Polévka koprelka: Zapomenutý poklad z východních Čech připomíná kulajdu a omamně voní koprem
26. 6. 2025 Vaření
Z kopru nemusíte dělat nutně jen koprovou omáčku nebo jej dávat k nakládaným okurkám či na ryby. Chcete-li se držet tradiční české kuchyně, můžete si z této bylinky připravit vynikající jednoduchou polévku známou jako koprelka. Je poměrně vydatná, zasytí i jako hlavní pokrm a uvaříte ji raz dva, což o prázdninách rozhodně oceníte.
Pro milovníky kopru
Kopr je bylinka, kterou buď milujete nebo ji úplně nevyhledáváte. Pokud ovšem patříte do první skupiny, určitě přemýšlíte, do jakých pokrmů ji můžete využít. Navíc kopr dorůstá až do výšky jednoho metru, takže ho je většinou dostatek a i v obchodě se prodává ve velkých svazcích. Otázka, co s ním, se tak přímo nabízí.
Kopr je sice v obchodech k dostání po celý rok, kromě toho se prodává i nakládaný, pokud byste si jej ale chtěli vychutnat přímo v jeho vrcholné sezoně, tak ta nastává právě teď. Dalo by se říct, že je takovou pozdně jarní nebo raně letní bylinkou. Čas čerstvého kopru zkrátka v Čechách začíná obvykle na přelomu května a června a pokračuje až do léta.
Mohlo by vás zajímat
Jak zpracovat kopr?
I když si kopr spojujeme hlavně s jednou z typických českých omáček – koprovkou, je spousta dalších jídel, které můžete oživit jeho nezaměnitelnou chutí a vůní. Kopr rozhodně patří i do jedné z rovněž tradičních českých polévek – kulajdy, která pochází z jižních Čech.
Na severu a východě České republiky se ovšem vařila podobná bílá mléčná či smetanová polévka, známá jako koprelka. Koprelka byla oblíbená konkrétně v Podorlicku, v Podkrkonoší nebo v Pojizeří, konkrétně v okolí Jičínska.
Koprelka obsahuje podobné ingredience jako kulajda, tedy vejce, smetanu, brambory a samozřejmě kopr, jen se do ní nedávají houby. V minulosti byla koprelka obyčejnou polévkou chudých, což ostatně dokazuje hlavní ingredience, jež jí dodává na sytosti, a to brambory. Výživovou hodnotu polévky zvyšuje i natvrdo vařené vejce. Pokud byste ale chtěli polévku povýšit na vyšší úroveň, můžete je nahradit vejce ztraceným.
Recept na polévku koprelku
Jestliže patří kopr k vašim oblíbeným bylinkám a chcete si jeho sezonu užít v plné parádě, můžete si připravit polévku koprelku podle původního receptu z Českého ráje. Jak tedy na to?
Budete potřebovat: 300 g brambor, sůl, 250 ml zakysané smetany, 1 lžičku kmínu, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci kopru čerstvého, případně naloženého v octě a 2 vejce uvařená natvrdo.
- Oloupané brambory nakrájejte na stejně velké kostičky, dejte je do hrnce, zalijte je horkou vodou, okmínujte a vařte doměkka.
- Vodu s bramborami pak zalijte smetanou smíchanou s moukou. Polévku povařte asi 5 minut za občasného prokvedlání. Nakonec ji ochuťte nasekaným koprem a před podáváním přidejte do talíře rozkrájená vejce.
Náš tip: Koprovou omáčku si zase můžete uvařit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více