Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
17. 3. 2022 Vaření
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když chcete upéct něco na nedělní stůl, zkuste tyhle rohlíčky. Těsto je vláčné a nadýchané zároveň, tvarohová náplň jej výtečně doplňuje, ale můžete použít i náplň jinou. Zkrátka, možností je více, já nabízím svoji, mou rodinou prověřenou, cestu.
Když pekařka promluví...
Menší sladké rohlíčky zdobené proužky těsta voní tak, že když je v míse položíte na stůl a jen na malou chvilku se otočíte, téměř jistě jich několik kousků záhadně zmizí, jako by se vypařily. Lehoučké, nadýchané, velice chutné tvarohovou náplní s rozinkami. A nejen tvarohovou! Máte-li rádi jiné náplně, použijte kteroukoliv pevnější, to aby se dala do těsta dobře zamotat. Čokoládovou, makovou, ořechovou, povidlovou, dušená jablíčka, hustou marmeládu nebo i Nutellu. Těmto rohlíčkům chuťově sluší všechny.
Co budete potřebovat? Na těsto: 120 g mléka, 60 g oleje, 150 g bílého jogurtu, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 10-12 g čerstvého droždí, půl lžičky soli, 2-3 lžíce cukru. Na tvarohovou náplň: 300 g tvarohu (z kostky), 1 vejce, 3-4 lžíce cukru, strouhanou citronovou kůru, hrst rozinek, 1 lžíci pudinku bez vaření Creme Ole (je-li třeba tvaroh zahustit)
Jak budete postupovat: Těsto, ze kterého jsou sladké rohlíčky upečeny, je příjemně tvárné a téměř bezpracné. V mléku rozmícháte cukr a droždí, přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto, které hned (bez kynutí) uložíte ve větším sáčku nebo plastovém boxu do lednice, kde během 12 hodin (přes noc) vykyne. Ráno už stačí jen těsto nechat povolit na pokojovou teplotu a už můžete tvarovat a plnit rohlíčky.
Nebo mléko trochu ohřejete (tak, aby bylo pouze vlažné), rozmícháte v něm lžíci cukru, všechno droždí a necháte 15 minut pracovat. Pak přidáte zbytek surovin a uhnětete vláčné těsto, které necháte 40-60 minut kynout. Vykynuté těsto propracujete, rozdělíte na 10-12 kousků a z každého vytvarujete bulku. Po 5-7 minutách bulky rozválíte do menšího oválu, naplníte tvarohovou náplní, naříznete okraje těsta a svinete podle foto postupu. Hotové rohlíčky uložíte kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií, potřete je rozšlehaným vejcem nebo rozehřátým máslem a upečete ve vyhřáté troubě (190°C/15-20 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
![]()
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si osvěžující letní sangrii! Jednoduše a podle originálního španělského receptu
Hotovou sangrii koupíte ve většině supermarketů.… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Domácí vánoční punč uvaříte snadno z běžně dostupných surovin. Výborná je i nealkoholická varianta
Tento nápoj, který pochází původně z Indie, má dlouhou historii. Psal o ní nedávno náš Magazín. Punče nemusí být jen alkoholické, i dětem a… Číst více
Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Smaženice je oblíbená pochoutka z hub, původní recept je ale určen k okamžitému zpracování. Přitom podušením hub se solí a kmínem, poté následným… Číst více
Desatero rad na téma houby: Víte, jak dlouho dary lesa dusit a chutně zpracovat i na zimu?
Plný košík hub je snem každého houbaře. Po příchodu z lesa se musíme o své úlovky co nejdříve postarat, myšleno tím ten stejný den, protože snadno… Číst více
Punč se původně skládal z pěti základních surovin. Horký nápoj nás příjemně zahřeje a svátečně naladí
Pod názvem punč si představíme nápoj, který lahodně chutná, příjemně nás prohřeje a působí dobrou náladu. Obvykle obsahuje kolem 30 % alkoholu.… Číst více
Den sangrie
Sangria je sladký, aromatický míchaný alkoholický nápoj tvořený základem z červeného vína, do kterého se přidává soda, pomerančová šťáva nebo šumivé… Číst více
Jaký je rozdíl mezi svařákem, punčem a grogem: Jak se tyto nápoje od sebe liší
Všechny horké nápoje s alkoholem mají společnou vlastnost - zahřejí tělo i duši, pokud se používají s mírou. Proto jsou oblíbenou součástí zimního… Číst více
Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?
Patří k tradičním salátům celé blízkovýchodní… Číst více
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Přišli jste z lesa s košíkem plným hub a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)