Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Javorový sirup

cathleen cathleen
Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků, slouží jako zdravější náhrada cukru. Má nízký glykemický index, obsahuje antioxidanty, spoustu minerálů a vitamínů, dodává tělu energii. Posiluje účinek antibiotik, pomáhá k rovnováze střevní mikroflóry. Studeným i teplým pokrmům dodává zajímavou chuť, hodí se do dezertů, na palačinky i lívance, může se použít do marinád.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Olivový olej

Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního… Číst dál

Olivový olej

Olivy

Olivy jsou plodem olivovníku evropského, a je to druh ovoce. Zelené olivy jsou méně zralé plody… Číst dál

Olivy

Omládek

Omládek je řidší drožďový kvásek, díky kterému se sníží spotřeba droždí v receptu. Delším… Číst dál

Oranžát

Oranžát spolu s citronátem se nazývají sukkada. Je to vlastně kandovaná kůra z pomerančů a citronů,… Číst dál

Oregano

Oregano, dobromysl obecná, je bylinka, která se v kuchyni používá hlavně sušená, protože je… Číst dál

Oregano

Oskeruše

Jeřáb oskeruše, někdy uváděný jako oskoruše, nářečně oskoruša, je opadavý, listnatý ovocný strom… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Naposledy jste si prohlédli