Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselo

Ke staročeskému kyselu potřebujete chlebový kvas. Není to polévka, ale plnohodnotné jídlo plné vitaminů a živin. Kyselo podle tohoto receptu, jak se vaří v Podkrkonoší odedávna, není složité a určitě stojí za vyzkoušení.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min

45 min (45 min příprava)

24. 10. 2008 18:31

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 186 kJ / 1 239 kcal
Bílkoviny63,05 g
Tuky30,80 g
Vláknina10,10 g
Cholesterol 907 mg
Sodík 483 mg
Sůl0,74 g
Sacharidy172,47 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

U nás se brambory obvykle dávaly zvlášť na talířek uvařené vcelku a ve slupce a jedly se k polévce jako na loupačku.

Kvásek - do hrnku (já mám hliněný kvasák), dáme 250ml vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a zaděláme 5 lžícemi žitné mouky. Přidáme patku chleba nebo hrst kůrek. Zakryté necháme v teple. 2.den máme kvásek. Babička vždycky nechala kus kvasu od pečení chleba a stále se v kvasáku "přiživoval" vlahou vodou, protože kyselo se jedlo denně. Já na něm vyrostla, ale ne moc. Správné kyselo je lehce navinulé, pikantní a velmi dobré. Obměny být mohou, ale hlavně to nepřehnat s kořením!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

31. 1. 2020 06:57

MamlajdaD: Děkuji moc. Jsem ráda, že chutná. :-K

MamlajdaD MamlajdaD

30. 1. 2020 22:21

spagetka: Protože a jelikož ;-):-8 jsem se pustila do výroby domácího žitného kvásku, hned jsem musela vyzkoušet recept na kyselo, dokonce dřív, než první kváskový chleba. Ten teprve přijde na řadu. ;-) No použila jsem tenhle tvůj recept a jdu si přidat další porci! :-D:-D Výborná polívečka! <3 Dovoluji si přidat fotečku kysela v mém oblíbeném polévkovém pucláku, ale jestli by se ti to nelíbilo, tak smažu. ;-) Dík za dobře napsaný recept! :yes: Zdravím! :-K:-K

Luboš

6. 7. 2017 19:44

spagetka: Jo, naprosto přesně :-) snad jenom dodám, že při požáru San Franciska na počátku 20. století, které vlastně celé lehlo popelem, manželka jednoho místního pekaře zachránila kvásek ..... a používají ho dodnes, neboť byl výjimečný. Mám taky svůj a chleba jsem nekoupil už strašně dlouho ..... od té doby, co jsem si všiml, že kupovaný chleba zasviní nůž tak, že se musí umýt, aby se s ním dal chleba krájet dál ..... :-//

Luboš

6. 7. 2017 19:30

No až na ty kvasnice ....... kvásek je něco trošku jiného :-) Kdo si peče doma chleba, kváskový chleba, ten to ví. Ale kvásek se skutečně dá koupit, sušený v dm například a návod tam je, jak ho jednorázově použít a jít koupit nový. Ale dá se doma pěstovat a "přikrmovat" i tenhle koupený, takže koupíte jenom jednou a pečete a vaříte do aleluja. :-)

amdae amdae

7. 1. 2017 20:03

Moc dobrá, děkuji :-p

spagetka spagetka

2. 10. 2016 07:32

janina3365: To je pravda, nenáročná, sytá a vždy po ruce ;-);-);-):yes::yes::yes:

janina3365 janina3365

1. 10. 2016 23:27

Kyselo vařím často, výborná a na přípravu nenáročná polévka. Vejce vařím natvrdo a do polévky je při podávání nakrájím na drobné kousky. :-)

spagetka spagetka

19. 10. 2013 12:40

kamila: Je skvělá, to jo :-K:-K pravda je, že je to hodně variabilní polévka. Já ji s žádnými vnitřnostmi nedělala, prostě musí být houby a kmín, neb by mi to doma neprošlo;-), ale proti gustu.......;-);-):yes::yes::yes:děkuju:-K:-K

kamila

18. 10. 2013 15:44

jsem milovnice kysela, moc mi chutná s králičíma játrama ,hub trochu o něco pak mín,a na konec podle chuti ocet.:-p

spagetka spagetka

24. 4. 2013 12:50

Qvido:jo taky mňam varianta :yes::yes:

Qvido

24. 4. 2013 11:01

U nás je zvykem (podle mé krkonošské tety) jednu cibuli osmažit do světlehněda a přidat samotnou, na druhé cibuli usmažit vajíčka a to jen tak napůl, nikdy ne do sucha a drobiva. Nicméně - co chalupa, to trochu jiná varianta.

Sonask Sonask

15. 3. 2012 21:35

Tak u nás se ještě přidává na zjemnění smetana,polévka je pak pěkně krémová a mooc dobrá.Pod vejce také nedávám cibulku.:-K

spagetka spagetka

19. 2. 2012 13:20

Daranea:tak jak se povedlo?

Daranea

18. 2. 2012 20:36

Dcera čte krkonošské pohádky a zrovna dneska bylo kyselo moc kyselý, takže já jdu rozdělat kvásek (držte mi palce, ať se mi povede) a poprvé v životě uvařím kyselo. Díky za recept!

Betyna

4. 12. 2011 21:13

spagetka: kvásek se nemusí vyhazovat, stačí zahustit ho na nátěstek, zabalit do fólie a uložit v chladničce...

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Tématické fráze: kyselo kyselo recept polévka kyselo recept na kyselo valašské kyselo recept kyselo polévka kyselo z hub krkonošské kyselo recept polevka z kvásku kyselo z kvásku kyselo polévka recepty kyselo recept polevka kyselo hanácké kyselo vejce na kyselo kvásek na kyselo krkonošská kyselica krkonosske kyselo těsto na kyselo pekařská polévka

Suroviny: kvásek, houby sušené, sůl, kmín celý, cibule, brambory, vejce

TopRecepty.cz

Kyselo

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/687z