Věnec mrváň z kynutého těsta se dříve pekl ke všem svátečním příležitostem. Voní ořechy a rozinkami a vrátí nás do minulosti
6. 9. 2024 Vaření
Už jste někdy o mrváni slyšeli? Zřejmě ne, a to byl přitom v minulosti tento překrásně nazdobený věnec z kynutého těsta poměrně oblíbeným a běžným pečivem. Připravoval se i naslano, ale nasladko byl ještě lepší. Navíc není nijak těžké jej udělat, těsto je totiž podobné tomu na mazanec.
Mrváň neboli slavnostní pečivo
Mrváň byl typickým staročeským pečivem, na které se v průběhu staletí tak trochu pozapomnělo. Byla by ovšem škoda jeho slávu trochu neoživit. Je hodně podobný nejen mazanci, ale i dalšímu sladkému pečivu z kynutého těsta, které se v minulosti tradičně peklo při příležitosti různých svátků a oslav.
Patří mezi ně nejen koláče a mazance, ale také různé věnce. Mrváň se od nich odlišuje větší zdobností, na stole se krásně vyjímá a chutná samozřejmě také skvěle.
Mohlo by vás zajímat
Jako věnec ze snopu
Právě svou zdobností mají mrváně blízko k tzv. dožínkovým věncům. Dožínkové slavnosti se konaly většinou na konci srpna a začátku září a oslavoval se jim konec žní odvezením posledního nazdobeného snopu obilí z pole do dvora.
Právě z něj se dělal i tzv. dožínkový věnec, který měl představovat slunce, a mezi klasy se vplétaly i stuhy, květiny, jeřabiny, makovice a další plodiny.
Podobné ozdobení má i moučník mrváň, jen v jeho případě jsou všechny květiny a další ozdůbky udělané z těsta. Mrváň ostatně nemusel mít jen tvar věnce, ale i svazku obilí. Do vytvarovaného těsta se totiž udělaly zářezy, které se během pečení roztáhly, vytvořily se vroubky a věnec tak připomínal právě spletené klasy. Kromě toho se na něj z těsta tvarovaly i různé květiny nebo ptáčci.
Mrváně přinášejí štěstí
Mrváně se pekly nejen na dožínky, ale i při dalších významných událostech. Připravovaly se na mnoho obřadů, při příležitosti křtů i pohřbů. Ukončovala se jimi nejen sezona na polích, ale i se jimi vítalo jaro a dokonce se jim přisuzovala magická moc. Měly zajistit zdraví, dobrou úrodu, bohatství i štěstí.
Mrváň se často pekl i pro služebnictvo, které odcházelo ze služby a dostávalo mrváň na cestu. Oblíbený byl věnec hlavně na Plzeňsku, ale zřejmě se pekl i v jiných krajích. Znám byl také na Slovensku, hlavně na jihozápadě a na středním Slovensku, kde jej hospodyňky dělaly i na Vánoce a Velikonoce. Dokonce jde o nejstarší pojmenovaný slovenský koláč. Někde se mu říká rovněž radostník.
Ostatně, jako radostný koláč jej také přinesla letos paní učitelka prvňáčkům do školy v Řevnicích - na oslavu prvního školního dne.
Recept na pravý mrváň
Toto pečivo se připravuje z klasického kynutého těsta, které je jen trochu hutnější. Těsto lze vylepšit rozinkami a nasekanými vlašskými ořechy, medem a smetanou. V moderních receptech do něj někde přidávají i kakao. A jak celý mrváň uděláte?
Budete potřebovat: 1 kg hladké pšeničné mouky, 200 g cukru, 60 g droždí, 500 ml teplého mléka, 2 špetky soli, 4 žloutky, 180 g tuku (nejlépe másla či sádla), z 1/2 citronu citronovou kůru, 100 g rozinek a hrst vlašských ořechů nasekaných nahrubo a 1 bílek na potření. Na ornamenty: 100 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 celé vajíčko a vejce na potření těsta.
-
Nejprve si připravte kvásek smícháním 100 ml teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí a nechtevzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku, přidejte cukr, sůl, žloutky a citronovou kůru. Pak přilijte zbylé mléko, přidejte kvásek a nakonec rozehřáté máslo a vypracujte těsto. Nakonec do těsta zapracujte rozinky a ořechy.
-
Z těsta na pomoučeném vále vyválejte z těsta šišku a stočte ji do kruhu o průměru cca 35 cm. Věnec přeneste do dortové formy vyložené pečicím papírem a vymazané máslem. Do ní doprostřed dejte sklenici s vodou, abyste udrželi tvar věnce. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca hodinu.
-
Mezitím si připravte těsto na ozdoby tak, že smícháte všechny ingredience a vypracujete z nich hladké a pružné těsto. To pak nechte asi půl hodiny ve fólii odpočinout. Lépe se vám s ním bude pracovat. Z těsta vytvarujte libovolné ozdoby. Po vykynutí přilepte ozdoby na vrch věnce. Pokud je to nutné, můžete je přilepit pomocí trochy vody.
- Nakonec mrváň potřete rozšlehaným vajíčkem. Hotové pečivo pečte ve středně vyhřáté troubě při 160 °C asi hodinu či hodinu a půl dozlatova.
Náš tip: Vynikající univerzální kynuté těsto si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Turisturaj.cz: Barokní mrváně
Rodneduchovno.cz: Mrváň: Obřadní pečivo našich předků
Ludovakultura.sk: Mrváň
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Jak na zadělávané dršťky: Se smetanovou omáčkou, slaninou a divokým kořením jsou vynikajícím a levným jídlem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno před 18 hodinami
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno před 22 hodinami
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno 17. 9. 2024 19:17
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky
Přidáno 17. 9. 2024 16:01
Přečtěte si Zobrazit více
Dožínky jsou svátky sklizně. Co dalšího o nich víte? Ověřte si znalosti v kvízu
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky: Štavnaté jídlo s dokonalou kombinací chutí potřebuje jen minimum času na přípravu