčejně populární. Důvodem byl vznik hotových dortových směsí, které se tehdy staly velmi oblíbenými i u nás. Jejich výhodou byla jednoduchost přípravy, protože všechny suché ingredience byly zabaleny v sáčcích a podle typu dortu stačilo přidat smetanu, máslo, vejce, ovoce či mléko.
Mohlo by vás zajímat
Domácí je lepší
Postupem času ovšem většina domácích kuchařů a pekařů od kupování polotovaru ustoupila a začala dorty včetně toho krtkova připravovat raději z kvalitních surovin a vlastními silami. Navíc domácí verze nabízí možnost si dort upravit podle vlastních preferencí, například ho připravit bezlepkově, méně tučně nebo s jiným ovocem, než je banán. Jak dokazuje instagramový profil zdrave_s_vercou, dá se krtkův dort připravit i v takzvané skleničkové verzi.
Dezert ve skleničce je hit
Právě skleničkové dezerty zažívají poslední roky opravdový „boom“. Ačkoliv je koncept těchto sladkých dobrot známý dlouhou dobu, moderní kuchaři a cukráři ho pořád inovují a s použitím nových technik a ingrediencí vznikají stále nové a originální recepty. Ne náhodou se skleničkové dezerty staly i jednou z výzev před nedávném skončené třetí řady show Peče celá země.
Mezi nejčastěji servírované dezerty ve skleničce bezpochyby patří třeba cheesecake, panna cotta, tiramisu, granola s jogurtem a ovocem, ale krtkův dort jim může velmi úspěšně šlapat na paty.
Krtkův dort ve skleničce
Na přípravu populárního dezertu budete potřebovat: Na korpus 125 g mletých ovesných vloček, 2 lžičky kypřicího prášku, 1 lžíci kakaa, 85 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla, 1 vejce a 1 lžíci medu. Na náplň 500 g odtučněného tvarohu, 250 g zakysané smetany, 1 lžíci medu, 25 g nastrouhané hořké čokolády a 1 velký banán.
Jak na to?
- Do zapékací mísy nasypte ovesné vločky, přidejte kypřicí prášek a kakao a vše metlou promíchejte.
- Přidejte med, vejce, mléko a rozpuštěné máslo, opět metlou důkladně zamíchejte.
- Dejte péct do předem předehřáté trouby na 180°C na zhruba 20 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň. Do mísy dejte tvaroh, zakysanou smetanu, med, čokoládu a metlou dobře promíchejte.
- Upečený korpus rozdrobte pomocí lžíce.
- Do skleničky dejte na dno rozdrobený korpus, podél stěn po celém obvodu vložte na kolečka nakrájený banán.
- Doprostřed skleničky dáme lžící náplň, kterou naplníme skleničku téměř po okraj. Nahoru nasypeme dalších několik lžic rozdrobeného korpusu.
Náš tip: Oblíbený krtkův dort si podle našeho videoreceptu můžete připravit i ve verzi na plech:
Zdroj informací:
mydinner.co.uk - Authentic Maulwurfkuchen (German Mole Cake)
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce… Číst více
Jak vyčistit myčku na nádobí? Zvládnete to i bez chemie
Zjistili jste po ukončení programu, že nádobí není dokonale čisté a lesklé nebo dokonce cítíte zápach linoucí se z vaší myčky? Je načase věnovat se… Číst více
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?
Když se řekne pusinka, většina z nás si představí… Číst více
Jak vyčistit připálený hrnec. Osvědčené a jednoduché postupy, jak se zbavit připáleniny bez zbytečné námahy
Když se jídlo v hrnci lehce přichytí Jakmile se pokrm začne přichytávat ke dnu, bývá nejlepší obsah hrnce co nejrychleji přemístit do jiné nádoby.… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
Cukrovinka nebo dezert? Ptačí mléko je obojí. A víte, co má společného s plovoucími ostrovy?
Představte si moře lahodného vanilkového krému, v… Číst více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Různé způsoby mletí máku K mletí použijeme buď mechanický mlýnek, který si mnozí schováváme ještě po babičce, nebo moderní elektrický přístroj. S… Číst více
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Čištění zanesených otvorů v sítku Sítko, kterým jsme prosívali mouku, nikdy neoplachujeme horkou vodou, ale nejprve ho propláchneme studenou. Horká… Číst více
Babské rady: Deset osvědčených způsobů, jak v domácnosti využít kávovou sedlinu a ušetřit
Připravujete si často kávu a zbytek z ní skončí v… Číst více
Jak dobře vyčistit mikrovlnnou troubu. Pomůže měkký hadřík i miska s teplou vodou
Mikrovlnná trouba je výborným pomocníkem při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vítězem Peče celá země je Vojta. Radost mi udělá obyčejný litý perník, říká v prvním rozhovoru po finále
Holka u plotny radí: Jahodový dezert do skleničky ozvláštní bazalkový cukr, který z obyčejné sladkosti udělá delikatesu
Panna cotta z kokosového mléka podle Josefa Maršálka: Slavný cukrář poradí, co udělat, aby krásně ztuhla
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 17 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 18 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 21 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udržet banány čerstvé až 14 dní? Pomůže fígl s drobným předmětem, který běžně vyhazujeme
Anglický šachovnicový dort Battenberg: Působivou sladkou mozaiku s meruňkovým džemem snadno zvládnete upéct i doma
Pět nejlepších dezertů do skleničky: Míša řezy skoro bez práce nebo likérový Bombardino pohár si zamilujete