Den ledového čaje
Národní den
Ať už jste milovníci kávy nebo na čaj nedáte dopustit, ledový čaj je příjemné osvěžení, po kterém v létě sáhneme aspoň jednou skoro všichni. Kdy začal být ledový čaj populární a jak jej připravit doma?
Čaj se, jak víme, připravuje louhováním částí rostlin v horké vodě. Tím se uvolní do vody látky, které dávají čaji barvu, chuť i vůni. Pravý čaj se připravuje z čajovníku, rostlinné nálevy pak z bylin např. kopřivový čaj anebo z ovoce. První recepty na ledový čaj se objevují v kuchařkách již na začátku 19. století, ale prý se takto popíjel ještě dříve. Největší rozmach ledového čaje zajistilo 20. století. Jako první přišla v roce 1904 výstava v St. Louis. Američané se přijeli podívat na výborné indické čaje, ale bylo takové horko, že začali čaje podávat s ledem. A dalším krokem bylo nové dostupné vybavení domácnosti zvané lednice, které zajistilo kostky ledu i příjemné chlazení čaje. V roce 1983 pak přichází na trh švýcarská společnost Bischofszell Food, která jako první ve velkém prodává ledový lahvový čaj.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit ledový čaj?
Ano, je to snadné a variant je hned několik. První možností je uvařit silný horký čaj, který dáte do velkého džbánu a doplníte ledem. Další možností je louhování čaje ve vodě v lednici po dobu 8-12 hodin, které se označuje jako cold brew, což možná znáte jako možnou přípravu kávy. V obou případech doporučujeme použít čaj sypaný, neboť má intenzivní chuť. Jiná verze je příprava horkého čaje v požadovaném množství, které po vychladnutí dáme do lednice. A pokud jste ještě neslyšeli, můžete si připravit sluneční čaj. Čaj se louhuje ve vodě na sluníčku asi 1-2 hodiny. Pomalu louhované čaje jsou velmi jemné a chutné. Vyzkoušíte cold brew nebo ještě dnes zasypete oblíbený čaj kostkami ledu?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den ledového čaje?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 7 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 8 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 8 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 9 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat potraviny v lednici. Jak uchovat zeleninu, maso a mléčné produkty
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Maršálek: Čokoládu na vánoční pečení kupujte už teď, pak bude drahá. Za 30 Kč ale kvalitu nečekejte, ani v akci