Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo je důležitou součástí mnoha druhů cukroví.
Zdroj: freepik / freepik

Máslo je zásadní složkou pro přípravu nejrůznějších druhů cukroví a jeho role v některých receptech je nezastupitelná. Vzhledem k tomu, že se blíží období, kdy se výroba například vanilkových rohlíčků rozjede na plné obrátky je výhodné si za akční cenu nakoupit máslo do zásoby.

Zásoby za rozumnou cenu

V současnosti je rozumné využít akčních nabídek některých supermarketů a nakoupit si máslo do zásoby. Bude se totiž při pečení cukroví velmi hodit. Kaufland nyní nabízí máslo za výhodnou cenu 38,90 Kč, Billa přichází s cenovkou 48,90 Kč, což je i po slevě stále dost. Oproti tomu v Globusu si můžete pořídit máslo za 32,90 Kč, což je v současnosti jedna z nejlepších cen na trhu. Albert a Penny mají cenou stejnou, konkrétně 34,90 Kč

Ale pozor, ne všechna "akční" másla jsou původem z České republiky. Proto, komu to vadí, čtěte pozorně na obalu údaj o zemi původu. 

Cukroví si máslo žádá

Máslo má nezastupitelnou roli v mnoha receptech na vánoční cukroví. Jeho důležitost spočívá především v bohaté, krémové chuti a schopnosti přidávat cukroví na jemnosti a křehkosti.

V porovnání s jinými tuky, jako je margarín nebo rostlinné oleje, má máslo nezaměnitelnou vůni, což je zvláště důležité pro křehké pečivo, jako jsou linecké nebo máslové sušenky.

Máslo hraje prim i ve vanilkových rohlíčcích, perníčcích, kokosových kuličkách nebo plněných ořeších. Díky své chuti také více zvýrazňuje ostatní ingredience jako jsou vanilka, ořechy či koření, která jsou pro vánoční cukroví typická.

Skladování je hračka

Máslo vyžaduje pečlivé skladování, aby si udrželo svou kvalitu a chuť. Optimální podmínky pro jeho uchování jsou v lednici, kde by mělo být uloženo v originálním balení nebo v uzavíratelné nádobě, aby nedocházelo k pohlcování pachů z okolního prostředí. Pro delší skladování lze máslo zamrazit.

Mražení má pravidla

Při zamrazování je důležité, aby bylo máslo pečlivě zabalené, což zabraňuje kontaminaci pachy z mrazáku. Doporučujeme máslo nechat v originálním obalu, na ten dát ještě pečicí papír a vše uchovat v mrazáku v uzavíratelné krabičce. 

Je to takzvaná trojitá ochrana, někdy se nazývá také 3 v 1, která napomůže tomu, že bude máslo po rozmrazení v té nejlepší kvalitě. 

Po rozmrazení v chladničce lze máslo používat stejně jako by bylo čerstvé.

Je důležité vyjmout ho z mrazáku s předstihem a umožnit mu, aby se postupně ohřálo na teplotu vhodnou pro další použití. Důležité je však po rozmrazení máslo spotřebovat v co nejkratším čase a již ho znovu nezamrazovat. To by totiž mohlo ovlivnit jeho strukturu a chuť, i když stále by bylo použitelné. 

Zmrazené máslo může vydržet v mrazáku při správném skladování a teplotě -18 °C nebo nižší až 6-9 měsíců.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete upéct naprosto výborné linecké cukroví:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více