Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Zahájila jsem chřestovou sezonu a upekla tento quiche se slaninou, vejci a sýrem. Chutná fantasticky
Zdroj: Katarína Drozdová, Toprecepty/koláž Toprecepty

Chřest máme v naší rodině poměrně v oblibě a ráda ho má i naše „bezlepková“ dcera Áňa, což u dětí zas tak běžné není. Chřestovou sezonu se proto snažíme užít si co nejvíc. A tak jsem se jednou večer rozhodla upéct chřestový quiche. Z bezlepkové mouky to byla celkem výzva. 

Co se dá udělat z chřestu?

Chřestová sezona u nás letos začala dříve, a tak jsem neodolala. Áňa, jako náš jediný celiak v rodině, si ho nejprve vyžádala s holandskou omáčkou, pak v italském rizotu, které také patří k jejím oblíbeným jídlům, za což jsem ráda, neboť je přirozeně bezlepkové. A pak přišel na řadu quiche

Quiche na mnoho způsobů

Tento původem francouzský koláč dělám poměrně často v různých variantách, hlavně v té klasické, tedy quiche lorraine nebo po lotrinsku se slaninou a sýrem, mám ale vyzkoušené i verze třeba se špenátem nebo s lososem a v chřestové sezoně si aspoň jednou neodpustím tu chřestovou. Základem tohoto slavného slaného koláče je křehké těsto, které se běžně připravuje z pšeničné hladké mouky. 

Jak na bezlepkové křehké těsto?

Na bezlepkovou verzi můžete použít i bezlepkovou směs vhodnou na křehká těsta (třeba Adveni, Celiko nebo Schär). Vzhledem k tomu, že jsem ji neměla doma, rozhodla jsem se experimentovat. A protože mám celkem dobrou zkušenost s pohankovou moukou, dala jsem jí největší množství.

Naše Áňa však bohužel pohanku moc nemusí, namixovala jsem ji proto s chuťově neutrální rýžovou, aby nic nepoznala. Ano, trochu se za to stydím, ale občas jsou tyto finty potřeba. Navíc jsem pak přidala trochu bramborového škrobu. Díky němu těsto lépe drží tvar, je jemnější a déle vydrží.

Pak už jsem postupovala jako u klasického křehkého těsta a jako u běžného quiche. I když jsem se obávala, že se těsto rozpadne, což se mi kdysi stalo u podobného koláče, který jsem udělala z mandlí, korpus krásně držel. A hlavně quiche Áně chutnal tak, že si ho dokonce druhý den vzala do školy na svačinu, kterou pak dokonce snědla, a to je co říct. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Můj bezlepkový chřestový quiche

Pokud vás láká si tento slaný koláč s chřestem upéct, můžete se do toho pustit následujícího receptu. A pochopitelně, místo chřestu lze klidně zvolit jinou, vámi oblíbenou, náplň. Jak na to? 

Na těsto budete potřebovat: 120 g pohankové mouky, 80 g rýžové mouky, 4 lžíce bramborového škrobu, 1 lžičku soli, 2 lžíce studené vody, 100 g másla a 1 vejce L. Na náplň si připravte: cca 250 g zeleného nebo loupaného bílého chřestu, 3 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, 100 ml kysané smetany, 100 g slaniny nakrájené na kostičky, 1 malou cibuli, 100 g sýra gouda, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku a trochu strouhaného parmezánu (nemusí být). 

  1. Oba druhy mouky nasypejte do mísy společně se škrobem, přidejte sůl, vejce, ledovou vodu a máslo z lednice nakrájené na kostičky. Velice rychle vypracujte těsto, zabalte je do fólie a dejte aspoň na 30 minut vychladit do lednice. Klidně tam ale může být i přes noc. 
  2. Kulatou koláčovou formu vymažte máslem a namačkejte do ní těsto. Na několika místech je propíchejte vidličkou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 10 minut. 
  3. Mezitím si v jiné míse vyšlehejte vejce s oběma druhy smetany, přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a strouhaný sýr. 
  4. Kostičky slaniny dejte na pánev a nechte z nich vypéct tuk. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a pak osmahněte na tuku dozlatova. Chřest omyjte, případně oloupejte a odřízněte dřevnaté konce. Pak jej překrájejte na menší kousky a přidejte na pánev, krátce opékejte. Případně přidejte ještě trochu tuku. 
  5. Formu s těstem vyjměte z trouby a rozprostřete na těsto slaninu s cibulí a chřestem. Pak vše zalijte smetanovou směsí s vajíčky, opět vše vložte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud koláč na povrchu nezezlátne. Pak quiche vyjměte z trouby, nechte trochu vychladnout a podávejte. 
  6. Místo chřestu můžete klidně využít krátce povařenou a vychladlou brokolici, nebo špenát či medvědí česnek. 

Náš tip: Špenátový quiche rovněž bez mouky můžete upéct podle následujícího video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více