

Štefanovské sciskanice
Suroviny
- 1 kg brambor (vařených ve slupce)
- asi 300 g polohrubé mouky
- 1 žloutek
- 1 kostka droždí
- 50 g masla
- sůl
- Náplň :
- 250 g kysané smetany
- 100 g dětské krupice
- sádlo nebo maslo
- sůl
Postup přípravy receptu
Zemiaky na jemno nastrúhame, pridáme roztopené maslo, rozmrvené droždie, žĺtok, múku a vypracujeme hladké cesto.
Sformujeme valec, z ktorého postupne režeme kúsky a rozvaľkáme ich na placky ( priemer asi 20 cm ).
Každú placku potrieme rozpustenou masťou, potom ju potrieme smotanou, posypeme krupicou a trocha osolíme.
Stočíme a ukladáme tesne k sebe do vymasteného pekáča. Placky potrieme tukom, navrch natrieme zvyšok smotany a v rúre upečieme. Podávame ako prílohu k polievkam a k omáčkam, narezané na kúsky chutia aj k vínu. Sú výborné aj s kyslým mliekom.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 62 kuchařů a kuchařek
Ohodnoťte recept: Štefanovské sciskanice
-
Emil: Ja nevravím, že sú oškvarkové.
Takto sa robia sciskanice na Zemplíne a Above a podávajú sa k hustej polievke, najčastejšie fazuľovej. Preto neviem, či by ten kôpor tam sedel. Ale pokiaľ by to nebolo k polievke, tak si ten kôpor viem predstaviť.
-
Ano aj tak sa dajú robiť, ale potom už nie sú oškvarkové, ale smotanové. Inak recept sa mi velmi lubi musím si ho vyskúšat. Ja by som vyskúšal dat do ních, aj trochu kôpru.
-
danielle72: že jo??
-
Tohle mě dostalo
- okamžitě ukládám a brzy i zrealizuji
-
Úžasný recept. Udělala bych to asi s tou Nivou. Mám dojem, že něco podobného jsem už dělala na slovenských Topkách. Je mi líto, že je tady tak málo bodů, tohle by si zasloužilo vyzkoušení
-
To je moc zajímavý recept, ještě jsem nikdy nic takového nedělala. No, co není může být.
-
Jarka, tak vtedy som ani ja nevedela, že ty si voľajaký bezstavovec
Díky za tu pochvalu, já se snažím, pro mne je čeština a slovenština jedno a to samé... Holt, jsme staré struktury -
Teri, jak tak čtu svůj komentář z 25. 4. 08...to je z doby, kdy jsem ještě nevěděla, že tejaja jsi Ty...pletla mě Tvoje dokonalá čeština
-
Bagina, Nivu nie, ale tá bryndza tam bude výborná. Troška ju rozrieď mliekom alebo smotanou, aby sa ti dobre rozotierala.
-
Chutnaly nám s mlékem, příště do nich přidám ještě trochu brynzy nebo nivy.
-
Peču doma také - sciskance - manžel je původem slovák. Jen je uvnitř pomažu olejem, posypu pepřem a solí a pak už jen baštíme upečené mňamky
-
Má to mít takovou jemně smetanovou chuť, trochu slanou, možná to chtělo více smetany, nebo více osolit, nevím, musela bych to ochutnat. Taky jíme s kefírem a kyselým mlékem, někdo s hustými polévkami, jako fazovou.
-
Podávala jsem je jen tak s mlékem, já jsem měla kefír. Má to být takové skoro bez chuti? Měli jsme při jídle pořád pocit, jako by to ještě něco chtělo...ale nevíme co
-
zizala, s čím jste to podávala ?
-
Tak jsem to před chvilkou dopekla k večeři...naprosto netuším, jak to má chutnat, nikdy jsem nic takového nejedla. Myslela jsem, že to bude něco jako slané palačinky. Přiznám se, nijak nás to neoslovilo.