Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky jsou tradiční a velmi oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům naší kuchyně. Asi i proto recept na „knedlu“ prezentuje ve své kuchařce také Martin Pecina, předposlední vítěz show MasterChef Česko. Rozhodli jsme se vyzkoušet, jak se podle návodu svérázného grafika vaří. Jde to skvěle, má to jen drobné mouchy.

Zvláštní? Ne, unikátní

Stejně jako typograf a kuchař Martin Pecina je i jeho kuchařská kniha jiná. Netradiční, svým způsobem zvláštní, přesto strašně zajímavá.

Kdo sledoval Pecinu v MasterChef Česko 2022 nebo i v rozhovorech, ten ví, že od něj nemůže čekat nic obyčejného, standardního a tuctového. To nenabízí ani knížka Jazyk, srdce, mozek, krev, jež zaujme už svým přebalem, který nemá.

Navíc je vázána tak, že pokud ji vložíte do knihovny, máte ze začátku pocit, že vám na nějakém díle chybí hřbet. Tato drobnost ovšem skýtá jednu naprosto skvělou možnost - otevřít knihu na stole či kuchyňské lince na vybraném receptu a nemuset se rozčilovat, že se stále zavírá.

Žádná kostka ve skluzu

V kuchařce Martina Peciny najdete třeba recept na netradičně nazvané pokrmy jako je žloutek, tvaroh, kopřivy, kaštany, tedy skvěle vypadající plněnou těstovinu, držky, paprika, podmáslí, knedla, jinou úpravu drštěk než je jejich „polévková“ verze, nebo recept s názvem kakao, med, piškoty, rum, kde se jedná o sladký salám plný piškotů a čokoládové chuti.

V závěru své kuchařky se Martin Pecina věnuje průřezu naší gastronomie v čase. Jeho „Moravská rapsodie čili poučení o historii sprostonárodních pokrmů aneb staré neřesti české“ popisuje naši kuchyni od dob pravěkých, kdy vznikl sladkokyselý nálev ze zoctovatělé hroznové šťávy a medu, přes dobu Konstantina a Metoděje a výrobu prvních chlebů, později pak i Magdalenu Dobromilu Rettigovou.

Zmíněna je i Československá státní norma či devadesátá léta, která k autorově nelibosti neznamenala obnovu kvalitní gastronomie, upadající v komunistické éře. 

Kdo hledá něco kontroverznějšího, což se od Peciny tak nějak očekává, může se dočíst i to, že v některých dobách se na vesnicích muselo „žrát prakticky vše, co přišlo pod ruku, ať už to byli zpěvní ptáci, slimáci, kočky, nebo dokonce psi“. K nim přikládá i slova dr. Ladislava Kaizla, který radí, jak nejlepšího přítele člověka tepelně upravit. Na otravu alkoholem zase podle starých rad údajně fungovala vypitá moč.

Hurá na knedlu

Když knihu otevřete na stránce pojmenované po moravsku „knedla“, uvidíte krásný knedlík, podle fotky na pohled vláčný a dodávající chuť k jídlu.

Nepatří k němu však překvapivě složitý recept, plný ingrediencí, které budete jen složitě nakupovat. Jak autor kuchařky slibuje, skutečně radí, jak vařit ze základních surovin, navíc nijak složitě. Ostatně, právě u knedlíku bychom ani žádné složitosti nečekali. A právě proto jsme „knedlu“ vyzkoušeli. 

Recept je na první pohled přehledný, ale pozor si musíte dát na dvě maličkosti. Tou první je sůl. Kdo vaří podle kuchařek běžně, tak ví, že množství soli se uvádí jen u některých receptů a pro zkušené to obvykle není problém. Zrovna „knedle“ by ale zpřesnění slušelo. 

Slané jsou už totiž samy o sobě rohlíky a také špek, který se do knedlíkové směsi přidává. Což v první chvíli nedošlo ani nám (i proto, že nakrájených rohlíků je hromada a svádí k dosolování), takže jsme vytvořili přílohu, která byla „na hraně“, zkrátka o fous slanější, než bychom si přáli. 

Chybějící špek

Druhou drobností byl chybějící krok v postupu. Martin Pecina v receptu sice dopodrobna popisuje, jak má být nakrájen a následně opečen dozlatova špek, ale v postupu chybí krok, kdy přesně špek do směsi přidat. Takže proto reálně chyběl špek i nám v prvním knedlíku. 
Opečený krásně dozlatova totiž zůstal na druhém konci kuchyňské linky, kam jsme si jej odložili „na potom“ a pak, při „slepém dodržování postupu“ z knihy na něj zapomněli. 
Každopádně, i náš první výtvor byl k jídlu, ale chuť a křupnutí špeku chybělo. Množství špeku a jeho opečení předem totiž dělá z relativně obyčejné „knedly“ božský pokrm. 
A když už jsme u toho špeku, při opékání dbejte na stejné pravidlo jako u škvarků. Sádlo slévejte, jinak se vám kostky neopečou dozlatova, jak potřebujete.

Trpělivost s krájením

Kromě těchto dvou drobností nelze receptu a výslednému knedlíku skoro nic vytknout. Pokud patříte mezi hračičky, užijete si i dost krájení. 

Nakrájet 8 rohlíků, pak je krátce vysušit v troubě, aby, jak uvádí autor kuchařky, „hezky chrastily“, pohrát si se špekem, rovněž při krájení a opékání, bylo pořád ještě fajn. Ale pak, do třetice, krájet na velejemno stonky petržele a naopak nahrubo lístky může už někomu připadat trošku moc.

Recept samozřejmě respektujeme, ale chcete-li si vy šetřit práci, naše rada zní: nakrájejte do knedlíků jen petrželové listy. Stonky použijte třeba do vývaru. 

Řiďte se časy

Musí se uznat, že Martin Pecina přesně trefuje časy, které je nutné k přípravě jednotlivých částí receptu dodržet, perfektní je i jeho rada, aby po vyndání z pařáku dostaly knedle ještě pár minut na odpočinek.

Věřte, že stačí 3-5 minut a můžete se do nich pustit. Rozhodně si báječně pochutnáte. Když přidáte trochu moravského dušeného zelí, může jít i o sváteční pokrm. Tak, déle už vás napínat nebudeme a prozradíme, podle čeho jsme tedy vařili. 

Knedla podle Martina Peciny

Na knedlíky podle vítěze MasterChef Česko 2022 budete potřebovat: 8 rohlíků, 200 g uzeného špeku, 2 hrsti petržele, 3 vejce, 100 g másla, asi 250 ml plnotučného mléka, muškátový ořech, čerstvě nadrcený pepř a sůl.

Jak na to?

  1. Rohlíky (nejlépe dva dny staré) nakrájejte na kostky do větší mísy. Pokud jsou stále málo křupavé, dejte je na zhruba 10 minut na plechu do trouby předehřáté na 100 stupňů.
  2. Špek nakrájejte na malé kostičky a dejte na pánev, aby se vypekl dozlatova. Mezitím si posekejte petržel. Stonky na drobné kousky, lístky můžete nechat nahrubo.
  3. Z vajec oddělte žloutky od bílků, z bílků pak vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s mlékem a rozpuštěným máslem.
  4. Rohlíky osolte (a tady bacha!), opepřete, lehce posypte nastrouhaným muškátovým oříškem, přidejte petržel, slaninu a promíchejte. Zalejte směsí žloutků, másla a mléka a znovu zamíchejte.
  5. Nechte 10 minut odpočinout, aby rohlíky směs nasákly. Pokud se vám bude zdát směs hutná, přidejte mléko nebo tuk ze špeku. Poté postupně přidávejte sníh a opatrně ho stěrkou vmíchejte do rohlíků.
  6. Na pracovní plochu si natáhněte potravinářskou fólii a doprostřed dejte zhruba 4-5 lžic směsi, zhruba 150 gramů. Fólii přetáhněte přes směs a vytvarujte váleček. Zmáčkněte okraj fólie a zatočte s válečkem směrem od sebe, aby vznikl jakýsi bonbon. Ten obalte v další vrstvě fólie.
  7. V rendlíku přiveďte k varu trochu vody a vložte do ní pařák na knedlíky. Na něm své budoucí knedle vařte pod poklicí zhruba 12 minut.
  8. Před podáváním je nechte pár minut odpočinout.

Náš závěr: Knedlíky byly perfektní. Šťavnatost a skvělou chuť jim zajistí dokřupava opečený špek, tak asi proto ho tam Martin použil docela dost. Vyplatí se to! 

Jak jsme připravovali knedlu podle Martina Peciny se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Knedlíky podle Martina Peciny

Ukázat 18 fotografií

Náš tip: Pokud máte rádi netradiční vaření, vyzkoušejte podle našeho videoreceptu knedlíky z hrnečku:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více