Zázvorky
Receptů na zázvorky existuje mnoho. V tomto se používá kromě obvyklých surovin i rychlosůl. Můžete je zkusit třeba o letošních svátcích. Možná se stanou i vašimi nejoblíbenějšími, stačí je jen připravit, nechat odležet a ochutnat!
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 185 kJ / 4 585 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,93 g |
Tuky | 66,84 g |
Vláknina | 18,00 g |
Cholesterol | 1,11 g |
Sodík | 408 mg |
Sůl | 0,84 g |
Sacharidy | 883,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cukr, vejce a máslo třeme 1/4 hodiny.
Krok 2: Pak přidáme mouku se solí a zázvorem.
Krok 3: Vykrajujeme tvary a na plechu necháme do druhého dne, pak upečeme při 170 °C dorůžova.
Zveřejněno 14. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zázvorky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PQ01
Moje poznámka
Zázvorky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PQ01
Nejnovější recepty
Višnová pikantní omáčka k masu
Přidáno před 13 hodinami
Ciabatta bez hnětení
Přidáno před 16 hodinami
Rajčatový koláč
Přidáno před 19 hodinami
Piškotové rybízové řezy
Přidáno před 22 hodinami
Palačinky z přebytkového kvásku
Přidáno před 22 hodinami
Cuketová polévka
Přidáno 24. 7. 2025 07:00:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketová krémová polévka
vagundova před 11 minutami
Ovocné tvarohové knedlíky
Mulli před 24 minutami
Hrnková bábovka
Fitulka před 33 minutami
Olejový korpus na dort
Bonega před 43 minutami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Fitulka před 53 minutami
Polévka z mrkvy (Horňácko)
Fitulka před 1 hodinou
Lečo jako polotovar
Kaill před 10 hodinami
Babiččina čočková polévka
Cikitaka před 11 hodinami
Babiččiny kynuté buchty
AnezkaMoller před 11 hodinami
Mleté kuličky se dvěma druhy sýru pečené v troubě
ha.ry před 12 hodinami
Tématické fráze:
zázvorky,
spěšná sůl,
vánoční cukroví recepty,
výborné zázvorky,
recept na zázvorky,
zázvorky recept,
starý recept zázvorky,
zázvorky cukroví,
vánoční cukroví,
výborné zázvorky recept,
vánoční zázvorky,
zázvorky výborné,
recept na vánoční zázvorky,
vánoční cukroví zázvorky,
cukroví recepty,
zázvorníky,
co je spěšná sůl,
recept zazvorky,
tvrdé zázvorky,
recepty na vánoční cukroví zázvorky
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
vejce,
máslo,
rychlosůl,
moučka bramborová,
zázvor mletý
Komentáře (12)
tyto zázvorky na rozdíl od jiných receptů nejsou tak tvrdé a opravdu výborné
autorce receptu
AMONIUM, KYSELÝ UHLIČITAN AMONNÝ, ČPAVÁ SŮL, SPĚŠNÁ SŮL - kypřící prostředek jinak zvaný "cukrářské droždí" nebo dříve také "sůl jeleního rohu" nebo "jelení sůl". Preparát prodávaný v obchodě je směs kyselého uhličitanu amonného NH4HCO3 a karbamidu amonného NH2.CO.NH4. Býval připravován suchou destilací zvířecích odpadků, jako jsou kůže, kopyta, rohy a odtud je i jeho starší název. Později se začal připravovat sublimací síranu amonného s uhličitanem vápenatým. Je to jemný bílý prášek, čpící silně po čpavku, poněvadž teplem dissociuje na vodní páru, plynný amoniak a kysličník uhličitý, čímž těsto kypří. Do těsta je přidáván rozmíchaný v tekutině nebo je-li třeba rozválen válečkem mezi dvěma papíry a vpraven přes jemné sítko do mouky. Hrubé amonium zanechává v pečivu nepravidelné póry a povrch pečiva není hladký. Na 1/2 kg mouky stačí 10 g. Používá do pečiva nízkých tvarů (perníčky, nízké linecké aj.), protože ve vyšších těstech zanechává nepříjemný pach po čpavku. Uchováváme ho ve sklenicích se zabroušenou zátkou, neboť působením vlhkostí a kyslíku se rozkládá. Dnes je k dostání v řadě drogerií, kam je dodáván výrobcem - pardubickou firmou Proxima. Ve výrobcích je uveden jako položka "Cukrářské droždí" - hydrogenuhličitan amonný (malobalení po 100 g).