Smažené býčí koule

Suroviny

1 býčí koule (žláza)
1 vejce
hladká mouka
strouhanka
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Přinesené býčí koule si pořádně opláchneme a odřízneme všechny "cancoury." Jí se pouze to pevné, neboli varle, jakékoliv měkké žlázičky, žilky, kusy tuku atd. jsou nepoužitelné. Varle spaříme a sloupneme z něj blánu. Spařování možná budeme muset opakovat dvakrát, protože na vrchu je jen jemná blanka, spodní je pevně přichycená a dolů ji dostaneme jen s pomocí nože - opatrně naříznout a pak stahovat pokud možno bez poškození masa. Když je koule ideálně oloupaná, měla by být narůžovělá, masová a na omak mírně drsná (viz foto z postupu, kde je plně sloupnutý plátek a vedle koule s ještě nestaženou hlavní, nejpevnější, blánou).

  2. Oloupané varle nakrájíme na tenké plátky a ty pořádně opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme.

  3. Do talířků si připravíme hladkou mouku, rozkvedlané vajíčko a strouhanku, na pánvi si začneme rozpalovat olej. Plátky z jedné strany jemně osolíme, z obou opepříme čerstvě nadrceným pepřem a obalíme v klasickém trojobalu, čili nejdříve mouka, pak vejce a na konec strouhanka (pokud máme rádi křupavější větší vrstvu, proces opakujeme).

  4. Smažíme na hodně rozpáleném tuku z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo jen tak či s libovolným salátem.

Poznámka od kuchařky

Ve většině popisů najdeme info o několikahodinovém namáčení do mléka. Je to jen psychická berlička, kde se podvědomě zbavujeme nežádoucích pachů moči. Ze stejného důvodu se je například hodně potírá česnekem. Je to ale jen psychický problém, ve skutečnosti pokud je jen oloupeme a opláchneme, tak ničím nesmrdí - tato varianta je ideální pro první vyzkoušení této pochoutky, pak je již možno s pradávným afrodisiakem experimentovat podle chuti a nálady :

Komentáře k receptu Smažené býčí koule

  • medmic medmic(autor receptu)

    magdalenka: rozhodně nevadí, myslím si, že to jen prospěje, aby každý fakt viděl, že ta blána musí pryč :)
    Díky
    Jinak všem děkuji za reakce, debata je úsměvná. A těm co se bojí, říkám nebojte se a ochutnejte. Je to fakt super ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    medmic: dovolila som si pridať foto očistených žliaz - pre zaujímavosť. (Až by vadilo, odstránim.)
    Ešte by som dodala, že fakt nie je potrebné žiadne namáčanie v mlieku a pod. Sú úplne bez pachu.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Já jsem žlázy ze zvědavosti a na porovnání chutě namáčela jen jednou a opravdu to není nutné:-)Mám to štěstí,že se u nás dají koupit běžně.Jsou sice pouze mražené,ale už"opracované",takže pochoutky z nich máme často na stole:-p
    Tvůj velice precizní popis si zaslouží další bodík:yes::yes:

    Odpovědět

  • Péťa Péťa(neregistrovaná)

    ;-( Chudák býček, teď už je z něho vůl?:-8

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Žlázy bohužel z celé rodiny můžu jen já. Ale chutnají mi.;-);-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    medmic:Medmic, nikdy jsem koule nikam nenamáčela a dělala je úplně stejně jako ty a tu výbornou chuť si stále pamatuji a to přesto, že už jsem pár let na ně nekápla:-(Máš ode mne 7.bod:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    U nás ich predávajú už olúpané a bez cancourov, takže hneď vyzerajú lákavejšie. Dnes sa mi žľazy podarilo kúpiť u mäsiara, stoja vyše 4 euro kilo. Už sa teším na večeru, máme ich tiež radi vysmažené, je to delikatesa. ;-)

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Máčení opravdu není potřebné. Doost pouští vodu, takže trojobal vlhne, je třeba rychle spotřebovat. Výborné jsou i dušené nadivoko nebo na červeném víně.

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Tohle je snad jediné, co bych nedokázala sníst ( a ještě teda vnitřnosti). Ale popis je precizní, takže chválím. ;-):yes:

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:recept je fakt skvěle popsán:-K:-K:-K
    přesto nechám tuto pochoutku jiným labužníkům..:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • IvanaLK IvanaLK

    Nikdy bych to nejedla, možná to dobré je..Ale rozhodně jsem se zasmála :-D

    Odpovědět

  • mariana. mariana.

    Kdyby tenhle popis postupu přípravy vč.fota, měl sloužit jako propagace vegetariánství,tak by u mně sklidila úspěch.Už bych maso nedala do huby:-)

    Odpovědět

  • Iness Iness

    srettka::-D:-D:-D:-D dobře Ty:-D:-D

    Odpovědět

  • srettka srettka

    :-O:-O uz zase? kristova noho a to foto v syrovem stavu:-S to je az hororove:-Oto mi ani jako gula nepripada, to mi prijde jako podivne vyrostly ten, tamten. . . ehm. . organ rozmnozovaci:-8 no doufam, ze to drahouse nenapadne, mi to podstrcit. to radsi kybl jater:-D

    Odpovědět

  • Iness Iness

    medmic:Hmmm, tak to je škoda, že jsi toho nevyužil:-//:-D:-D:-D.
    Tak nic, jdu uklidit kuchyň (je z ní bojiště po pečení cukroví:-S).
    Snad recept jednou vyzkouším a děkuji za důkladný popis a rozbor;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: byci koule byci koule recept býčí žlázy recept na byčí koule býčí koule recepty recepty býčí koule byci zlazy recept recept byci koule bici koule býčí žlázy recepty smažené býčí žlázy recept na býčí žlázy recept býčí žlázy bici zlazy bici koule recept byčí kule recepty býčí žlázy bycie zlazy recept recepty na byčí žlázy býčí žlázy smažené