Főzelék je něco mezi polévkou a gulášem. Maďarský pokrm plný zeleniny je vynikající se sázeným vejcem
1. 5. 2025 Vaření
Máte rádi, vydatné zeleninové polévky? Jsou ideální na zahřátí do chladných dnů i jako lehký jarní či letní oběd či večeře. V Maďarsku jim říkají főzelék, často bývají i mnohem hustší, než bývá polévka, a připravují je v mnoha verzích z různých druhů zeleniny. Zkuste třeba tuto s kedlubnou a mrkví.
Něco mezi polévkou a gulášem
Főzelék je jednou z tradičních a oblíbených maďarských specialit, přičemž nejde o jedno jídlo, ale obecný název pro podobné pokrmy. Dalo by se říct, že je takovou variací na další tradiční maďarskou specialitu – guláš. Zatímco v jeho případě je ale hlavní ingrediencí maso, u főzeléku je to zelenina (výjimečně i ovoce).
Pokrm může mít různou hustotu, někdy připomíná spíš polévku, jindy je hustší a je spíš právě takovým zeleninovým ragú. Podává se proto vždy jako hlavní jídlo, které lze servírovat bez přílohy, případně jen s chlebem nebo s jiným pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Maďarská specialita s historií
Název pochází ze slova főz („vařit“) a přípony - (a/e)lék označující výsledek slovesa. Jinými slovy, főzelék znamená „vyrobený vařením“. Poprvé bylo toto slovo zmíněno v 16. století, ale v trochu jiném významu.
Až na konci 17. století se v jedné maďarské kuchařce objevila celá řada pokrmů odpovídají dnešnímu főzeléku, tam se ale pro změnu nazývaly jinak. Až v Národní kuchařce Istvána Czöveka z 19. století se objevuje recept na jídlo, které vypadá jako főzelék a má i tento název.
Főzelék v mnoha verzích
Oblíbená maďarská specialita se připravuje v mnoha verzích. Főzelék se dá totiž dělat téměř ze všech druhů zeleniny, případně z jejich kombinací. Z použité zeleniny se pak odvozuje název tak, že se ke slovu főzelék přidá maďarský název zeleniny.
Existuje tak třeba babfőzelék (s fazolemi), borsófőzelék (hráškový), krumplifőzelék (bramborový), finomfőzelék (s hráškem a mrkví) nebo kelkáposzta-főzelék (s kysaným zelím).
Kromě zeleniny v něm nesmí chybět smetana nebo kysaná smetana a bylinky a koření jako bobkový list, černý pepř, česnek, petržel, kopr nebo ocet. I když by se mohlo zdát, že jde o vegetariánský pokrm, v originále se zelenina připravuje na sádle, klidně je ale můžete zaměnit za rostlinný olej.
S vejcem, masovými kuličkami i klobásou
Főzelék se podává většinou jako samostatný pokrm, často ale i jako příloha k masu. Proto se mnohdy setkáte s tím, že se servíruje s klobásami, masovými kuličkami, vejci, smaženým kuřetem nebo jiným druhem masa.
Ačkoli je főzelék jednoduché domácí jídlo, v posledních letech výrazně vzrostla jeho popularita, všimli si jej i vyhlášení šéfkuchaři a nyní jej najdete na jídelních lístcích mnoha restaurací.
Lahodný főzelék s kedlubnou a mrkví
Máte-li rádi takovéto jednoduché zeleninové pokrmy, můžete vyzkoušet tento s mrkví, kedlubnou a hráškem, který se v maďarštině jmenuje finomfőzelék, což znamená jemný či lahodný. A jak na něj?
Budete potřebovat: 35 g másla, 1 bílou cibuli, 3 stroužky česneku, sůl podle chuti, pepř podle chuti, 1 lžičku majoránky, 1 velkou kedlubnu, 2 velké mrkve, 2 bobkové listy, 200 g zeleného hrášku, 750 ml vody, 150 ml smetany ke šlehání, 1 ml mléka, 2 lžíce škrobu, půl svazku petrželky na ozdobu, 4 vejce, tuk na smažení.
- V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli a utřený česnek. Cibuli je vhodné osolit, aby rychleji změkla a lépe zhnědla. Dochuťte pepřem a majoránkou.
- Mrkve a kedlubnu omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Pak zeleninu přidejte k cibulovému základu společně s bobkovými listy. Chvíli poduste, v případě potřeby osolte, a když zelenina dostatečně změkne, přidejte vodu a zelený hrášek. Zeleninu vařte asi 30 minut.
- V míse smíchejte smetanu, mléko a škrob dohladka. Přilijte šťávu ze zeleniny, promíchejte, aby se vše spojilo a pak vlijte zpět do polévky. Nakonec přidejte nasekanou petrželku a přiveďte k varu. Na pánvi smažte volská oka a na talířích každou porci ozdobte připraveným volským okem.
Náš tip: Milovníci luštěnin si mohou připravit podobnou zeleninovou polévku s červenou čočkou podle našeho video receptu.
Worldfoodstory.co.uk: Fozelek (Főzelék)
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více