

Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
Suroviny 5 porcí
- 500 g mletého masa
- 2 rajské protlaky
- 1 perník na strouhání
- 1 vetší cibule
- 1/2 masoxu
- Koření:
- mletá sladká paprika
- grilovací koření
- skořice
- Na dochucení:
- ocet
- cukr
- sůl
Postup přípravy receptu
Z mletého masa a koření uděláme kuličky. Bude jich cca 20-25. Do hrnce dáme olej a na něm osmažíme cibulku do zlatova a na ni dáme kuličky. Osmažíme ze všech stran a přidáme 1 celé balení mleté sladké papriky, asi 5-7 lžic skořice a trochu grilovacího koření. Promícháme, přidáme oba protlaky a podlijeme. Vaříme asi 25-35 min.
Poté přidáme 1/2 masoxu a začneme zahušťovat a to tak, že si na hrubém struhadle nastrouháme perník na strouhání a postupně ho přidáváme do omáčky, dokud nebude dostatečně hustá.
Dochucujeme cukrem, octem a solí. Podáváme s knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Perník na strouhání koupíme v každém obchode kolem 10-15,-Kč.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
-
Jinak tedy abych k tomu také něco napsala... Toto je recept od mé tety, která pracovala v restauraci http://chata-hvezda.cz/ dříve ,,Andrlák" A jisté doby byl tento recept opravdu špička... Komu to nechutná nemusí jíst... A hádky si nechte na pískoviště :).. A ano dala jsem sem ten recept již po druhé protože jsem zapomněla že ho tu již mám...Pokud vím mýlit se je lidské.. Děkuji
-
Lenunka: hosta:
Jj, už je tu jenom ostatek: https://www.toprecepty.cz/recept/53272-rajska-omac...
Díky
Patrně autorka taky holduje hazardu a hodila si mincí
No, i stalo se to, co se průměrně v jednom případě ze dvou stává: netrefila se, že -
casino: autor nemůže recept sám úplně smazat, ale může místo celého textu napsat třeba "xxxxx", i v názvu. A to se i stalo, autorka vstoupila do starého receptu a takto jej "upravila" - protože šlo na první pohled o zdublování, byl tento pozůstatek smazán. V paměti programu je však postup úprav uložen, proto bylo možné toto srovnání (za pomoci programátorů topek). Myslím, že je skoro škoda času, který tomu všichni věnujeme.
-
casino: autorka tu měla dva podobné recepty s totožnou fotkou, hosta jí dala vybrat, který chce ponechat a ona si vybrala tento, ten druhý byl smazán a s ním všechny komentáře k tématu dvojí recept
hosta si asi uložila kopii toho smazaného, kdyby něco.
To, zda se autorka rozhodla vsadit na tu správou kartu, je už jiná věc -
Rozumím tomu co píše hosta a musí se to řešit celý den? Proč pořád ty samé subjekty mají potřebu brát na sebe podobu harpyjí
?Sebereflexe by jim neuškodila.
-
hosta:
Díky vašemu poslednímu komentáři se ukázalo, že nemusí být tak zle aby nemohlo být hůř (nový rcp)
Níže píšete: (starý duplicitní recept byl smazán)
Technická otázka zní: Byl smazán? Kým byl smazán? Nebo snad byl přepsán autorkou? -
Fanča: když tu podle vás "otravujeme ostatní, kterým recept nestál za to komentovat" tak proč sem teda Vy píšete? Číst komentáře není povinné, když Vás to otravuje, tak to jednoduše nedělejte
-
Fanča: A k čemu asi bude sdělení, že tohle vařit nebudu? To je opravdu jen výkřik, tentokrát nepochvalný. Souhlasím s hostou, a to téměř ve všem, co napsala. Hlavně však v tom, že ten, kdo nese kůži na trh, musí počítat s tím, že třeba nebude jenom chválen.
-
Každý, kdo sem vloží recept, se vystavuje riziku, že k němu ostatní budou mít připomínky - někdy jen pochvalné výkřiky, které jsou o ničem a někdy i věcné. Autorka sem tento recept dala - omylem podruhé - a bohužel smazala ten původní, který by jistě tolik nevole nevzbudil. Jen pro vaši informaci jeho text vkládám:
" Název: Rajská omáčka po Dobersku (jednoduchá)
KULIČKY:
mleté maso
KOŘENÍ:
grilovací, červená paprika (sladká), skořice (s tou nešetřete), trochu pepře (mletého), podle chuti vegeta či sůl
OSTATNÍ:
velká cibule
2x rajský protlak
perník na strouhání
olej
na dochucení cukr a sůl (kdo má rád kyselejší může i ocet)
Postup:
Z mletého masa smíchaného s kořením uděláme kuličky. Nakrájíme cibuli na drobno a následně smažíme na oleji. Poté připravené kuličky vyskládáme na lehce osmaženou cibulku na dně hrnce. Necháme dusit na malý plamen či stupeň. Prozatím můžeme nastrouhat na hrubo perník. Když už maso pustilo šťávu, okořeníme znovu vším kromě grilovacího. Zamícháme, ještě chvilku dusíme a přidáme dva protlaky, zase zamícháme, necháme chvilku dusit a zatím dáme do rychlovarné konvice vodu. Zalijeme a necháme vařit pod pokličkou asi 30-45 min. podle toho, zda je maso už hotové či ne. Když je maso hotové, začneme postupně přidávat perník do té doby, než omáčku tímto zahustíme.
Dochutíme cukrem a solí. Kdo má rád kyselejší rajskou může přidat i trochu octa). Podáváme s knedlíkem. "
Citovaný původní recept žádné pohoršení nevzbudil a asi byla chyba, že byl smazán. V tomto nově vloženém - asi ve snaze po vylepšení - byly poměry koření upřesněny. Nejde tedy určitě o trollení, snad ani o ignoranci. Určitě si ale nezaslouží tolik pozornosti a ten, kdo by chtěl jídlo napodobit, by měl postupovat velmi umírněně -
Trochu rozumu
o tom by se dalo diskutovat. Stačilo třebas napsat tohle vařit nebudu a nepovykovat tu jak v zoo a otravovat s tím ostatní kterým recept nestál ani za námahu ho komentovat ale to byste asi nepřežily bez újmy
-
Fanča: Milá Fančo, každý, komu zbyla trocha rozumu v hlavě, vidí, že tenhle recept je opravdu dílo totálního neumětela, trolla nebo ignoranta, a to zcela bez urážky. Čtvrtá varianta neexistuje. Člověk, který neumí, a je schopen s tím ještě jít na veřejnost, se holt musí dozvědět, že neumí. Přece ho tu nebudeme vychvalovat!
-
A vy co si tu notujete nad tím jak jste nejchytřejší jste jako zárukou kvality
A co vás vede soudit maminky jiných a urážet druhé jako trolly
dejte si mokrý hadr na hlavu a nechovejte se jako ve školce když máte ty zkušenosti
-
Dajda: Po mých zkušenostech s mnohými trolly, zde se čas od času pohybujícími tvrdím, že jde o trolla. Nač se většina ostatních snaží popsat recept přesně, abychom nedělali sobě a stránkám ostudu? Tyto stránky se kdysi kvalitními recepty pyšnily
-
Dámy
Tak jsem se zhluboka zamyslel a vzpomněl jsem si na totok: https://www.labuznik.cz/recept/skoricova-omacka-be... (budu muset po delší době znovu uvařit
No, příprava je sice poněkud sofistikovanější, ale zato je tam míň skořice, že -
Tento tzv. recept si toľko pozornosti nezaslúži...autorka sa , zrejme, snaží variť a nemyslí to zle, asi im to chutí. Je však trestuhodné, že maminka ju trochu nenaučila variť.