Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

srpen
13

Den filetu mignon


Den filetu mignon
Zdroj: Pixabay

Národní den

Filet mignon bývá považován za klenot mezi hovězími steaky. Najdeme jej ve střední části hovězí svíčkové, což je nejcennější svalová partie na zvířeti. Tato část je oblíbená, protože svalová vlákna jsou mimořádně jemná. Dopřejte si tuto pochoutku třeba 13. srpna, tedy v den, na který připadá Den filetu mignon.

Steaky připravujeme z toho nejkvalitnějšího masa, obvykle je grilujeme nebo pečeme na pánvi. Přípravu zvládnete i v domácích podmínkách a na výtečný steak tak nemusíte mířit vyloženě do restaurace. Hovězí svíčková (neboli Tenderloin či Filet mignon) je nejkvalitnější, ale také nejdražší část hovězího. Právě z ní se dělají ty nejkvalitnější steaky. Obsahují minimální množství tuku, křehkost pak zajišťují jemná svalová vlákna. Konzumace hovězího masa podporuje zdravý životní styl a zdravé stravování, protože jeho nutriční hodnoty vysoce převyšují jiné druhy masa.

Kde se vzal filet mignon

Pokud bychom chtěli zapátrat po původu názvu filet mignon, museli bychom otevřít francouzský slovník. Slovo filet znamená hovězí svíčková a přídavné jméno mignon znamená malý. Z toho vyplývá, že steaky z této části nebudou příliš veliké. Za to chutné. Pokud je správně připravíte, bude se rozplývat na jazyku. Filet mignon se získá odříznutím z očištěné špičky svíčkové. Ideální filet mignon je vysoký maximálně 5 centimetrů a má hmotnost kolem 200 gramů. Filet mignon má být vysoký a křehký. Předem si nastavte troubu na 200 °C, budete ji později potřebovat. Maso potřete ze všech stran olejem. Bifteky osolte a opepřete. K tepelné úpravě není vhodné použít grilovací mřížku, lepší je grilovat na plné ploše grilu či steak připravit na pánvi. Maso pokládejte na rozpálenou pánev. Pokud uslyšíte zasyčení, je vše v pořádku. Zhruba po dvou minutách jej pomocí grilovacích kleští otočte. Po dalších dvou minutách ještě nechte zatáhnout steak po stranách. Dohněda zatažený steak dejte do předehřáté trouby, kde ho nechte cca 7 minut. 

Kdo by neměl promeškat Den filetu mignon?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více