11 skvělých vlastností mandlového mléka, o kterých jste nevěděli
26. 10. 2017 Tipy a triky
V současné době trendy velí hledat zdravější varianty klasického kravského mléka. Mnozí brzy narazí na tzv. mandlové mléko a jistě si kladou otázku, co je to zač a zda je zdraví prospěšné. A odpověď vás jistě potěší – ano je zdravé, chutné a i dostupné!
Malou nevýhodou ale je, že oproti klasickému mléku obsahuje méně bílkovin i vápníku, a nelze jej tedy považovat za plnou náhradu kravského mléka. Přesto má mnoho vlastností, které vašemu organismu mimořádně prospějí.
1. Pomáhá s udržováním váhy
Jeden hrnek mandlového mléka obsahuje pouhých 60 kalorií. Naopak kravské mléko má ve své plnotučné variantě až 144 kalorií a i jeho odlehčené varianty se pohybují mezi 86 – 120 kaloriemi. Takže pokud bojujete s váhou a počítáte každý gram tuku, sáhněte po tomto dietním nápoji.
2. Udržuje vaše srdce zdravé
V mandlovém mléku nenajdete žádný cholesterol ani nasycené tuky. Má také minimum sodíku a naopak spoustu zdravých tuků, které jsou pro správné fungování vašeho organismu nezbytné. Pomáhá tak minimalizovat riziko infarktu a jiných srdečních obtíží.
3. Posiluje vaše kosti
Ačkoliv obsahuje méně vápníku než kravské mléko, přesto vám už jeden hrnek mandlového mléka dodá až 30 % doporučené denní dávky vápníku. Stejně tak v něm najdete až čtvrtinu denního příjmu vitamínu D, a snižuje tak riziko vzniku artritidy a osteoporózy. Tyto dvě důležité živiny také chrání vaše kosti a zuby a posilují imunitní systém.
4. Projasňuje pleť
V mandlovém mléku najdete i pořádnou dávku vitamínu E, který je zodpovědný za zdraví naší kůže. Chrání ji také před nebezpečnými vlivy slunečního záření a dodává jí dostatek živin, aby pleť zářila a působila mladistvě a svěže.
5. S cukrem se nekamarádí
Obsahuje velmi nízké množství sacharidů, což znamená, že jeho konzumace téměř neovlivní hladinu vašeho krevního cukru. Díky nízkému glykemickému indexu je také veškerá energie využita a neukládá se ve vašem těle v podobě tuků.
6. Posílí svaly a urychlí hojení
Bílkoviny v něm sice moc nenajdete, ale zase je plné vitamínů B, železa a riboflavínu, což jsou látky nezbytné pro růst svalů a rychlý proces hojení zranění.
7. Zajištuje správné trávení
A to díky vláknině. Pokud tedy občas trpíte nepříjemnými trávicími potížemi, začněte den hrnkem mandlového mléka a bude po starostech.
8. Neobsahuje laktózu
Až čtvrtina populace trpí určitou formou nesnášenlivosti laktózy. A mnozí o tom ani netuší. Máte-li tedy pochybnosti, zda vám kravské mléko dělá dobře, zkuste jej alespoň na čas nahradit mandlovým mlékem a možná budete mít brzy jasno.
9. Chutná lépe než kravské mléko
Pokud vám kravské mléko nejen nevoní, ale ani nechutná, pak dejte šanci mandlovému! Jeho chuť je totiž zcela jiná – o mnoho lehčí a svěžejší. Navíc se nemusíte bát nahradit kravské mléko ani při přípravě dezertů, omáček a dalších pokrmů, které mléko obsahují. Vaše výrobky nebudou stejně chutnat, ale budou mít stejnou konzistenci.
10. Ledničku nepotřebujete
Skladovat jej lze při pokojové teplotě, a nemusíte se tak bát vzít si jej s sebou i na delší výlet nebo do práce. Určitě se nezkazí. Stejně tak jej využijete i při kempování nebo tehdy, když už v lednici nezbývá místo.
11. Vyrobíte si jej i doma
Domácí výrobky jsou ty nejlepší. Ale mít na dvorku krávu a dojit si každé ráno čerstvé mléko, je, pravda, trochu nepraktické. U mandlového mléka se ale s takovými těžkostmi nepotkáte. Vyrobíte si jej snadno – stačí jen do mixeru vložit loupané mandle a trochu vody, poté přelít přes filtr a tak odstranit zbylé nečistoty. A čerstvé mandlové mléko je na světě!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Klasická socialistická smaženka jako ze starých bufetů: Chleby obložené vaječnými řízky si můžete připravit podle ČSN
Komentáře (1)