Kyselo

spagetka Kuchařka: spagetka

Polévky 35 názorů

Suroviny

asi 1/4 litru kvásku (koupíme už hotový, nebo si ho můžeme udělat,viz poznámka)
asi hrst sušených hub (množství je na chuti každého, čím víc,tím líp)
sůl
kmín
cibule
3-4 brambory
3-4 vejce (podle strávníků)
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek necháme přes noc ve vlažné vodě nabobtnat, zároveň si s ním v jiném kastrolku (misce) namočíme i houby.

  2. Druhý den uvaříme zvlášť houby s kmínem, přidáme ke konci i brambory nakrájené na kostičky. Přidáme nabobtnalý kvásek a podle hustoty,jakou máme rádi, přidáme vodu. Na střední hustotu by mělo být stačit celkem 2 litry vody.

  3. Opatrně prováříme, mícháme, aby se nepřichytilo nic ke dnu. Přidáme podle chuti ještě kmín, sůl.

  4. Zvlášť na pánvičce zpěníme cibulku a usmažíme vejce. Ta vejce můžeme buď rozmíchat v již hotové polévce nebo každému dát na porci polévky do talíře.

Poznámka

U nás se brambory obvykle dávaly zvlášť na talířek uvařené vcelku a ve šlupce a jedly se k polévce jako na loupačku.

Kvásek - do hrnku (já mám hliněný kvasák)dáme 250ml vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a zaděláme 5 lžícemi žitné mouky. Přidáme patku chleba nebo hrst kůrek.Zakryté necháme v teple. 2.den máme kvásek. Babička si vždycky nechala kus kvasu od pečení chleba a stále se v kvasáku "přiživoval " vlahou vodou, protože kyselo se jedlo denně. Já na něm vyrostla :-))ale ne moc. Správné kyselo je lehce navinulé, pikantní a strašně dobré.Obměny být mohou ale hlavně to nepřehnat s kořením!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 38 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kyselo

  • Luboš Luboš(neregistrovaný)

    spagetka: Jo, naprosto přesně :-) snad jenom dodám, že při požáru San Franciska na počátku 20. století, které vlastně celé lehlo popelem, manželka jednoho místního pekaře zachránila kvásek ..... a používají ho dodnes, neboť byl výjimečný. Mám taky svůj a chleba jsem nekoupil už strašně dlouho ..... od té doby, co jsem si všiml, že kupovaný chleba zasviní nůž tak, že se musí umýt, aby se s ním dal chleba krájet dál ..... :-//

    Odpovědět

  • Luboš Luboš(neregistrovaný)

    No až na ty kvasnice ....... kvásek je něco trošku jiného :-) Kdo si peče doma chleba, kváskový chleba, ten to ví. Ale kvásek se skutečně dá koupit, sušený v dm například a návod tam je, jak ho jednorázově použít a jít koupit nový. Ale dá se doma pěstovat a "přikrmovat" i tenhle koupený, takže koupíte jenom jednou a pečete a vaříte do aleluja. :-)

    Odpovědět

  • amdae amdae

    Moc dobrá, děkuji :-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    janina3365: To je pravda, nenáročná, sytá a vždy po ruce ;-);-);-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • janina3365 janina3365

    Kyselo vařím často, výborná a na přípravu nenáročná polévka. Vejce vařím natvrdo a do polévky je při podávání nakrájím na drobné kousky. :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    kamila: Je skvělá, to jo :-K:-K pravda je, že je to hodně variabilní polévka. Já ji s žádnými vnitřnostmi nedělala, prostě musí být houby a kmín, neb by mi to doma neprošlo;-), ale proti gustu.......;-);-):yes::yes::yes:děkuju:-K:-K

    Odpovědět

  • kamila kamila(neregistrovaná)

    jsem milovnice kysela, moc mi chutná s králičíma játrama ,hub trochu o něco pak mín,a na konec podle chuti ocet.:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Qvido:jo taky mňam varianta :yes::yes:

    Odpovědět

  • Qvido Qvido(neregistrovaný)

    U nás je zvykem (podle mé krkonošské tety) jednu cibuli osmažit do světlehněda a přidat samotnou, na druhé cibuli usmažit vajíčka a to jen tak napůl, nikdy ne do sucha a drobiva. Nicméně - co chalupa, to trochu jiná varianta.

    Odpovědět

  • Sonask Sonask

    Tak u nás se ještě přidává na zjemnění smetana,polévka je pak pěkně krémová a mooc dobrá.Pod vejce také nedávám cibulku.:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Daranea:tak jak se povedlo?

    Odpovědět

  • Daranea Daranea(neregistrovaná)

    Dcera čte krkonošské pohádky a zrovna dneska bylo kyselo moc kyselý, takže já jdu rozdělat kvásek (držte mi palce, ať se mi povede) a poprvé v životě uvařím kyselo. Díky za recept!

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    spagetka: kvásek se nemusí vyhazovat, stačí zahustit ho na nátěstek, zabalit do fólie a uložit v chladničce...

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    +1 až dnes jsem si všimla tohoto receptu, kyselo mám moc ráda! Kvásek mám vlastní, peču s ním chleba. Pod vajíčka taky nedávám cibulku, dělám je jen na másle. :-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jelikož mi od pečení chleba zbylo dost kvásku, tak jsem udělala po delší době opět naši typickou polévku. Mimochodem takto nejlépe spotřebujete kvásek, když ho máte moc, v ledničce třeba zabírá místo a je líto ho vyhodit - taky to je škoda. Takže k čerstvě upečenému kváskovému chlebíku si nalijte talíř kysela ze zbylého kvásku a jste nacpaní na dlouho ;-);-):-p:-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: kyselo kyselo recept polévka kyselo valašské kyselo recept na kyselo recept kyselo polévka kyselo z hub polevka z kvásku krkonošské kyselo recept recepty kyselo kyselo z kvásku kyselo polévka recept polevka kyselo vejce na kyselo hanácké kyselo kvásek na kyselo krkonošská kyselica těsto na kyselo pekařská polévka co je kyselo

Zapomněl/a jsem heslo