Kyselo
Ke staročeskému kyselu potřebujete chlebový kvas. Není to polévka, ale plnohodnotné jídlo plné vitaminů a živin. Kyselo podle tohoto receptu, jak se vaří v Podkrkonoší odedávna, není složité a určitě stojí za vyzkoušení.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 5 186 kJ / 1 239 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,05 g |
Tuky | 30,80 g |
Vláknina | 10,10 g |
Cholesterol | 907 mg |
Sodík | 483 mg |
Sůl | 0,74 g |
Sacharidy | 172,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
U nás se brambory obvykle dávaly zvlášť na talířek uvařené vcelku a ve slupce a jedly se k polévce jako na loupačku.
Kvásek - do hrnku (já mám hliněný kvasák), dáme 250 ml vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a zaděláme 5 lžícemi žitné mouky. Přidáme patku chleba nebo hrst kůrek. Zakryté necháme v teple. 2. den máme kvásek. Babička vždycky nechala kus kvasu od pečení chleba a stále se v kvasáku "přiživoval" vlahou vodou, protože kyselo se jedlo denně. Já na něm vyrostla, ale ne moc. Správné kyselo je lehce navinulé, pikantní a velmi dobré. Obměny být mohou, ale hlavně to nepřehnat s kořením!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 5. 2023 13:53
Trochu jsem se v procesu vaření bála vysledku, ale za mě je to totální top 😘👌
Děkuji za recept!
Děkuji za recept!
31. 1. 2020 06:57
MamlajdaD: Děkuji moc. Jsem ráda, že chutná.
30. 1. 2020 22:21
spagetka: Protože a jelikož jsem se pustila do výroby domácího žitného kvásku, hned jsem musela vyzkoušet recept na kyselo, dokonce dřív, než první kváskový chleba. Ten teprve přijde na řadu. No použila jsem tenhle tvůj recept a jdu si přidat další porci! Výborná polívečka! Dovoluji si přidat fotečku kysela v mém oblíbeném polévkovém pucláku, ale jestli by se ti to nelíbilo, tak smažu. Dík za dobře napsaný recept! Zdravím!
6. 7. 2017 19:44
spagetka: Jo, naprosto přesně snad jenom dodám, že při požáru San Franciska na počátku 20. století, které vlastně celé lehlo popelem, manželka jednoho místního pekaře zachránila kvásek ..... a používají ho dodnes, neboť byl výjimečný. Mám taky svůj a chleba jsem nekoupil už strašně dlouho ..... od té doby, co jsem si všiml, že kupovaný chleba zasviní nůž tak, že se musí umýt, aby se s ním dal chleba krájet dál .....
6. 7. 2017 19:30
No až na ty kvasnice ....... kvásek je něco trošku jiného Kdo si peče doma chleba, kváskový chleba, ten to ví. Ale kvásek se skutečně dá koupit, sušený v dm například a návod tam je, jak ho jednorázově použít a jít koupit nový. Ale dá se doma pěstovat a "přikrmovat" i tenhle koupený, takže koupíte jenom jednou a pečete a vaříte do aleluja.
7. 1. 2017 20:03
Moc dobrá, děkuji
2. 10. 2016 07:32
janina3365: To je pravda, nenáročná, sytá a vždy po ruce
1. 10. 2016 23:27
Kyselo vařím často, výborná a na přípravu nenáročná polévka. Vejce vařím natvrdo a do polévky je při podávání nakrájím na drobné kousky.
19. 10. 2013 12:40
kamila: Je skvělá, to jo pravda je, že je to hodně variabilní polévka. Já ji s žádnými vnitřnostmi nedělala, prostě musí být houby a kmín, neb by mi to doma neprošlo, ale proti gustu.......děkuju
18. 10. 2013 15:44
jsem milovnice kysela, moc mi chutná s králičíma játrama ,hub trochu o něco pak mín,a na konec podle chuti ocet.
24. 4. 2013 12:50
Qvido:jo taky mňam varianta
24. 4. 2013 11:01
U nás je zvykem (podle mé krkonošské tety) jednu cibuli osmažit do světlehněda a přidat samotnou, na druhé cibuli usmažit vajíčka a to jen tak napůl, nikdy ne do sucha a drobiva. Nicméně - co chalupa, to trochu jiná varianta.
15. 3. 2012 21:35
Tak u nás se ještě přidává na zjemnění smetana,polévka je pak pěkně krémová a mooc dobrá.Pod vejce také nedávám cibulku.
19. 2. 2012 13:20
Daranea:tak jak se povedlo?
18. 2. 2012 20:36
Dcera čte krkonošské pohádky a zrovna dneska bylo kyselo moc kyselý, takže já jdu rozdělat kvásek (držte mi palce, ať se mi povede) a poprvé v životě uvařím kyselo. Díky za recept!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 9 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 9 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 10 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 19 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Právě bylo uvařeno:
Sýrové bulky
Slozilova uvařil před 2 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborou
lenkavincibrova@seznam.cz uvařila před 6 hodinami
Muffiny s lesním ovocem
Jan Nemec uvařila před 6 hodinami
Žampionoví rarášci
Jan Nemec uvařila před 6 hodinami
Salát z ředkviček
Rudischova uvařil před 8 hodinami
Tvarožník s drobenkou
prochajdam uvařila před 9 hodinami
Hovězí Wellington
MartinRezac uvařil před 11 hodinami
Žampiónová omáčka
LuciePa uvařil před 11 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborovým tvarohem
Jarka72 uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Pečeme s Ivou: Jak udržovat chlebový kvásek a jak z jeho přebytku upéct makové „telky“ kváskové nejen k televizi
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Další recepty
Tématické fráze: kyselo kyselo recept polévka kyselo recept na kyselo valašské kyselo recept kyselo polévka kyselo z hub krkonošské kyselo recept polevka z kvásku kyselo z kvásku kyselo polévka recepty kyselo recept polevka kyselo hanácké kyselo vejce na kyselo kvásek na kyselo krkonošská kyselica krkonosske kyselo těsto na kyselo pekařská polévka
Suroviny: kvásek, houby sušené, sůl, kmín celý, cibule, brambory, vejce
Kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/687z
38 názorů