Kyselo

spagetka Kuchařka: spagetka

Polévky 37 názorů

Suroviny

asi 1/4 litru kvásku (koupíme už hotový, nebo si ho můžeme udělat,viz poznámka)
asi hrst sušených hub (množství je na chuti každého, čím víc,tím líp)
sůl
kmín
cibule
3-4 brambory
3-4 vejce (podle strávníků)
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek necháme přes noc ve vlažné vodě nabobtnat, zároveň si s ním v jiném kastrolku (misce) namočíme i houby.

  2. Druhý den uvaříme zvlášť houby s kmínem, přidáme ke konci i brambory nakrájené na kostičky. Přidáme nabobtnalý kvásek a podle hustoty,jakou máme rádi, přidáme vodu. Na střední hustotu by mělo být stačit celkem 2 litry vody.

  3. Opatrně prováříme, mícháme, aby se nepřichytilo nic ke dnu. Přidáme podle chuti ještě kmín, sůl.

  4. Zvlášť na pánvičce zpěníme cibulku a usmažíme vejce. Ta vejce můžeme buď rozmíchat v již hotové polévce nebo každému dát na porci polévky do talíře.

Poznámka

U nás se brambory obvykle dávaly zvlášť na talířek uvařené vcelku a ve šlupce a jedly se k polévce jako na loupačku.

Kvásek - do hrnku (já mám hliněný kvasák)dáme 250ml vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a zaděláme 5 lžícemi žitné mouky. Přidáme patku chleba nebo hrst kůrek.Zakryté necháme v teple. 2.den máme kvásek. Babička si vždycky nechala kus kvasu od pečení chleba a stále se v kvasáku "přiživoval " vlahou vodou, protože kyselo se jedlo denně. Já na něm vyrostla :-))ale ne moc. Správné kyselo je lehce navinulé, pikantní a strašně dobré.Obměny být mohou ale hlavně to nepřehnat s kořením!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 196 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kyselo

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    MamlajdaD: Děkuji moc. Jsem ráda, že chutná. :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    spagetka: Protože a jelikož ;-):-8 jsem se pustila do výroby domácího žitného kvásku, hned jsem musela vyzkoušet recept na kyselo, dokonce dřív, než první kváskový chleba. Ten teprve přijde na řadu. ;-) No použila jsem tenhle tvůj recept a jdu si přidat další porci! :-D:-D Výborná polívečka! <3 Dovoluji si přidat fotečku kysela v mém oblíbeném polévkovém pucláku, ale jestli by se ti to nelíbilo, tak smažu. ;-) Dík za dobře napsaný recept! :yes: Zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • Luboš Luboš(neregistrovaný)

    spagetka: Jo, naprosto přesně :-) snad jenom dodám, že při požáru San Franciska na počátku 20. století, které vlastně celé lehlo popelem, manželka jednoho místního pekaře zachránila kvásek ..... a používají ho dodnes, neboť byl výjimečný. Mám taky svůj a chleba jsem nekoupil už strašně dlouho ..... od té doby, co jsem si všiml, že kupovaný chleba zasviní nůž tak, že se musí umýt, aby se s ním dal chleba krájet dál ..... :-//

    Odpovědět

  • Luboš Luboš(neregistrovaný)

    No až na ty kvasnice ....... kvásek je něco trošku jiného :-) Kdo si peče doma chleba, kváskový chleba, ten to ví. Ale kvásek se skutečně dá koupit, sušený v dm například a návod tam je, jak ho jednorázově použít a jít koupit nový. Ale dá se doma pěstovat a "přikrmovat" i tenhle koupený, takže koupíte jenom jednou a pečete a vaříte do aleluja. :-)

    Odpovědět

  • amdae amdae

    Moc dobrá, děkuji :-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    janina3365: To je pravda, nenáročná, sytá a vždy po ruce ;-);-);-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • janina3365 janina3365

    Kyselo vařím často, výborná a na přípravu nenáročná polévka. Vejce vařím natvrdo a do polévky je při podávání nakrájím na drobné kousky. :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    kamila: Je skvělá, to jo :-K:-K pravda je, že je to hodně variabilní polévka. Já ji s žádnými vnitřnostmi nedělala, prostě musí být houby a kmín, neb by mi to doma neprošlo;-), ale proti gustu.......;-);-):yes::yes::yes:děkuju:-K:-K

    Odpovědět

  • kamila kamila(neregistrovaná)

    jsem milovnice kysela, moc mi chutná s králičíma játrama ,hub trochu o něco pak mín,a na konec podle chuti ocet.:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Qvido:jo taky mňam varianta :yes::yes:

    Odpovědět

  • Qvido Qvido(neregistrovaný)

    U nás je zvykem (podle mé krkonošské tety) jednu cibuli osmažit do světlehněda a přidat samotnou, na druhé cibuli usmažit vajíčka a to jen tak napůl, nikdy ne do sucha a drobiva. Nicméně - co chalupa, to trochu jiná varianta.

    Odpovědět

  • Sonask Sonask

    Tak u nás se ještě přidává na zjemnění smetana,polévka je pak pěkně krémová a mooc dobrá.Pod vejce také nedávám cibulku.:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Daranea:tak jak se povedlo?

    Odpovědět

  • Daranea Daranea(neregistrovaná)

    Dcera čte krkonošské pohádky a zrovna dneska bylo kyselo moc kyselý, takže já jdu rozdělat kvásek (držte mi palce, ať se mi povede) a poprvé v životě uvařím kyselo. Díky za recept!

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    spagetka: kvásek se nemusí vyhazovat, stačí zahustit ho na nátěstek, zabalit do fólie a uložit v chladničce...

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: kyselo kyselo recept polévka kyselo recept na kyselo valašské kyselo recept kyselo polévka kyselo z hub krkonošské kyselo recept polevka z kvásku kyselo z kvásku kyselo polévka recepty kyselo recept polevka kyselo hanácké kyselo vejce na kyselo kvásek na kyselo krkonošská kyselica krkonosske kyselo těsto na kyselo pekařská polévka

Zapomněl/a jsem heslo