Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

11 skvělých vlastností mandlového mléka, o kterých jste nevěděli

V současné době trendy velí hledat zdravější varianty klasického kravského mléka. Mnozí brzy narazí na tzv. mandlové mléko a jistě si kladou otázku, co je to zač a zda je zdraví prospěšné. A odpověď vás jistě potěší – ano je zdravé, chutné a i dostupné!

Malou nevýhodou ale je, že oproti klasickému mléku obsahuje méně bílkovin i vápníku, a nelze jej tedy považovat za plnou náhradu kravského mléka. Přesto má mnoho vlastností, které vašemu organismu mimořádně prospějí.

1.     Pomáhá s udržováním váhy

Jeden hrnek mandlového mléka obsahuje pouhých 60 kalorií. Naopak kravské mléko má ve své plnotučné variantě až 144 kalorií a i jeho odlehčené varianty se pohybují mezi 86 – 120 kaloriemi. Takže pokud bojujete s váhou a počítáte každý gram tuku, sáhněte po tomto dietním nápoji.

2.     Udržuje vaše srdce zdravé

V mandlovém mléku nenajdete žádný cholesterol ani nasycené tuky. Má také minimum sodíku a naopak spoustu zdravých tuků, které jsou pro správné fungování vašeho organismu nezbytné. Pomáhá tak minimalizovat riziko infarktu a jiných srdečních obtíží.

3.     Posiluje vaše kosti

Ačkoliv obsahuje méně vápníku než kravské mléko, přesto vám už jeden hrnek mandlového mléka dodá až 30 % doporučené denní dávky vápníku. Stejně tak v něm najdete až čtvrtinu denního příjmu vitamínu D, a snižuje tak riziko vzniku artritidy a osteoporózy. Tyto dvě důležité živiny také chrání vaše kosti a zuby a posilují imunitní systém.

4.     Projasňuje pleť

V mandlovém mléku najdete i pořádnou dávku vitamínu E, který je zodpovědný za zdraví naší kůže. Chrání ji také před nebezpečnými vlivy slunečního záření a dodává jí dostatek živin, aby pleť zářila a působila mladistvě a svěže.

5.     S cukrem se nekamarádí

Obsahuje velmi nízké množství sacharidů, což znamená, že jeho konzumace téměř neovlivní hladinu vašeho krevního cukru. Díky nízkému glykemickému indexu je také veškerá energie využita a neukládá se ve vašem těle v podobě tuků.

6.     Posílí svaly a urychlí hojení

Bílkoviny v něm sice moc nenajdete, ale zase je plné vitamínů B, železa a riboflavínu, což jsou látky nezbytné pro růst svalů a rychlý proces hojení zranění.

7.     Zajištuje správné trávení

A to díky vláknině. Pokud tedy občas trpíte nepříjemnými trávicími potížemi, začněte den hrnkem mandlového mléka a bude po starostech.

8.     Neobsahuje laktózu

Až čtvrtina populace trpí určitou formou nesnášenlivosti laktózy. A mnozí o tom ani netuší. Máte-li tedy pochybnosti, zda vám kravské mléko dělá dobře, zkuste jej alespoň na čas nahradit mandlovým mlékem a možná budete mít brzy jasno.

9.     Chutná lépe než kravské mléko

Pokud vám kravské mléko nejen nevoní, ale ani nechutná, pak dejte šanci mandlovému! Jeho chuť je totiž zcela jiná – o mnoho lehčí a svěžejší. Navíc se nemusíte bát nahradit kravské mléko ani při přípravě dezertů, omáček a dalších pokrmů, které mléko obsahují. Vaše výrobky nebudou stejně chutnat, ale budou mít stejnou konzistenci.

10.  Ledničku nepotřebujete

Skladovat jej lze při pokojové teplotě, a nemusíte se tak bát vzít si jej s sebou i na delší výlet nebo do práce. Určitě se nezkazí. Stejně tak jej využijete i při kempování nebo tehdy, když už v lednici nezbývá místo.

11.  Vyrobíte si jej i doma

Domácí výrobky jsou ty nejlepší. Ale mít na dvorku krávu a dojit si každé ráno čerstvé mléko, je, pravda, trochu nepraktické. U mandlového mléka se ale s takovými těžkostmi nepotkáte. Vyrobíte si jej snadno – stačí jen do mixeru vložit loupané mandle a trochu vody, poté přelít přes filtr a tak odstranit zbylé nečistoty. A čerstvé mandlové mléko je na světě! 

Komentáře

ukocouradoma ukocouradoma

13. 11. 2017 10:14

Super, hlavně že chutná!

Přidat komentář