Postup přípravy
Krok 1: Odvážíme si všechny sypké přísady a odměříme (popř.také odvážíme) i ty tekuté. Přichystáme si k ruce i všechno ostatní (vejce apod.) co také patří do zadělávaného těsta.
Krok 2: Část tekutiny mírně ohřejeme tak, aby byla vlažná, nikoli horká a rozmícháme v ní část (lžíci) cukru, všechno droždí a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko.Hotový kvásek necháme vzejít (zvětšit objem). Trvá to asi 15-20 minut, podle okolní teploty.
Krok 3: Kvásek vyškrábeme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto, přidáme ostatní suroviny a buď vařečkou (a pak dále rukou) nebo robotem vymísíme těsto. Hotové těsto mírně zaprášíme moukou a necháme nakynout, až zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi hodinu a máme ho připraveno pro zpracování.
Krok 4: Tekutiny, přidávané do těsta by nikdy neměly být horké - ničí to kvasinky.
Zrovna tak by ale zbytek surovin neměl být naopak studený (přinesený třeba z chladné chodby, ze spíže) - těsto bude pomaleji kynout. Krok 5: Mísu s těstem můžete při kynutí zakrýt (čistou utěrkou), těsto nebude okoralé.
Máte-li pocit, že těsto pomalu kyne, přeneste si mísu s ním do teplejšího prostředí, popř. mísu posaďte na hrnec s teplou (ne vřící) vodou. Krok 6: Těsto, ve kterém je hodně tuku nebo i cukru, kyne pomaleji a potřebuje i více droždí.
Zrovna tak by ale zbytek surovin neměl být naopak studený (přinesený třeba z chladné chodby, ze spíže) - těsto bude pomaleji kynout. Krok 5: Mísu s těstem můžete při kynutí zakrýt (čistou utěrkou), těsto nebude okoralé.
Máte-li pocit, že těsto pomalu kyne, přeneste si mísu s ním do teplejšího prostředí, popř. mísu posaďte na hrnec s teplou (ne vřící) vodou. Krok 6: Těsto, ve kterém je hodně tuku nebo i cukru, kyne pomaleji a potřebuje i více droždí.
Zveřejněno 21. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jak na výrobu kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x7Q9
Moje poznámka
Jak na výrobu kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x7Q9
Nejnovější recepty
Pečený hejk s hráškovou kaší (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Dušená kedlubna - nízkosacharidová strava pro diabetiky
Přidáno před 2 hodinami
Fazolový salát s rajčaty
Přidáno před 7 hodinami
Čokoládové muffiny
Přidáno 11. 5. 2025 13:00
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Přidáno 11. 5. 2025 06:11
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno 11. 5. 2025 05:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Salát z ředkviček
faluska před 5 hodinami
Chlebová polévka
faluska před 5 hodinami
Buchtičky s vanilkovým krémem jako od babičky
Martina.j před 5 hodinami
Děrovaná buchta
sarkahumlova před 5 hodinami
Pikant zelí s klobásou
MilosCz před 6 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Cadik před 6 hodinami
Krémová polévka z červené čočky
TondaJ před 6 hodinami
Kanadský králík
tara23 před 6 hodinami
Kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle Čiriny
Helenakle před 7 hodinami
Losos s koprem, hořčicí a petrželovými brambory
Moanka před 7 hodinami
Tématické fráze:
kynute testo,
jak na kynute testo,
když nekyne těsto,
proč těsto nekyne,
kynuté těsto postup,
proč nekyne těsto,
těsto kynuté pod vodou,
když těsto nekyne,
těsto kynuté pod vodou recepty,
těsto nekyne,
kinuté těsto,
postup na kynute testo,
kynute testo nekyne,
kynuté těsto rady,
výroba těsta na ryby,
kynutétěsto,
výrobky z kynutého těsta,
kynuté těsto pod vodou,
těsto nenakynulo,
postup kynutého těsta
Suroviny:
droždí
Komentáře (44)
Celkem na to jdete zbytečně moc vědátorsky. Věřte mi
http://www.cuketka.cz/?p=788
další bylo dílem úvah a experimentů. Rozhodně jsem sem nenapsal nic, co bych nevyzkoušel.
Zítra budu vařit knedlíky, postup si pečlivě zaznamenám a pro Vás popíši.
K oné lžičce octa: Když jsem poprvé zkoušel variantu se smícháním všech tekutin, bál jsem se (možná zbytečně), zda droždí neublíží rozptýlení ve slané vodě. Proto jsem tu vodu mírně okyselil. Zde se, prosím, uvádí že: "Kvasinky potřebují dusík, řadu organických sloučenin a minerálních látek, vyžadují spíše kyselé prostředí (!) a obvykle i malé množství kyslíku."
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92248.a...
Kapka octa v těstě ho dělá víc kyselkavě voňavým a chuťově malinko nakyslým, tak jak má správně chlebové těsto vonět. Jiný význam pro kvasinky to nemá, věřte mi
S "téměř neaktivním" droždím nikdy normálně neupečete, v tom se opravdu mýlíte.
V jednom případě, když bylo droždí trochu podezřelé, trvalo o něco déle, než vyběhlo.
A že se pučení droždí lépe daří v prostředí mírně kyselém, je snad fakt nesporný? Jiný význam ta kapka octa nemá.
Že se droždí v cukru rozteče, je vitální reakce. Zcela mrtvá bílkovinná "formelína" by se ani nehnula. I "téměř neaktivní" je přece jen aktivní, trvá mu déle, než se oklepe, ale pak jde vše normálně.
Neučte lidi (tady začátečníky), prosím, k doždí přidávat kyselý ocet....že ho údajně potřebuje - kvasinky potřebují jednoduché cukry, enzymy a teplo. Určitě ne ocet.
A naopak, nepíšete, že droždí necháváte zmladit, ale rovnou zaděláváte.
...že se droždí s cukrem rozteče, určitě neznamená (není důkazem), že je droždí aktivní
Tuto kašičku pak rozmíchám ve vlažné tekutině vytvořené ze všech tekutých a rozpustných ingrediencí dle daného receptu (voda, mléko, vejce, sůl...) a přidám i lžičku až lžíci octa, aby se utvořilo dobré prostředí pro pučení droždí. Posledně jsem u knedlíků neodolal chuti po experimentu, a místo octa jsem přilil láku z kysaného zelí. Knedlíky byly vynikající, ale třeba to nebylo zrovna tou vodou ze zelí.
Touto homogenní tekutinou pak z mouky zadělám těsto. Výhodou je, že takto zadělané těsto má všechny ingredience naprosto stejnoměrně promísené. Ve výsledku má pak střídka všechny bublinky stejně veliké.
Vyzkoušeno mnohokrát u knedlíků i u chleba. U sladkého pečiva dosud ne. Ale až se k němu někdy dostanu, zarizikuji to i zde.
Nevzdávej to a zkus znovu
Dělala jsem recept na kynutý koláč recepty.vareni.cz/kynuty-rebarborovy-kolac/
Bohužel jsem z nepozornosti a dost velké hlouposti připálila máslo... Bylo hodně černé, ale přecedila jsem jej a zbytek dala do těsta. Pro jistotu jsem rozpustila dalších - nakonec asi 70 g.
Teď jsem zoufalá, protože mi těsto vůbec nenakynulo.. nedá se míchat, je tuhé, nemám možnost tam nijak vehnat vzduch, aby se v těstě vytvářely bublinky. Na lžíci se od začátku vůbec nelepilo.
Myslíte, že to připálené máslo mohlo nějak zlikvidovat kvasnice? Nebo je to proto, že jsem tu následující dávku nalila do těsta aniž bych dostatečně dlouho počkala, až zchladne (že bylo moc horké)? Nebo že másla bylo nakonec příliš mnoho?
Předem moc děkuji za odpověď
Ať se zadaří
velmi záslužný čin
Škoda, že tehdy pekárny nebyly