Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí zázvorový sirup bez chemie a éček bude vaším pokladem letošní zimy. Pokud si ho připravíte, tak nejenom že vás zahřeje, ale zároveň můžete jeho každodenním užíváním preventivně působit na své zdraví.

Zázvorový sirup vyhledáváme hlavně v chladných či mrazivých dnech, protože kořen zázvoru má schopnost prohřát organismus. Jedná se o pomocníka v boji proti nachlazení a k posílení imunity v období zimy. Pokud vás již nachlazení dostihne, můžete sirupem urychlit a zpříjemnit jeho léčbu.

Recept na zázvorový sirup není složitý

Příprava zázvorového sirupu vám zabere dva dny, avšak z jeho benefitů  můžete čerpat celou zimu.

  • Na základní dávku sirupu potřebujeme jeden středně velký zázvor (cca 10 cm kousek), 1 l studené vody, 2 BIO citrony, 1 kg cukru krupice a šťávu z 1 citronu.
  • Nejprve si připravíme zázvor, který omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme i se slupkou.
  • Citrony omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Spolu se zázvorem je dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Směs přivedeme k varu a povaříme cca 10–15 minut na mírném ohni.
  • Povařenou směs odstavíme a necháme 24 hodin louhovat.
  • Další den scedíme a do tekutiny přisypeme 1 kg cukru krupice. Znovu přivedeme k varu, mícháme a vaříme asi 10 minut. Sirup odstavíme z plotny a jakmile částečně vychladne, vlijeme do něj vymačkanou šťávu z jednoho citronu a zamícháme.
  • Vychladlý sirup plníme do uzavíratelných lahví. Skladujeme v lednici.

Zázvorový sirup doporučujeme hlavně v mrazivých dnech ve formě horkého nápoje. Výtečně však chutná i v létě, kdy si z něho můžeme připravit lahodnou limonádu. Videorecept vám poradí s postupem na sirup krok za krokem

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky