Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listová zelenina

yanull yanull
Listová zelenina

Listová zelenina je ta, u které konzumujeme nadzemní listy nebo stonky. Obsahuje chlorofyl, velké množství vitamínu C, kyselinu listovou a minerální látky. Patří k ní všechny druhy salátů, špenát, čekanka, mangold, rukola, ale také polníček. Listová zelenina se připravuje nejčastěji v syrovém stavu, obvykle ve formě salátů.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Lilek vejcoplodý

Lilek vejcoplodý je také znám pod názvem baklažán. Jedná se o jednoletou rostlinu z rodu lilek,… Číst dál

Lilek vejcoplodý

Limeta

Limeta je citrusový plod, podobný citronu. Od něj se odlišuje barvou a kyselostí. Limety se… Číst dál

Limeta

Lískový oříšek

Lískový oříšek je plod lísky. V dětských knížkách bývají tyto oříšky spolu s veverkou. Jejich… Číst dál

Lískový oříšek

Listové těsto

Listové těsto je složitější na výrobu, pokud ho připravujeme sami doma, ale lze ho běžně koupit. Na… Číst dál

Listové těsto

Lívance

Lívance jsou podobné palačinkám. Připravují se z litého těsta, od toho je také odvozen jejich název… Číst dál

Lívance

Lokše

Lokše, oblíbený pokrm, který připravovaly naše babičky. Jsou to jednoduché placky z vařených… Číst dál

Lokše

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za… Číst dál

Kdoule

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku… Číst dál

Slanina

Slanina je vyrobena z vepřového boku bez kosti a postrádá kůži. Existují různé receptury její… Číst dál

Slanina

Čubrica

Čubrica je balkánská směs koření, jehož původ bychom objevili v Bulharsku (směs saturejky, pálivých… Číst dál