Kyselo
Ke staročeskému kyselu potřebujete chlebový kvas. Není to polévka, ale plnohodnotné jídlo plné vitaminů a živin. Kyselo podle tohoto receptu, jak se vaří v Podkrkonoší odedávna, není složité a určitě stojí za vyzkoušení.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 186 kJ / 1 239 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,05 g |
Tuky | 30,80 g |
Vláknina | 10,10 g |
Cholesterol | 907 mg |
Sodík | 483 mg |
Sůl | 0,74 g |
Sacharidy | 172,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kvásek necháme přes noc ve vlažné vodě nabobtnat, zároveň s ním v jiném kastrolku (misce) namočíme i houby.
Krok 2: Druhý den uvaříme zvlášť houby s kmínem, ke konci přidáme i oloupané brambory nakrájené na kostičky. Přidáme nabobtnalý kvásek a podle hustoty, jakou máme rádi, přidáme vodu. Na střední hustotu by mělo být stačit celkem 2 litry vody.
Krok 3: Opatrně prováříme, mícháme, aby se nepřichytilo nic ke dnu. Přidáme podle chuti ještě kmín, sůl.
Krok 4: Zvlášť na pánvičce zpěníme oloupanou a nakrájenou cibulku a usmažíme vejce. Vejce můžeme buď rozmíchat v již hotové polévce, nebo každému dát na porci polévky do talíře.
Zveřejněno 24. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/687z
Moje poznámka
Kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/687z
Nejnovější recepty
Kakaové muffiny s čokoládou Margot
Přidáno před 21 hodinami
Panna cotta s citronovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Pomazánka s paprikovým salámem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové mleté placičky à la svíčková
Přidáno před 21 hodinami
Bramborové placky plněné prejtem
Přidáno před 21 hodinami
Špaldové loupáky s mákem
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Když chcete čirý vývar, odstraňte z polévky tuk, máme několik variant, jak na to. Část tuku ale ponechejte pro lepší chuť
Škvarková pomazánka: Z najemno umletých škvarků a doplněná o pár dalších ingrediencí výborně chutná namazaná na chleba
Pizza fritta aneb Smažená pizza vznikla z nouze, dnes může být delikatesou: Italskou verzi langošů si určitě zamilujete
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fiakr guláš podle Magdaleny Dobromily
Slavista62 před 1 hodinou
Ananasová buchta
Jirkas1 před 2 hodinami
Bramborové troubáky
Marta221 před 2 hodinami
Vepřové maso po cikánsku
Darwin před 3 hodinami
Uzené zákusky nejen k večeři
Eviip před 3 hodinami
Klasická bramboračka
Jirkas1 před 3 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
olivka před 4 hodinami
Roštěnky na způsob Esterházy
wimra před 4 hodinami
Dvoubarevná majonézová bábovka
Ala787 před 9 hodinami
Nebeské mraky s karamelovým krémem
Lucie1001 před 19 hodinami
Tématické fráze:
kyselo,
kyselo recept,
polévka kyselo,
recept na kyselo,
valašské kyselo,
recept kyselo,
polévka kyselo z hub,
krkonošské kyselo recept,
polevka z kvásku,
kyselo z kvásku,
kyselo polévka,
recepty kyselo,
recept polevka kyselo,
hanácké kyselo,
vejce na kyselo,
kvásek na kyselo,
krkonošská kyselica,
krkonosske kyselo,
těsto na kyselo,
pekařská polévka
Suroviny:
kvásek,
houby sušené,
sůl,
kmín celý,
cibule,
brambory,
vejce
Komentáře (38)