Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový dort z mikrovlnky ocení i nejpřísnější kritici.
Zdroj: Pixabay, kitchen_15

Vyrobit si doma dort je pro mnohé méně zkušené domácí kuchaře a pekaře velmi složitým úkolem. Představa dodržování složitých receptur, spojená s přesným pečením nahání hrůzu. Co když se ovšem dá skvělý dort vyrobit i v mikrovlnce?

Netradiční pečení

Na možnost vytvořit skvělý moučník jen za pomoci mikrovlnné trouby, upozornila uživatelka Instagramu, známá pod nickem FitwaffleKitchen. Tato influencerka je známá nejen díky svým příspěvkům na sociálních sítích, ale také kvůli dvěma kuchařkám, které již vydala.

Tyto knihy jsou plné receptů na tvarohové koláče, brownies, zmrzliny ale i slané dobroty, které si každý může připravit bez pečení v troubě. Stačí, když má lednici, mrazák, fritézu nebo dokonce pouze mikrovlnnou troubu.

A právě tu využijete na přípravu skvělého čokoládového dortu, který můžete klidně nabídnout návštěvě, využít ho při oslavách nebo ho někomu věnovat. Nikdo totiž podle jeho perfektní chuti nepozná, že je připraven „jen“ v mikrovlnce.

Co umí mikrovlnka

V mikrovlnné troubě lze připravit řadu jídel, přestože chuť a textura se může výrazně lišit od klasického pečení v troubě. Mezi jednoduché a rychlé dezerty, které jsou i díky své jednoduché přípravě hitem patří Mug Cake, tedy koláček v hrníčku, který lze připravit za několik minut smícháním základních surovin jako mouka, cukr, kakao, vejce a olej přímo v hrníčku, a následně péct v mikrovlnné troubě.

Čokoládový dort z mikrovlnky

Na přípravu lahodného dortu budete potřebovat: Na dort 150 g hladké mouky, 100 g krystalového cukru, 60 g kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, 90 g rozpuštěného másla a 380 ml teplé vody. Na polevu 150 g hořké čokolády, nalámané na kousky a 150 ml smetany ke šlehání.

Jak na to?

  1. Kruhovou dortovou formu vhodnou do mikrovlnné trouby (například silikonovou) o průměru 18 cm vymažte tukem a vyložte nepřilnavým pečicím papírem.
  2. Do mísy nasypte krystalový cukr, kakao a prášek do pečiva. Pomocí metly smíchejte vše dohromady. Přilijte rozpuštěné máslo a teplou vodu. Hmotu šlehejte, dokud nebude spojená a hladká, poté ji nalijte do dortové formy.
  3. Formu vložte do mikrovlnné trouby a pečte při 400 W (střední teplota) 5-6 minut. Poté vyzkoušejte špejlí, jestli je korpus upečený.
  4. Korpus nechte mírně vychladnout, poté jej otočte dnem vzhůru na mřížku a sejměte pečicí papír. Poté nechte úplně vychladnout.
  5. Nyní si připravte polevu. Do nádoby, kterou můžete použít v mikrovlnné troubě, nasypte čokoládu a přilijte smetanu. Směs dejte do mikrovlnky na 600 W na jednu minutu. Čokoládovou polevu poté řádně promíchejte.
  6. Vychladnutý dort dejte na talíř a nalijte na něj polevu, kterou rozetřete lžící po povrchu a můžete ji nechat lehce stéct po krajích.
  7. Nechte polevu ztuhnout při pokojové teplotě a můžete podávat.

Naše rady:

  • Dbejte na to, abyste korpus nepřepekli, bude suchý a „gumový“.
  • Skladovat dort můžete ve vzduchotěsné nádobě v lednici až čtyři dny.
  • Po vyndání z lednice nechte dort před podáváním odležet alespoň 30 minut při pokojové teplotě.

Náš tip: Vyzkoušejte čokoládový dort s červenou řepou podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více