Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jahodový dezert do skleničky ozvláštní bazalkový cukr, který z obyčejné sladkosti udělá delikatesu
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Sezona jahod je v plném proudu a tak mnoho z nás řeší, jak tyhle sladké plody léta využít v kuchyni. Mezi oblíbené rychlé pohoštění patří nepečené dezerty. Nejsnazší jsou ty do skleničky, a navíc jsou i velmi dekorativní. Jeden takový vám dnes představím.

Královský dezert 

Jahody se šlehačkou nejsou oblíbené jen u nás. Tahle jednoduchá pochoutka si už dávno získala srdce gurmetů po celém světě. Jahody se smetanou či šlehačkou jsou dokonce sladkým symbolem Wimbledonu.

Jak už jsme psali dříve, v době konání legendárního tenisového turnaje, na přelomu června a července, zrovna v Anglii vrcholí sezona jahod. Sladké červené plody se s Wimbledonem spojují již od prvního ročníku v roce 1877, ale královskou delikatesou byly již mnohem dříve.

Jahody se smetanou údajně poprvé podával roku 1509 na hostině kancléř krále Jindřicha VIII., kardinál Thomas Wolsey, když jeho dům v Hampton Courtu nedaleko Wimbledonu navštívil samotný král. Od té doby se jahody se smetanou považují za královskou pochoutku. A tak si variaci na tuhle dobrotu můžeme dnes připravit společně. 

Jahodový dezert s vanilkou a bazalkovým cukrem

Co budete potřebovat: 250 g Mascarpone, 200 g smetany ke šlehání, moučkový cukr dle chuti, dřeň z vanilkového lusku nebo vanilkovou esenci, čerstvé jahody, čerstvou bazalku a třtinový cukr. 

Jak na to? Jahody omyjte, nakrájejte nadrobno (část nechte na ozdobu) a smíchejte s moučkovým cukrem. Nechte chvilku marinovat, jahody krásně pustí šťávu.

Mascarpone smíchejte s moučkovým cukrem a vanilkou. Ušlehejte smetanu a promíchejte s mascarpone.

Do skleniček vrstvěte proslazené jahody, vanilkový krém a nahoru opět jahody. Na závěr rozmixuje čerstvou bazalku s třtinovým cukrem a jahody touhle posypkou dozdobte. Bazalka se k jahodám hodí a na tomhle dezertu vytvoří pověstnou třešničku na dortu. 

Moje tipy: 

  • Dezerty ve skleničce mám moc ráda a považuji je za velmi praktické. Schovávám si na ně hezké zavařovačky různých velikostí, klidně od hořčice, od džemu nebo jiné. Líbí se mi, že si pak při servírování každý host může vybrat tu svoji sklenici i velikost porce. Navíc lze skleničky i zavíčkovat a přenést tak na piknik nebo na svačinku do práce či někomu věnovat jako jedlý dárek.
  • Jahody s bazalkou nejsou neobvyklá kombinace a šéfkuchaři tohoto spojení využívají. Obvykle se ale jahody nechají v cukru na pánvi trochu zkaramelizovat a pak se posypou bazalkovým cukrem. To jsem dělat nechtěla, doma si rádi vychutnáváme jahody čerstvé a syrové. 
  • Jahody s mascarpone a šlehačkou k sobě chuťově krásně ladí, bazalkový cukr vytvoří na závěr pověstný křupavý element, tedy další chuťový zážitek. Nedoporučuji nahrazovat mascarpone tvarohem, lehce nakyslá chuť v tomto případě už nejde s bazalkou dohromady. 
  • Místo bazalky můžete klidně použít mátu nebo meduňku. Jen počítejte s tím, že dezert jako takový si můžete připravit dopředu, posypku však ne, tu musíte dělat těsně před podáváním, rozmixované bylinky mají tendenci rychle hnědnout. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více