Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chmel

yanull yanull
Chmel

Chmel je na našem území pěstován již od 1. století. O rozvoj chmelnic se nejvíce zasloužil Karel IV. Chmel je nezbytnou surovinou při vaření piva. Chmelové šištice obsahují hořčinu lupulin, která dává pivu charakteristickou chuť, ale uplatní se i v čaji na uklidnění nebo koupeli. Český chmel je stejně vyhlášený jako české pivo. Mladé výhonky chmele se používají jako zelenina, jsou nejen chutné, ale i zdravé a obsahují hodně vitaminů skupiny B i minerálních látek.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Praganda

Praganda je řeznická nakládací sůl k přípravě masných výrobků jako jsou např. salámy, šunky,… Číst dál

Pražení

Pražení je proces, při které se suroviny tepelně upravují na pánvi, nebo v zařízeních k tomu… Číst dál

Pražení

Preclík

Křupavý, jemný, kynutý, slaný, sladký - ve všech těchto podobách se může preclík vyskytovat. Těsto… Číst dál

Preclík

Pribiňák (Pribináček)

Pribináček je tradiční našlehaný dezert pro děti, z tvarohu a smetany, vyráběný pod tímto názvem od… Číst dál

Prosciutto

Prosciutto je italská sušená šunka, která se krájí na velmi tenké plátky. Řada regionů má své… Číst dál

Prosciutto

Prosecco

Prosecco je italské šumivé víno. Název tohoto vína je odvozen od vesnice, která je součástí Terstu… Číst dál

Prosecco

Pojmy, které by vás mohly zajímat