Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

srpen
13

Den prosecca


Den prosecca
Zdroj: Pixabay

Národní den

Šumivá vína se těší čím dál větší oblibě, v módě je třeba slavné italské prosecco, které skvěle chutná samotné i v koktejlech. Den prosecca můžete oslavit 13. srpna. Tak na zdraví!

Historie prosecca sahá až do 16. století. Tehdy se v oblasti kolem severoitalského města Terst vyrábělo výborné víno Ribolla, aby se odlišilo od jiných vín z regionu, dostalo název prosecco. Prosecco je název vesnice, která leží kousek od Terstu. Technologie výroby se postupně začala vylepšovat, až se z prosecca stala vyhledávaná a luxusní komodita. Prosecco je název vinné odrůdy - není to tedy značka vína, jak se někteří mylně domnívají. Prosecco se rozděluje na perlivé (prosecco frizzante) a šumivé (prosecco spumante).

Jak se vyrábí prosecco

Prosecco zraje po dobu zhruba 30 dnů v objemných nerezových tancích. Naproti tomu šampaňské se vyrábí metodou kvašení v láhvi, což z něj činí dražší zboží.  Pravé prosecco poznáte podle ochranné známky DOC, která zaručuje, že víno pochází z oblasti, která má výrobu prosecca povolenou. Ze stejné odrůdy se totiž vyrábí víno i v jiných oblastech a zemích, ale to nesmí nést označení prosecco. Chcete-li kvalitnější prosecco, podívejte se po označení DOCG. Prosecco nevyniká nijak výraznou chutí, jde spíše o svěží víno s ovocnou chutí, v níž převažují jablka, hrušky, broskve a meruňky. Jde o ideální letní nápoj. Řadí se k lehčím vínům, obsahuje jen 10,5 až 11,5 % alkoholu. I to je jeden z důvodů, proč je prosecco oblíbenou ingrediencí do letních drinků. Je hlavní složkou koktejlu Bellini a taktéž spritzu.

Kdo by neměl promeškat Den prosecca?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více