Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí Krtkův dort
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Přemýšlíte, jaký dort připravit pro malého oslavence, aby nezabral moc času a výsledek měl zaručený úspěch? Krtkův dort se prodává jako polotovar, ale zhruba polovinu ingrediencí do něj stejně musíte přikoupit. Vyrobit jej celý zabere jen o pár minut déle, chutí bude nepřekonatelný, nebudou v něm žádné zbytečné umělé látky a oproti kupované směsi i pár korun ušetříte.

Proč se nevyplatí kupovaný polotovar?

Jedno balení polotovaru na Krtkův dort obsahuje část ingrediencí potřebných na formu o průměru 26 cm a stojí při aktuálních cenách přibližně 90 korun. Balení obsahuje směs na přípravu korpusu, směs na přípravu krému a čokoládové vločky. K tomu je ovšem třeba přidat ještě 100 g másla (26 Kč), 2 vejce (12 Kč), 75 ml mléka (2 Kč), 3 banány (21 Kč) a 500 ml smetany ke šlehání (64 Kč – jen v případě 500 ml balení, za více menších si připlatíte) a připočítat asi 10 Kč za energie. Rázem se cena za Krtkův dort vyšplhá na 225 korun.

Domácí výroba, jak se přesvědčíte níže, vyjde po finanční stránce o něco lépe, především si ale polepšíte ve složení. V tom kupovaném totiž nechybí škroby, emulgátory, glukózový sirup, zahušťovadla a další látky vylepšující chuť a vlastnosti produktu. A ovšem i chuťový zážitek bude lepší než u polotovaru.

Jak na Krtkův dort?

Na formu o průměru 26 cm budete potřebovat:

Korpus: 270 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1,5 prášku do pečiva, 150 ml oleje, 180 ml mléka, 3 vejce velikosti M, 3 lžíce kakaa

Krém: 3 banány, 750 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 50 g moučkového cukru, 1 tabulku čokolády

Žloutky, olej a cukr vyšlehejte do pěny a přimíchejte mléko. V druhé míse dejte dohromady mouku, prášek do pečiva a prosáté kakao. Tyto dvě směsi smíchejte a opatrně do nich obracením zapracujte tuhý sníh z bílků. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem (nebo vymazané máslem a vysypané moukou) a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je korpus propečený. Lepí-li se na špejli těsto, nechte ještě péct a vyzkoušejte znovu za 10 minut. Korpus nechte vychladnout a vydlabejte tak, aby dno zůstalo neporušené.

Smetanu vyšlehejte se ztužovačem do tuha a zamíchejte do ní cukr a nahrubo nastrouhanou čokoládu.

Vydlabaný korpus vyložte nakrájenými banány, na ně rozetřete šlehačku a vytvořte kopeček. Celý povrch šlehačky posypte rozdrobeným zbytkem korpusu. Krtkův dort nechte v lednici vychladit alespoň 4 hodiny.

A jak si stojí domácí Krtkův dort po finanční stránce?

270 g polohrubé mouky (6 Kč), 150 g moučkového cukru (5 Kč), 1,5 prášku do pečiva (3 Kč), 150 ml oleje (8 Kč), 180 ml mléka (4 Kč), 3 vejce velikosti M (18 Kč), 3 lžíce kakaa (3 Kč), 3 banány (21 Kč), 750 ml smetany ke šlehání (96 Kč), 1 ztužovač šlehačky (6 Kč), 1 tabulka čokolády (30 Kč), energie (10 Kč) = 210 Kč

Tipy na vylepšení Krtkova dortu

  • Chcete-li chuť banánu i ve šlehačkovém krému, rozmačkejte jeden z banánů vidličkou a opatrně vmíchejte do tuhé šlehačky.
  • Třetinu šlehačky lze nahradit tvarohem nebo smetanovým sýrem, který se vmíchá do tuhé šlehačky.
  • Místo banánů můžete použít nakrájené jahody, borůvky nebo maliny, čímž získáte různé variace na Krtkův dort. Výborná je i kombinace banánu a kompotované mandarinky. 
  • Zbyde-li vám část korpusu a náplně, navrstvěte je střídavě do skleniček společně s ovocem a vychutnejte si dezert v jiné podobě.
  • Verze pro dospělé vznikne přidáním 2 lžic rumu do těsta na korpus.

Zdroje informací:

kosik.cz
albertdomuzdarma.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více