Kyselo
Ke staročeskému kyselu potřebujete chlebový kvas. Není to polévka, ale plnohodnotné jídlo plné vitaminů a živin. Kyselo podle tohoto receptu, jak se vaří v Podkrkonoší odedávna, není složité a určitě stojí za vyzkoušení.
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 186 kJ / 1 239 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,05 g |
Tuky | 30,80 g |
Vláknina | 10,10 g |
Cholesterol | 907 mg |
Sodík | 483 mg |
Sůl | 0,74 g |
Sacharidy | 172,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
U nás se brambory obvykle dávaly zvlášť na talířek uvařené vcelku a ve slupce a jedly se k polévce jako na loupačku.
Kvásek - do hrnku (já mám hliněný kvasák), dáme 250ml vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a zaděláme 5 lžícemi žitné mouky. Přidáme patku chleba nebo hrst kůrek. Zakryté necháme v teple. 2.den máme kvásek. Babička vždycky nechala kus kvasu od pečení chleba a stále se v kvasáku "přiživoval" vlahou vodou, protože kyselo se jedlo denně. Já na něm vyrostla, ale ne moc. Správné kyselo je lehce navinulé, pikantní a velmi dobré. Obměny být mohou, ale hlavně to nepřehnat s kořením!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
31. 1. 2020 05:57
MamlajdaD: Děkuji moc. Jsem ráda, že chutná. 

30. 1. 2020 21:21
spagetka: Protože a jelikož 
jsem se pustila do výroby domácího žitného kvásku, hned jsem musela vyzkoušet recept na kyselo, dokonce dřív, než první kváskový chleba. Ten teprve přijde na řadu.
No použila jsem tenhle tvůj recept a jdu si přidat další porci! 
Výborná polívečka!
Dovoluji si přidat fotečku kysela v mém oblíbeném polévkovém pucláku, ale jestli by se ti to nelíbilo, tak smažu.
Dík za dobře napsaný recept!
Zdravím! 











6. 7. 2017 18:44
spagetka: Jo, naprosto přesně
snad jenom dodám, že při požáru San Franciska na počátku 20. století, které vlastně celé lehlo popelem, manželka jednoho místního pekaře zachránila kvásek ..... a používají ho dodnes, neboť byl výjimečný. Mám taky svůj a chleba jsem nekoupil už strašně dlouho ..... od té doby, co jsem si všiml, že kupovaný chleba zasviní nůž tak, že se musí umýt, aby se s ním dal chleba krájet dál ..... 


6. 7. 2017 18:30
No až na ty kvasnice ....... kvásek je něco trošku jiného
Kdo si peče doma chleba, kváskový chleba, ten to ví. Ale kvásek se skutečně dá koupit, sušený v dm například a návod tam je, jak ho jednorázově použít a jít koupit nový. Ale dá se doma pěstovat a "přikrmovat" i tenhle koupený, takže koupíte jenom jednou a pečete a vaříte do aleluja. 


7. 1. 2017 19:03
Moc dobrá, děkuji 

2. 10. 2016 06:32
janina3365: To je pravda, nenáročná, sytá a vždy po ruce 











1. 10. 2016 22:27
Kyselo vařím často, výborná a na přípravu nenáročná polévka. Vejce vařím natvrdo a do polévky je při podávání nakrájím na drobné kousky. 

19. 10. 2013 11:40
kamila: Je skvělá, to jo 
pravda je, že je to hodně variabilní polévka. Já ji s žádnými vnitřnostmi nedělala, prostě musí být houby a kmín, neb by mi to doma neprošlo
, ale proti gustu.......



děkuju











18. 10. 2013 14:44
jsem milovnice kysela, moc mi chutná s králičíma játrama ,hub trochu o něco pak mín,a na konec podle chuti ocet.

24. 4. 2013 11:50
Qvido:jo taky mňam varianta 



24. 4. 2013 10:01
U nás je zvykem (podle mé krkonošské tety) jednu cibuli osmažit do světlehněda a přidat samotnou, na druhé cibuli usmažit vajíčka a to jen tak napůl, nikdy ne do sucha a drobiva. Nicméně - co chalupa, to trochu jiná varianta.
15. 3. 2012 20:35
Tak u nás se ještě přidává na zjemnění smetana,polévka je pak pěkně krémová a mooc dobrá.Pod vejce také nedávám cibulku.

19. 2. 2012 12:20
Daranea:tak jak se povedlo?
18. 2. 2012 19:36
Dcera čte krkonošské pohádky a zrovna dneska bylo kyselo moc kyselý, takže já jdu rozdělat kvásek (držte mi palce, ať se mi povede) a poprvé v životě uvařím kyselo. Díky za recept!
4. 12. 2011 20:13
spagetka: kvásek se nemusí vyhazovat, stačí zahustit ho na nátěstek, zabalit do fólie a uložit v chladničce...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovesné lívance s dušenými jablky
Přidáno před 13 hodinami

Sýrovo-mrkvová pomazánka s pažitkou
Přidáno před 17 hodinami

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 19 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 20 hodinami

Velikonoční nádivka (dělená strava ZV)
Přidáno 6. 2. 2023 23:06

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno 6. 2. 2023 19:39
Právě bylo uvařeno:

Rajská omáčka s masovými kuličkami
uvařil/a MiladaKarolina
před 3 hodinami

Louhované preclíky
uvařil/a Brumaire
před 6 hodinami

Kváskový žitno pšeničný chléb s pohankou
uvařil/a Javor
před 7 hodinami

Brambory pečené s cibulí a žampiony
uvařil/a kvetacek
před 8 hodinami

Brokolicový salát s tuňákem a ořechy
uvařil/a EvaKucerova
před 8 hodinami

Pórková polévka s česnekem
uvařil/a AndreaAbb
před 9 hodinami

Makový závin se švestkami
uvařil/a Danickova
před 9 hodinami

Jogurtový koláč s kokosovou drobenkou
uvařil/a Vymitac
před 10 hodinami

Pochoutková žemlovka
uvařil/a helen.fon@seznam.cz
před 10 hodinami

Domácí balkánský sýr
uvařil/a Cisarova.terka
před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kyselo kyselo recept polévka kyselo recept na kyselo valašské kyselo recept kyselo polévka kyselo z hub krkonošské kyselo recept polevka z kvásku kyselo z kvásku kyselo polévka recepty kyselo recept polevka kyselo hanácké kyselo vejce na kyselo kvásek na kyselo krkonošská kyselica krkonosske kyselo těsto na kyselo pekařská polévka
Suroviny: kvásek, houby sušené, sůl, kmín celý, cibule, brambory, vejce
Kyselo
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/687z
37 názorů