Šťavnatá sezóna broskví a nektarinek – naučte se s nimi kouzlit
9. 9. 2016 Vaření
Chuť broskví a nektarinek patří k létu. Není nic lepšího než se v parném dni zakousnout do tohoto sladkého plodu slunce. Tyto dvě sestřenice, broskev a nektarinka, mezi nimiž je rozdíl nejen v chuti, ale i v drobném chmýří, které má broskev, jsou výborné na přípravu netradičních dezertů, koktejlů i marmelád. Vyzkoušíme si, jak by mohly chutnat naložené v šampaňském želé, jak z nich připravit marmeládu nebo vynikající a jednoduchý dezert.
1. Broskve/nektarinky v šampaňském želé
Připravte si:
-
50 ml růžového šampaňského nebo sektu
(použít můžete i lambrusco, v tom případě opatrně s medem) - 2½ lžičky práškové želatiny
- 4 lžíce medu
-
3 broskve, pokrájené na dílky
Postup:
Odlijte si trochu sektu do skleničky a rozmíchejte v něm želatinu. Zbytek sektu nalijte do hrnce a společně s medem nechte minutu povařit. Sejměte z ohně a přimíchejte želatinovou směs. Broskve naskládejte do zavařovacích sklenic (můžete použít ozdobné, v kterých budete dezert rovnou servírovat) a zalijte želé tekutinou. Nechte 2 hodiny vychladit a podávejte jako lehký dezert.
Tip: Chcete-li dezert trochu přiostřit, použijte místo sektu broskvovou vodku.
2. Broskvová/nektarinková marmeláda s vůní koňaku a vanilky
Připravte si:
- 1,5 kg pevných broskví/nektarinek
- 1 kg želírovacího cukru (2:1)
- Šťávu ze 2 citronů
- 4 lžíce koňaku nebo brandy
- 2 vanilkové lusky
-
Pár hlaviček hřebíčku
Postup:
Celé broskve spařte ve vroucí vodě, poté ihned zchlaďte, oloupejte a odpeckujte. Broskve nakrájejte na větší kostičky, promíchejte je s želírovacím cukrem a citronovou šťávou a nechte je pár hodin odpočinout v hrnci. Následně přiveďte směs k varu, stáhněte plamen a nechte probublávat asi 15-20 minut, dokud broskve nezměknou (čím větší kusy, tím delší doba vaření.) Po celou dobu vaření broskví sbírejte pěnu. Po prvních 20 minutách mírného vaření opět zvyšte plamen a vařte dalších 20 minut, poté odstavte a seberte pěnu. Broskve nechte 10 minut zchladnout a vmíchejte koňak nebo brandy. Marmeládu plňte do čistých horkých sklenic. Do každé sklenice přidejte kousek vanilkového lusku a pár hlaviček hřebíčku.
Tip: První ochutnávku marmelády neprovádějte dříve než za měsíc, čím je marmeláda starší, tím je lepší a uleželejší. Vydrží až 1 rok.
3. Zapečené broskve/nektarinky s kokosovo-mandlovou drobenkou
Připravte si:
- 8 broskví nakrájených na dílky
- 100 g krupicového cukru
- Kapku vanilkového extraktu
- Špetku skořice
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 50 g másla
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 4 lžíce sekaných mandlí
-
2 lžíce cukru moučka
Postup:
Předehřejte si troubu na 180 °C. V zapékací míse promíchejte broskve s cukrem, skořicí a vanilkovým extraktem. Připravte si drobenku. Promněte v dlaních kokos, mandle, polohrubou mouku, cukr a máslo, tak aby se vytvořila sypká směs s hrudkami. Touto směsí posypte broskve v zapékací míse a pečte asi 40 minut.
Tip: Teplý dezert podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Časté chyby při přípravě kávy: Nesprávně skladovaná káva vám nezpříjemní relax
Nad tím, že lze připravit kávu chybně, mnozí mávnou rukou. Vždyť co je těžkého na zalití kávy horkou vodou? Nejeden se podiví, kolika chyb se lze… Číst více
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pokud patříte k milovníkům kávy, instantní prášek… Číst více
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Ačkoli alžírská káva vyvolává dojem něčeho… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa: Je to velká čest, říká. Rozhodnout mohou drobnosti, třeba špatně navážená káva
Mistrovství České republiky v přípravě filtrované… Číst více