Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 994 kJ / 1 911 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,14 g |
Tuky | 54,18 g |
Vláknina | 2,20 g |
Cholesterol | 1,58 g |
Sodík | 799 mg |
Sůl | 1,76 g |
Sacharidy | 278,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu rozehřejeme na 200°C.
Krok 2: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté bílé pěny, z bílků pak zvlášť ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové hmoty přidáváme střídavě lžíci prosáté mouky a lžíci bílkového sněhu. Mícháme velice zlehka a opatrně, aby nám sníh "nespadl"!
Krok 3: Těsto rozetřeme ve stejnoměrné vrstvě na pečící papír a ihned vložíme do vyhřáté trouby. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme, dokud povrch mírně nezrůžoví.
Krok 4: Hotový plát vyndáme, posypeme hladkou moukou a překlopíme na čistou utěrku. Papír nesundáme, položíme přes něj prázdný plech a necháme vychladnout. Tím se nám korpus krásně vyrovná.
Krok 5: Zatímco piškot chladne, uvaříme si z mléka, cukru a pudinkového prášku obvyklým způsobem hustý krém. Vlijeme ho ještě horký do kovové misky nebo rendlíku, povrch přetřeme Herou (tím zabráníme vytvoření škraloupu) a dáme chladnout nejlépe tak, že nádobu postavíme do studené vodní lázně. Také si samozřejmě můžeme pudink uvařit dříve, toto je "expresní" varianta.
Krok 6: Heru vyšleháme do pěny a postupně přidáváme zchladlý pudink (může být mírně vlažný). Vzniklý krém dosladíme podle chuti moučkovým cukrem, ale obvykle to není třeba, s uvedeným množstvím cukru v pudinku je dostatečně sladký. Rozdělíme ho do dvou misek, do jedné přidáme kakaový prášek, do druhé jahodovou tresť a barvivo.
Krok 7: V této chvíli přichází na řadu upečený plát. Opatrně z něho sloupneme pečící papír, piškot zvedneme a papír položíme pod něj (další vychytávka - pracovní plocha nám zůstane po skončení práce téměř čistá!:-)).
Krok 8: Rubovou stranu piškotu, tj. tu, ze které jsme sundali papír, potřeme větší částí jahodového krému a na něj poklademe kousky čerstvých nebo kompotovaných jahod. Nyní opatrně zarolujeme. Většinou to jde celkem snadno, korpus je díky chladnutí "pod plechem" krásně vláčný.
Krok 9: Povrch rolády potřeme krémem kakaovým, boky obsypeme kokosem nebo drobečky a roládu dozdobíme zbylým krémem. Dílo korunujeme kousky jahod.
Zveřejněno 4. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rolovaná jahůdková dobrota
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DQvy
Moje poznámka
Rolovaná jahůdková dobrota
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DQvy
Nejnovější recepty
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno před 4 hodinami
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno před 9 hodinami
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno před 9 hodinami
Vaječný bagel
Přidáno 13. 5. 2025 19:39
Jednoduché a rychlé rizoto s ředkvičkami
Přidáno 13. 5. 2025 17:57
Tartaletky s rebarborovým pudinkem
Přidáno 13. 5. 2025 17:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
muraia před 2 hodinami
Sněhové pusinky - uvnitř vláčné
bobinas před 2 hodinami
Lilek zapečený s vejcem
Jitka J. před 3 hodinami
Jablečné linecké řezy
Moanka před 3 hodinami
Nízkosacharidový Red Velvet Cake - Low carb
Nadja před 4 hodinami
Americké čokoládové cookies
Majdi_Hladka před 4 hodinami
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Pralenka před 7 hodinami
Hovězí líčka na kávě
Antonausprag před 7 hodinami
Cikánské párky podle oujezdské babičky
Nympheas před 10 hodinami
Polévka s vločkami
Kajkajak před 11 hodinami
Tématické fráze:
aby piškot nespadl,
jak upéct piškot aby nespadl,
jahodova esence,
rolada z kompotovanych jahod,
jak uvarit kakaovou roláda,
piškot nespadl,
jak upect piskotovy korpus aby nespadl,
piškot na pečicí papír,
kokova roláda z piškotů,
rolada jenom z bilkoveho sněhu,
babicovy dobroty - husa v troubě,
aby nespadl piškot,
jak na piškot, aby nespadl,
aby sníh nespadl,
nespadl,
jak upéct piškot, aby "nespadl"?,
piškot na pečícím papíru,
pečící papír piškot,
jak přemístit piškotový plát,
jak upést piškot aby nespadl
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka,
tuk hera,
mléko,
pudink vanilkový,
cukr,
jahody,
kakao,
kokos
Komentáře (6)