Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ať jídlo nepřebývá a ať nikde nechybí!

Nejbližší supermarket máme většinou za rohem a málokdy nám tak v lednici chybí jídlo. Naopak, často potom zjistíme, že nám vlastně přebývá: šunka, na kterou jsme už neměli chuť a která už osychá. Jogurt, co se měsíc schovával v rohu za tou velkou zavařovačkou. Potom často nezbývá, než jídlo s menšími nebo většími výčitkami vyhodit.

Člověk by to nečekal, ale domácnosti se na plýtvání jídlem podílejí největší měrou (42 procenty celkového objemu oproti necelým 40 procentům při výrobě a třeba jen pěti procentům při cestě potravin k zákazníkovi). Průměrný Čech nebo Češka ročně vyhodí 69 kilogramů jídla a v koši někdy končí až čtvrtina koupených dobrot.

Zároveň jsou mezi námi takoví, kterým jídlo chybí. Hlady sice v Česku nikdo neumírá, ale na kvalitní stravu nedosáhneme zdaleka všichni. Příjmovou chudobou u nás trpí asi milion obyvatel a materiální deprivací (kde je jedním z kritérií možnost aspoň obden si dát vydatné jídlo) asi pět set tisíc Čechů a Češek.

Právě takovým lidem se snaží pomáhat potravinové banky; neziskové organizace, které distribuují jídlo z míst, kde přebývá, tam, kde naopak chybí. V praxi tak odebírají neprodané jídlo například od supermarketů a obratem je předávají pomáhajícím organizacím: azylovým domům pro maminky s dětmi, ubytovnám pro lidi bez domova nebo třeba Klokánkům. Kromě toho potravinové banky pořádají potravinové sbírky, ve kterých můžou přispět i jednotlivci. Brněnská potravinová banka teď zkouší nový způsob, jak vybírání potravin zjednodušit.

Co tedy můžete sami udělat proti plýtvání jídla v domácnosti?

  • pečlivě si naplánujte, co chcete nakoupit
  • kupte jenom to, co opravdu potřebujete
  • skladujte potraviny chytře
  • sledujte datum spotřeby
  • navařte jenom tolik, kolik dokážete sníst
  • to, co nesníte, zamrazte nebo odšťavněte
  • a jestli máte pořád něco navíc, zaneste to do FoodBoxu

FoodBox je sběrné místo trvanlivých potravin, kam můžou domácnosti odnést své potravinové přebytky nebo přidat něco dobrého z rodinného nákupu. Ideální potravou pro FoodBox jsou konzervy, ale i čaj, káva, sirup, trvanlivé mléko, cukr, mouka, krupice, kaše, piškoty, sušenky, cukrovinky, instantní polévky, luštěniny, rýže, těstoviny, paštiky, sůl a koření.

FoodBox vypadá takhle

a jeho prototyp je umístěný v hypermarketu Tesco v Avion Shopping Parku Brno (u dálnice na Skandinávské). Pokud budete mít cestu kolem, klienti jihomoravské potravinové banky budou rádi za každý váš příspěvek.

Víc o práci Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj se dozvíte na jejích webových a facebookových stránkách. A pokud to do Avionu máte daleko, můžete ji podpořit i na transparentním účtu 2501117492 / 2010.

Pojďme společně neplýtvat a pomáhat.