Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
Tuto rajskou omáčku připravíme z rajského protlaku a vývaru. Okořeníme ji trochou mleté papriky, grilovacím kořením a provoníme skořicí. Spolu s masovými kuličkami a knedlíkem je to dokonalý nedělní oběd.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 413 kJ / 1 294 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,88 g |
Tuky | 82,43 g |
Vláknina | 11,56 g |
Cholesterol | 240 mg |
Sodík | 360 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 42,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse smícháme mleté maso a koření na mletá masa. Ze směsi vytvarujeme přibližně 20-25 malých kuliček.
Krok 2: Do hrnce nalijeme olej a na něm osmažíme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova. Poté přidáme masové kuličky.
Krok 3: Osmažíme je ze všech stran. Přidáme sladkou papriku, skořici a trochu grilovacího koření.
Krok 4: Promícháme. Přidáme protlak a podlijeme vývarem. Vaříme asi 25-35 minut.
Krok 5: Začneme zahušťovat tak, že si na hrubém struhadle nastrouháme perník na strouhání a postupně ho přidáváme do omáčky, dokud nebude dostatečně hustá.
Krok 6: Dochutíme cukrem, octem a solí.
Krok 7: Podáváme s knedlíkem.
Zveřejněno 7. 1. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3gEM
Moje poznámka
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3gEM
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 3 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 5 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 19 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
cherst před 4 minutami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
LucieZKoprivnice před 55 minutami
Žampionový guláš s cuketou
Slavista62 před 2 hodinami
Pečený tvaroh s rybízem nebo jiným ovocem
Velkymlsoun před 3 hodinami
Kuřecí špízy
Renata1988 před 10 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Adrienalis před 11 hodinami
Žampiony - snadno a rychle
Kajkajak před 12 hodinami
Meruňkový koláč výborný
Ennia před 16 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
wolfboss před 18 hodinami
Rajčatovo-okurkový salát s mátou
Dasaja před 20 hodinami
Tématické fráze:
sladka rajská omáčka,
jednoducha rajska,
jednoducha omacka,
rychlá rajská omáčka,
rajská omáčka,
dochuceni rajske omacky,
dochucení rajské,
rajská omáčka recept,
rajská omačka jednoduše,
rajská omáčka sladká,
rajská omáčka od maminky,
recept na rajskou omáčku,
rajská omáčka s protlakem,
rychlá rajská,
recept na jednoduchou rajskou omáčku,
dochucení rajské omáčce,
dochucení v rajské omáčce,
může ocet do rajske omacky,
jednoducha rajská omáčka z protlaku,
rychlá rajská omáčka recept
Suroviny:
maso mleté,
koření na mleté maso,
protlak rajčatový,
perník na strouhání,
cibule,
vývar masový,
paprika sušená sladká,
koření grilovací,
skořice,
ocet,
cukr,
sůl
Komentáře (34)
" Název: Rajská omáčka po Dobersku (jednoduchá)
KULIČKY:
mleté maso
KOŘENÍ:
grilovací, červená paprika (sladká), skořice (s tou nešetřete), trochu pepře (mletého), podle chuti vegeta či sůl
OSTATNÍ:
velká cibule
2x rajský protlak
perník na strouhání
olej
na dochucení cukr a sůl (kdo má rád kyselejší může i ocet)
Postup:
Z mletého masa smíchaného s kořením uděláme kuličky. Nakrájíme cibuli na drobno a následně smažíme na oleji. Poté připravené kuličky vyskládáme na lehce osmaženou cibulku na dně hrnce. Necháme dusit na malý plamen či stupeň. Prozatím můžeme nastrouhat na hrubo perník. Když už maso pustilo šťávu, okořeníme znovu vším kromě grilovacího. Zamícháme, ještě chvilku dusíme a přidáme dva protlaky, zase zamícháme, necháme chvilku dusit a zatím dáme do rychlovarné konvice vodu. Zalijeme a necháme vařit pod pokličkou asi 30-45 min. podle toho, zda je maso už hotové či ne. Když je maso hotové, začneme postupně přidávat perník do té doby, než omáčku tímto zahustíme.
Dochutíme cukrem a solí. Kdo má rád kyselejší rajskou může přidat i trochu octa). Podáváme s knedlíkem. "
Citovaný původní recept žádné pohoršení nevzbudil a asi byla chyba, že byl smazán. V tomto nově vloženém - asi ve snaze po vylepšení - byly poměry koření upřesněny. Nejde tedy určitě o trollení, snad ani o ignoranci. Určitě si ale nezaslouží tolik pozornosti a ten, kdo by chtěl jídlo napodobit, by měl postupovat velmi umírněně
Jj, už je tu jenom ostatek: https://www.toprecepty.cz/recept/53272-rajska-omac...
Díky
Patrně autorka taky holduje hazardu a hodila si mincí
No, i stalo se to, co se průměrně v jednom případě ze dvou stává: netrefila se, že
Tak jsem se zhluboka zamyslel a vzpomněl jsem si na totok: https://www.labuznik.cz/recept/skoricova-omacka-be... (budu muset po delší době znovu uvařit
No, příprava je sice poněkud sofistikovanější, ale zato je tam míň skořice, že
***
No, protože tady se neanihilují ani horší rcp a není-li v moci maderátora rcp bez vědomí autora upravit, pak by bylo asi vhodné jej v záhlaví nějak označit
Co třeba lebkou se zkříženými kůstkami...
no, tak v nejhorším, vypláchnout žaludek, umýt hrnec a uvařit něco normálního