

Hruškové muffiny s mléčným karamelem a lískovými oříšky
Suroviny 12 muffinů
- 90 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 15 g holandského kakaa
- 80 g bílého jogurtu
- 180 g měkkých hrušek (jsou to cca 2 hrušky)
- Karamel:
- třtinový cukr
- mléko
- lískové oříšky
Postup přípravy receptu
Máslo si vyšleháme s cukrem a vejci, mouku prosejeme, smícháme s kořením, sodou, práškem do pečiva a kakaem a postupně přimícháváme do směsi. Přidáme jogurt a oloupané hrušky, které jsme si nastrouhaly na jemném struhadle.
Troubu si předehřejeme na 160°C (horkovzduch, u klasik trouby bych dala teplotu vyšší), těsto rozdělíme do 12 košíčků a pečeme cca 20 minut, zkusíme špejlí. Necháme vychladnout.
Lískové oříšky si v sáčku roztlučeme paličkou na maso na větší kousky, rozehřejeme pánev a na suché pánvi necháme "zavonět".
Oříšky si dáme stranou, do pánve dáme třtinový cukr, já dala cca 100 g, jen ze 2-3 lžíce mléka a na mírném ohni necháme roztopit a ještě mírně karamelizovat.
Pomocí stěrky nebo lžičky rozetřeme na vychladlý muffin a posypeme oříšky.
Poznámka od kuchařky
Těsto samo o sobě sladké až tak moc není, sladkost dodává ten karamel, takže v případě, že je chcete bez polevy, tak klidně 10 g cukru přidat. Dobré budou i polité hořkou čokoládou. Místo jogurtu se klidně může dát i zakysaná smetana nebo kefír.