Holka u plotny radí: Jak upéct večerní pusinky? Vtip je v jedné přísadě a netradičním postupu!
14. 12. 2021 Vaření
Pusinky, hubinky, křehotinky... tolik je názvů pro jedno dokonalé cukroví. Bílkové sněhové pusinky, které se někomu daří bez potíží, a naopak jiný vytahuje z trouby buď placky nebo jakési hromádky se žvýkavým vnitřkem. Zkrátka, tohle choulostivé cukroví rádo zlobí. Zkusím vám dnes poradit, jak je zkrotit velice snadno na první dobrou!
Nadýchané jako pírko
Podobně jako u světově proslulého dortu Pavlova, i od pusinek chceme, aby byly na povrchu jemné a křehké. Ale zatímco Pavlova má být uvnitř vláčná, pusinky musejí být naopak vysušené. Ne tvrdé, ne žvýkavé, ale krásně křupavé. Tak, aby se doslova rozplývaly na jazyku. Ostatně, je to i jedno z mála cukroví, které nemusíme nechat uležet a naopak je máme skladovat na suchém místě, aby právě křupavé zůstalo. A to není jediný pořadavek. Pusinky by také měly mít krásně bílou barvu a držet tvar. Aby toho všeho bylo dosaženo, musíte umět správně vyšlehat bílky, ideálně nad párou, nebo takzvaně za syrova vyšlehané bílky smíchat se svařeným cukrem. K dovršení celé té mašinérie je potřeba pusinky sušit ve velmi mírně vyhřáté troubě. Slovo pečení se vlastně pro tuto přípravu ani nehodí. Že už se vám z toho všeho motá hlava? Nemusí! Celý proces se dá zvládnout i jinak. Stačí k tomu jedna přísada navíc a pak trochu zvláštní postup.
Mohlo by vás zajímat
Rozpalte troubu!
Teď se možná zdá, že si protiřečím. Pusinky se mají přece pomalu sušit v mírně vyhřáté troubě... Nebo ne? To je právě ten trik! Takže, teď vážně, pro tentokrát začněte tím, že rozpálíte troubu na 190 °C. Udělejte to ale večer. Za chvíli zjistíte proč. Jakmile budete mít troubu zapnutou, vyšlehejte si 2 bílky do polotuha a postupně k nim přišlehávejte 130 g krupicového cukru, smíchaného s vydlabanou dření z 1 vanilkového lusku. Nemáte-li vanilku, lze ji vynechat, nic se nestane. Jakmile máte pevný hladký sníh, který na metličce vytažené ze sněhu tvoří špičky, přijde na řadu právě jedna přísada navíc. Jsou jí mleté vlašské ořechy. Na tuto dávku potřebujeje 60 g. Do sněhu je ovšem musíte vmíchat jemně a lehce, zapracovávajte je ideálně stěrkou na těsto, a to hezky od kraje ke středu a jedině ručně, nikdy ne šlehačem. Sněhovou hmotou ihned naplňte cukrářský sáček s trezírovací špičkou a tvaruje na plech vyložený pečicím papírem pusinky. Pokud nemáte sáček s trezírovací špičkou, použijte dvě kávové lžičky a s jejich pomocí tvořte na plechu malé hromádky. Z jedné dávky sněhové hmoty pokryjete tak akorát jeden plech. A teď pozor! Plech plný pusinek vložte do trouby předehřáté na těch 190 °C a nechte zapnuté ještě asi 2 minuty. Pak troubu vypněte a jděte si lehnout. Nic neotvírejte, nic nekontrolujte, zkrátka nechte pusinky svému osudu. Do rána se o nic nestarejte. Ořechové večerní pusinky se postupně ve vychládající troubě krásně vysuší. A ano, trochu zhnědnou, ale to nám nevadí, protože barva souvisí i s těmi ořechy uvnitř. Ráno budete mít napečeno krásně křehké cukroví, prakticky bez práce a téměř bez spotřeby elektrické energie. Kdybyste je náhodou chtěli ještě nějak dozdobit, pak můžete špičky namočit do rozpuštěné čokolády. Ale to už je opravdu jen pro "hračičky". Pusinky jsou i bez toho skvělé samy o sobě. Tak ať vám křupou!
Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.
Klasické pusinky uděláte podle tohoto videa:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)