Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat máslo? Skladujeme ho v lednici nebo v mrazáku. Poradíme, jak na to
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Máslo se vyrábí sbíráním, odstřeďováním a stloukáním smetany, která se usazuje na povrchu mléka. Čerstvé máslo má minimálně 80 % mléčného tuku. Směsné tuky se vyrábí z živočišných a částečně i rostlinných tuků.

Vysoké ceny másla nás nutí k tomu, abychom si zajistili zásoby ze slevových akcí před každým větším pečením - na Vánoce, Velikonoce, svatby i rodinná setkání. Máslo je tuk, který se rychle kazí, proto musíme zajistit jeho dobré uskladnění.

Máslo uskladníme v chladu okamžitě po nákupu. Menší množství kostek másla otřeme dosucha, aby obal neplesnivěl. Naskládáme je do plastové dózy s víkem a tu vložíme do lednice. Máslo zpracujeme do 2 měsíců od nákupu, ale respektujeme i dobu trvanlivosti uvedenou na obalu. Máslo mimo lednici vydrží 2 dny, ale ve vzduchotěsné nádobě i 2 týdny při pokojové teplotě. Pak velice rychle žlukne.

Jak skladovat máslo v mrazáku

Větší množství másla se vyplatí uskladnit v mrazáku, kde vydrží až 1 rok. Skladujeme ho v polici, kterou budeme otevírat jen při odebírání másla - teplota by měla být stabilně -18 °C. Po vyndání z mrazáku necháme máslo povolit v lednici. Poté bychom ho už mrazit neměli, jinak se z něj bude uvolňovat tekutina a bude drolivé.

Pokud si chcete uvolnit místo v mrazáku pro uskladnění čerstvého másla, připravte si pečené brambory s česnekovým máslem podle našeho videa:

Komentáře (1)

Díky za typ

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli